Zaloguj
Reklama

Wapń i witamina D a wzrost stężenia cholesterolu u kobiet, które przeszły menopauzę

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Peter F. Schnatz, Xuezhi Jiang, Sharon Vila-Wright, Aaron K. Aragaki, Matthew Nudy, David M. O’Sullivan, Rebecca Jackson, Erin LeBlanc, Jennifer G. Robinson, James M. Shikany, Catherine R. Womack, Lisa W. Martin, Marian L. Neuhouser, Mara Z. Vitolins, Yiqing Song, Stephen Kritchevsky, JoAnn E. Manson.Calcium/vitamin D supplementation, serum 25-hydroxyvitamin D concentrations, and cholesterol profiles in the Women’s Health Initiative calcium/vitamin D randomized trial. Menopause, 2014; 1 DOI:10.1097/GME.0000000000000188
    The North American Menopause Society (NAMS). "Calcium, vitamin D improve cholesterol in postmenopausal women." ScienceDaily. ScienceDaily, 5 March 2014.

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Wapń i witamina D a wzrost stężenia cholesterolu u kobiet, które przeszły menopauzę
Fot. medforum
(2)

Ostatnie doniesienia pojawiające się w prasie fachowej informują, że wapń i witamina D dostarczana wraz z pożywieniem, znacząco wpływają na poziom cholesterolu we krwi kobiet, które przeszły menopauzę.

Od wielu lat, w środowisku naukowców i lekarzy trwa debata, czy witaminy (np. witamina D) i mikro- oraz makroelementy mogą wpływać na zmiany stężenia cholesterolu we krwi. Ostatnie badania, opublikowane przez dr Petera F. Schantz'a, członka  The North American Menopause Society (NAMS) wskazują, że kobiety które przeszły menopauzę, są narażone na wzrost stężenia cholesterolu we krwi, na skutek stosowania diety nie odpowiednio zbilansowanej pod kątem dostarczenia witaminy D i wapnia. W trakcie badań prowadzonych przez zespół dr Schantz'a przebadano 600 kobiet, które przeszły menopauzę.

Kobiety podzielono na dwie grupy- jednej z nich, codziennie podawano kombinację wapnia i witaminy D (odpowiednio, 1,000 mg wapnia i 400 IU witaminy). Grupa kontrolna otrzymywała placebo. Kobiety spożywały zbilansowane posiłki, przygotowywane specjalnie na potrzeby eksperymentu.

Otrzymane wyniki badań miały pozwolić na określenie zależności, pomiędzy stężeniem wapnia i witaminy  D a stężeniem cholesterolu we krwi. Wyniki badań, zaskoczyły naukowców. Powszechnie wiadomo, że we krwi występują dwie frakcje cholesterolu- tzw. "zły", będący przyczyną chorób miażdżycowych orz tzw. "dobry", który pełni wiele pozytywnych aspektów  organizmie. Wyniki badań otrzymane przez zespół Schantz'a wskazują, że kobiety, które przyjmowały suplementację witamina D i wapniem, miały o wiele niższe stężenie "złego" (LDL) cholesterolu we krwi, i znacznie wyższe stężenie "dobrego" (HDL) cholesterolu we krwi. Skąd takie wyniki? Okazuje się, że odpowiedź jest stosunkowo prosta.  Kobiety, które przeszły menopauzę, zazwyczaj mają problemy z utrzymaniem odpowiedniej gospodarki wapniowej w organizmie.

Powszechnie wiadomo, że witamina D bierze udział w procesach kościotwórczych. Zaburzona gospodarka wapniowa sprzyja powstawaniu ubytków kości. Okazuje się, że witamina D uwikłana jest również w szlak syntezy cholesterolu.

Badania zespołu Schantz'a sugerują, że kobiety w wieku >50lat, powinny wzbogacać swoją dietę w wapń i witaminę D nie tylko ze względu na wgląd o dbałość o stan swoich kości, ale również ze względu na pozytywny wpływ na obniżanie "złego" cholesterolu. Być może odpowiednio dobrana suplementacja, a w przyszłości stworzenie żywności funkcjonalnej, wzbogaconej o odpowiednio dobrane dawki przyczyni się do polepszenia jakości i wydłużenia życia kobiet, które na skutek menopauzy zmagają się z problemami kostnymi i miażdżycowymi.
 
 

(2)
Reklama
Komentarze