Reklama:

Rola żelaza w organizmie - pytania i odpowiedzi

Cederroth Polska SA, zdjęcia: ojoimages, informacja prasowa

Ten tekst przeczytasz w 3 min.

Rola żelaza w organizmie - pytania i odpowiedzi

panthermedia

Stetoskop i tabletki

Artykuł przedstawia najważniejsze pytania i odpowiedzi związane z rolą żelaza w organizmie człowieka

Reklama:

1.     Dlaczego ciało potrzebuje żelaza?

Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów potrzebnych organizmowi. Jest istotnym składnikiem hemoglobiny, dzięki której transportowany jest tlen w naszym organizmie.  Żelazo wspomaga również układ odpornościowy, korzystnie wpływa na sprawność umysłową oraz na kondycję skóry, włosów i paznokci. Niedobór żelaza może prowadzić do groźnej w skutkach anemii.

2.     Dlaczego suplementy diety są konieczne?

Całkowita ilość żelaza u dorosłej osoby wynosi od 3 do 5 g, w zależności od płci i wieku. Dzienne straty żelaza wynoszą ok. 0,5 – 1 mg. Żelazo wydalane jest wraz z kałem, moczem, a także podczas pocenia się. Większe wydalanie żelaza z organizmu może być wynikiem krwawienia, np. menstruacyjnego. Żelazo utracone każdego dnia musi być uzupełniane, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmowi. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza wystarczającej ilości żelaza. W dzisiejszych czasach jednak mamy coraz mniej czasu na przygotowywanie pełnowartościowych i urozmaiconych posiłków. Ponadto siedzący tryb życia spowodował, że jemy mniej niż dawniej. Zmniejszona zawartość żelaza przyjmowanego z pożywieniem oznacza, że coraz więcej ludzi potrzebuje żelaza w postaci regularnego suplementu żywnościowego. Ponadto większe ilości tego pierwiastka potrzebne są w okresach zwiększonego zapotrzebowania na żelazo, np. w czasie ciąży, karmienia piersią, intensywnego uprawiania sportów wytrzymałościowych, czy podczas regularnego oddawania krwi.

 

  

3.     Jaka żywność dostarcza najwięcej żelaza?

Żelazo łączące się z hemoglobiną (tzw. żelazo hemowe) znajduje się w czerwonym mięsie, drobiu, produktach z krwi i podrobach (np. wątróbka), w których stanowi ok. 30 % (czym ciemniejsze mięso, tym wyższa zawartość mioglobiny, a więc i żelaza). Natomiast żelazo nieorganiczne (niehemowe), nie łączące się z hemoglobiną, znajduje się głównie w produktach z ziarna, warzywach i owocach. Organizm wchłania żelazo tego typu o wiele gorzej od żelaza hemowego. Wchłanialność żelaza hemowego wynosi ok. 25-30%, natomiast żelazo niehemowe jest przyswajane na poziomie 3-5%.

 

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Inne tematy

gość
Kłykciny Kończyste, HPV
Witam od tygodnia mam takie coś na napletku. Nie uprawiałem seksu już długi czas. Lecz często korzystam z publicznych toalet, jacuzzi i saun . Czy jest możliwe że zaraziłem się tym właśnie tam? I Czy...
gość
Orungal i nystatyna
Witam. Wczoraj byłam u ginekologa, dostałam orungal 2x1 tabletka przez 7 dni oraz nystatynę przez 10 dni na noc. I teraz mam zagwozdke, czy mam brać oba leki jednocześnie? Czy najpierw orungal a pote...
Czy znasz i stosujesz 4 Lacti Baby?
Wybór suplementu dla niemowlaka to odpowiedzialna decyzja. Czy macie doświadczenie z produktem 4 Lacti Baby. Może ktoś z Was już z niego korzystał lub słyszał o nim od innych rodziców? 4 Lact...
gość
Infekcja bez swędzenia?
Cześć, potrzebuję porady, po antybiotykoterapii do której brałam również probiotyk, pojawiła się u mnie dziwna infekcja, czuję mocny dyskomfort i podrażnienie przy wejściu do pochwy, nie odczuwam żad...
Jak właściwie dbać o mikroflorę u dziecka?
Mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w procesach trawiennych, produkcji niektórych witamin, syntezie kwasów tłuszczowych, a także w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jak dbać o mikroflor...
zmiany naskórne
Przychodzę z ostatnio dokuczającym mi problemem, pojawiły się u mnie jakieś zmiany naskórne, jestem po wyleczniu się z HPV i pojawiło się u mnie coś nowego, myślałam, że to z powodu złej higieny part...
Reklama:
Reklama: