Zaloguj
Reklama

Optymalna dieta młodej mamy w okresie laktacji

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.

Źródło tekstu:

  • Forum Ginekologiczne, zdjęcia: ojoimages

Kategorie ATC:


Optymalna dieta młodej mamy w okresie laktacji
Fot. ojoimages
(3)

Stan odżywiania matki podczas karmienia piersią ma duży wpływ na wydajność laktacji. Odpowiednia dieta matki jest ważna zarówno dla niej samej jak i dla jej dziecka. W artykule zawarto informacje dotyczące zalet prawidłowej diety zdrowej kobiety w okresie laktacji oraz norm zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze w czasie karmienia piersią.

Zarówno podczas ciąży, jak i w okresie karmienia piersią przestrzeganie odpowiedniej diety ma bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka oraz procesu laktacji. Pozwala nie tylko na wytwarzanie odpowiedniej ilości pełnowartościowego pokarmu, ale także ma duży wpływ na szybkość cofania się zmian ciążowych po porodzie oraz powrót do pełnej aktywności życiowej sprzed ciąży. Ułatwia również pozbycie się zbędnych kilogramów nagromadzonych podczas ciąży. Nie ulega wątpliwości, że karmienie piersią jest najlepszym z możliwych sposobów odżywiania nowo narodzonego dziecka, gdyż skład mleka matki jest idealnie dopasowany do jego potrzeb. Mleko kobiece prócz niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka składników odżywczych, zawiera także wiele ciał odpornościowych, które przekazywane dziecku wraz z pokarmem wpływają na zwiększenie odporności na wiele chorób wirusowych, bakteryjnych, jak również zmniejszają ryzyko pojawienia się niektórych alergii. Dieta powinna zawsze być dostosowana do indywidualnych potrzeb matki i jej dziecka. Jeżeli matka karmiąca, jak i karmione przez nią dziecko, dobrze toleruje każdy rodzaj pokarmu, nie ma potrzeby eliminowania z diety pokarmów, które należy odstawić w przypadku wystąpienia objawów nietolerancji pokarmowej (biegunki, wymioty, wysypki skórne). Jeżeli u dziecka karmionego wyłącznie piersią takie objawy się pojawią, należy próbować ocenić, co w diecie matki może wywoływać takie reakcje. W mleku matki mogą się znajdować alergeny pokarmowe mogące wywołać reakcje uczuleniowe u dzieci. W związku z tym, każdy produkt rozszerzający dietę młodej mamy należy wprowadzać bardzo ostrożnie, dokładnie obserwując reakcję swojego dziecka. W przypadku potwierdzenia alergii pokarmowej u dziecka karmionego piersią nie należy rezygnować z naturalnego karmienia. Wystarczy wyeliminować z diety pokarmy mogące wywoływać uczulenie.

Zalety stosowania odpowiedniej diety podczas karmienia piersią

  • Łatwiejszy powrót do wagi ciała sprzed ciąży
  • Szybsze cofanie się zmian ciążowych
  • Lepsze i szybsze gojenie się ran
  • Pozytywny wpływ na stan psychiczny młodej mamy
  • Wytwarzanie odpowiedniej ilości pełnowartościowego pokarmu
  • Zapobieganie niedoborom podstawowych składników odżywczych, witamin i mikroelementów.
  • Zapobieganie odległym następstwom nieprawidłowego odżywiania w okresie laktacji np. osteoporoza, niedokrwistość

Podstawowe zasady diety matki karmiącej

  • Nie dostarczaj organizmowi zbędnych kalorii
  • Nie odchudzaj się
  • Unikaj produktów mącznych takich jak kluski, makaron, pizza – nie zrzucisz wagi a może zacząć ci przybywać zbędnych kilogramów
  • Pij odpowiednią ilość płynów, lecz unikaj mocnej kawy i herbaty oraz napojów słodzonych i gazowanych,
  • Spożywaj posiłki zawierające odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów oraz witamin i mikroelementów
  • Unikaj potraw ciężkostrawnych, tłustych, smażonych, pikantnych
  • Jedz dużo warzyw i owoców, lecz unikaj tych, które mogą wywołać wzdęcia zarówno u matki ja i u dziecka np. kapusta, groch, fasola
  • Staraj się, by posiłki były urozmaicone i bogate w najcenniejsze składniki odżywcze
  • Obserwuj reakcje swojego dziecka na wprowadzane do swojej diety nowe produkty
  • Nie wprowadzaj więcej niż jednego produktu równocześnie

Zapotrzebowanie na energię

Strata energii związana z wytwarzaniem pokarmu wynosi około 500 kcal. W związku z tym dzienne zapotrzebowanie po uwzględnieniu dotychczasowej masy ciała, aktywności ruchowej, aktualnego stanu odżywienia, stylu życia i innych czynników, powinno wynosić około 2450 kcal. Jeżeli podczas ciąży przyrost masy ciała był nieco większy niż powinien i rezerwy tłuszczu zmagazynowane w tkance tłuszczowej na udach, brzuchu czy pośladkach są spore, wówczas możliwe jest zmniejszenie dodatkowego zapotrzebowania energetycznego w trakcie karmienia piersią. Dodatkowej energii potrzebują matki bliźniaków. Podstawowym źródłem energii powinny być produkty zbożowe: ciemne pieczywo, płatki owsiane, kasze, musli.

Zapotrzebowanie na płyny

W okresie laktacji ilość przyjmowanych płynów dziennie powinna wynosić około 2l. Najlepszym napojem jest niegazowana woda mineralna. Powinno się unikać napojów gazowanych, alkoholowych oraz mocnej kawy czy herbaty. Można je zastąpić sokami owocowymi, herbatkami ziołowymi oraz pić kawę zbożową. Jeżeli dziecko ma skłonności alergiczne kawę należy wprowadzać ostrożnie, szczególnie, gdy pije się ją z mlekiem. Wówczas należy obserwować reakcję dziecka na wprowadzenie nowego pokarmu. Płyny to nie tylko woda, ale również soki, jogurty, mleko, herbata. Należy również wliczyć wodę zawartą w zupach i owocach.

(3)
Reklama
Komentarze