Wybory żywieniowe podczas ciąży są niezwykle ważne, ponieważ nie wszystkie spożywane przez ciężarne potrawy i produkty działają korzystnie na organizm.
W drugim trymestrze ciąży, kiedy nudności powoli mijają, jadłospis ciężarnej powinien składać się z 4-5 posiłków dziennie. Warto zwiększyć w tym okresie spożycie produktów białkowych i tych zawierających żelazo i wapń. Produkty bogate w witaminę C również powinny być nadal zawarte w diecie, ponieważ witamina ta zwiększa przyswajalność żelaza, tym samym zapobiega anemii. Dobrym rozwiązaniem na zapewnienie odpowiedniej ilości tej witaminy jest wypijanie soku np. z pomarańczy, grejpfrutów czy czarnej porzeczki. Owoce sezonowe można komponować z mlekiem i jego przetworami np. dodając je do jogurtów. Jesienią i zimą warto korzystać z mrożonek.
W trzecim trymestrze, kiedy nasilają się takie objawy jak: zgada, zaparcia, wzdęcia, warto ograniczyć spożycie kwaśnych owoców, które spożywane były w pierwszych dwóch trymestrach. Produkty jakie nie są zalecane w tym trymestrze to: pomarańcze, grejpfruty, cytryny, por, cebula, ocet i ostra papryka. Z diety warto wyeliminować także chleb razowy na zakwasie i zastąpić go np. grahamem lub pieczywem mieszanym. Bezwzględnie należy unikać potraw smażonych i produktów wysoko-przetworzonych. Ulgę przy zgadze przyniesie z pewnością mleko i jego naturalne przetwory. Posiłki należy jeść często, ale w niewielkich ilościach. Nie należy jeść przed snem, a spać zaleca się z głową uniesioną wyżej niż reszta ciała.
fot. ojoimages
Zaparcia również można regulować dietą zawierającą błonnik, który można znaleźć w surowych warzywach (marchew, sałata), jabłkach, kaszy gryczanej. Do produktów mlecznych można dodawać otręby i płatki owsiane. Dobre działanie wykazują też suszone śliwki, rodzynki, pestki dyni i słonecznika.
W ostatnich miesiącach ciąży, kiedy mogą wystąpić obrzęki, warto zastosować dietę bezsolną, ponieważ sól zatrzymuje wodę w organizmie. Duże ilości soli zawierają: bulion z rosołu, ser żółty, mięso i wędliny, solone ryby. Zamiast soli do potraw można dodawać sok z cytryny i zioła.