Reklama:

Optymalna dieta młodej mamy w okresie laktacji

Dr Zofia Polska

Ten tekst przeczytasz w 8 min.

Optymalna dieta młodej mamy w okresie laktacji

Shutterstock

Jedzenie w ciąży

Stan odżywiania matki podczas karmienia piersią ma duży wpływ na wydajność laktacji. Odpowiednia dieta matki jest ważna zarówno dla niej samej jak i dla jej dziecka. W artykule zawarto informacje dotyczące zalet prawidłowej diety zdrowej kobiety w okresie laktacji oraz norm zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze w czasie karmienia piersią.

Reklama:

Zapotrzebowanie na białko

Odpowiednia ilość białka w pokarmie jest bardzo istotna. W czasie karmienia piersią dzienne zapotrzebowanie wzrasta i wynosi około 110g. W I półroczu spożycie białka powinno być większe o 19.5 g/dzień natomiast w II 14.5g/dzień. Dostarczane białko powinno być zarówno pochodzenia zwierzęcego 60% jak i roślinnego 40%. Źródłem białka zwierzęcego są np. mleko i przetwory mleczne, chude mięso, drób, ryby natomiast roślinnego orzechy, produkty zbożowe.

Zapotrzebowanie na tłuszcze

W czasie laktacji organizm wykorzystuje zapasy tłuszczu zgromadzone podczas ciąży, a więc ograniczenie ich podaży jest bardzo ważne. W szczególności ograniczeniu powinno ulec spożycie tłuszczów zwierzęcych. Należy w miarę możliwości zastąpić je tłuszczami roślinnymi. Skład kwasów tłuszczowych w mleku matki jest uzależniony od diety, jaką stosuje. Głównym źródłem nienasyconym kwasów tłuszczowych są oleje roślinne (sojowy, rzepakowy) oraz ryby morskie (makrela, śledź, sardynki). Wraz z tłuszczami do organizmu matki, a tym samym do jej mleka przenikają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (Vit A, Vit E). W zależności od wieku, masy ciała i aktywności fizycznej dzienne zapotrzebowanie wynosi 50-100g.

Zapotrzebowanie na węglowodany

W diecie matki karmiącej powinny znajdować się przede wszystkim pokarmy zawierające węglowodany złożone znajdujące się między innymi w produktach zbożowych, kaszach, ziemniakach, ryżu, warzywach i owocach. Zaleca się zastąpienie produktów zawierających cukry proste (wyroby cukiernicze, słodycze) produktami bogatymi w cukry złożone. W zależności od wieku, masy ciała i aktywności fizycznej dzienne zapotrzebowanie wynosi około 500g.

kobieta/pe0065544_kobieta_dieta_tort_czekoladowy_ojoimages_cr.webp" style="width: 450px; height: 303px; border-width: 0px; border-style: solid;" />

Zapotrzebowanie na witaminy

Utrzymanie odpowiedniej diety w okresie laktacji zapewnia odpowiednią podaż podstawowych witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Dieta powinna więc zawierać odpowiednią ilość witamin zarówno tych rozpuszczalnych w tłuszczach jak Vit A i Vit E, jak również tych rozpuszczalnych w wodzie jak Vit C, Vit B czy kwas foliowy. Największym źródłem witamin rozpuszczalnych w wodzie są przede wszystkim surowe warzywa i owoce, natomiast rozpuszczalnych w tłuszczach oleje roślinne, mleko i produkty mleczne, żółtko jaja i inne. Zapotrzebowanie w okresie laktacji na kwas foliowy zwiększa się nawet o 80% w porównaniu z okresem przed ciążą. Kwas foliowy znaleźć można w ziarnach zbóż, pomarańczach, szpinaku, wątróbce i innych.

Zapotrzebowanie na składniki mineralne

Odpowiednie zapotrzebowanie składników mineralnych dla kobiet w okresie laktacji jest słabo sprecyzowane. Ma na to wpływ wiele czynników, od których zależy ich popyt. Należą do nich m. inn. wiek matki, budowa i masa ciała, rodzaj stosowanej diety, jak również ilość produkowanego mleka. Pomimo wszystko wiadomo, że w czasie laktacji zapotrzebowanie na niektóre mikroelementy wzrasta. Szczególne znaczenie mają:

  • Wapń – chroni przed odwapnieniem układu kostnego, jak również próchnicą, a także zapobiega późnym konsekwencjom niedoboru wapnia np. osteoporozie. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory, czyli jogurty, kefiry, twarogi. Wypicie około 0,5l mleka dziennie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wapń kobiety karmiącej. Zapotrzebowanie dzienne: 1100 mg
  • Żelazo – uzupełnianie niedoborów żelaza w okresie poporodowym ma nie tylko znaczenie z uwagi na dobro matki, ale także na potrzeby karmionego dziecka. Szczególne znaczenie ma uzupełnianie żelaza po porodach zabiegowych czy cięciu cesarskim. Źródłem żelaza jest: mięso czerwone, wątróbka, warzywa zielone, ciemne pieczywo, nasiona roślin strączkowych, kasze gruboziarniste, suszone owoce. Zapotrzebowanie dzienne: do 18 mg

Prawidłowa dieta w okresie laktacji powinna być odpowiednio dostosowana do indywidualnych potrzeb zarówno matki jak i dziecka, a pokarmy powinny być tak dobrane, by zawierały odpowiednie ilości niezbędnych składników odżywczych oraz witamin i mikroelementów. Zapewni to zarówno szybki powrót do zdrowia po ciąży i porodzie, jak również umożliwi dostarczenie dziecku najwartościowszego pożywienia, jakim jest pokarm matki.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Ciąża

gość
Pominięcie tabletki
Proszę o poradę i pomoc. Zapomniałam przyjąć 8 tabletkę. Następnego dnia,czyli po 24 godzinach przyjęłam 2 tabletki ( zaległą i tą którą miała być) w dniu kiedy zapomniałam tabletki odbył się stosun...
gość
tabletki kontracept
czy wraz z wzięciem 1 tabletki o wybranej porze dnia i braniu ich regularnie przez 10 dni mogę uprawiać seks bez dodatkowego zabezpieczenia? tabletki kontracept
gość
antykoncepja
jeżeli zażywam tabletki kontracept przez 10 dni wraz z rozpoczęciem miesiączki i chcę uprawiać seks w dni płodne to powinnam użyć dodatkowego zabezpieczenia czy nie jest to potrzebne
gość
kontracept
czy jeżeli biorę te tabletki przez 10 dni 1 raz w życiu a dzień a który chce uprawiać seks wypadają mi dni płodne to powinnam użyć dodatkowego zabezpieczenia czy mogę czuć się bezpiecznie
Paniczny lęk przed ciążą. Czy taka sytuacja była ryzykowna?
Witam. Stosuję tabletki antykoncepcyjne już od 4 lat, na wizytach kontrolnych ginekolog mnie uspokajał, mówił że wszystko działa, jednak z 3 miesiące temu mialam zmianę tabletek na inne i ostatnio do...
Reklama:
Reklama: