Zaloguj
Reklama

Zapotrzebowanie, źródło występowania i skutki niedoboru witamin u kobiet ciężarnych i karmiących.

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie).

Źródło tekstu:

  • Forum Ginekologiczne

Adres www źródła:

Kategorie ATC:


Zapotrzebowanie, źródło występowania i skutki niedoboru witamin u kobiet ciężarnych i karmiących.
Fot. ojoimages
(5)

Przedstawiono w formie tabeli zapotrzebowanie dla kobiet ciężarnych i karmiących, źródło występowania i skutki niedoboru witamin.

Współczesne kobiety często odżywiają się nieregularnie i stosują różne diety. To sprawia, że nie dostarczają swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Wytężona praca i przyjmowanie doustnej antykoncepcji mogą prowadzić do niedoborów witamin z grupy B, magnezu i kwasu foliowego.

Sposób odżywiania się kobiety w okresie ciąży i karmienia naturalnego jest szczególnie ważny, ponieważ wpływa zarówno na zdrowie matki, jak i jej dziecka. Dlatego ważnym problemem perinatologicznym jest troska o właściwą, pełnowartościową dietę kobiety w okresie ciąży i laktacji. Racjonalna dieta w tych okresach powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze, czyli białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne, witaminy. Niekiedy w posiłkach jest zbyt mało pewnych mikroelementów jak np. żelazo, cynk czy jod, co prowadzić może do powikłań zdrowotnych matki zdrowotnych płodu. Jednak również nadmierna ilość przyjmowanych pokarmów przez kobiety ciężarne i karmiące piersią jest szkodliwa.

Przy określeniu potrzeb energetycznych organizmu ciężarnej należy zwrócić uwagę na wiek, aktualny stan odżywienia (otyłość czy niedobór masy ciała), styl życia, wysiłek fizyczny czy rodzaj wykonywanej pracy, jednak średnio w II i III trymestrze ciąży należy zalecić zwiększenie kaloryczności diety – średnio o 300 kcal na dobę, do ogólnej ilości dziennej około 2500 kcal. Codzienna dieta matki karmiącej natomiast powinna być bogatsza kalorycznie średnio o 600 kcal na dobę w pierwszym półroczu karmienia i o 500 kcal na dobę w następnych miesiącach – i dostarczać około 2500-2700 kcal. Szczególnie dodatkowej podaży energii w diecie wymagają te kobiety, u których spadek masy ciała podczas karmienia piersią przekroczył normy przyjęte dla ich wieku i wzrostu oraz u karmiących więcej niż jedno dziecko. Dodatkowej energii w diecie potrzebują też kobiety po cesarskim cięciu.

Witamina

Zapotrzebowanie

Źródło występowania

Skutki niedoboru

Kwas foliowy

Ciężarne – 450 µg/dobę

Karmiące –
530 µg/dobę

suche kiełki, soczewica, pomarańcze, pełnoziarniste pieczywo, wątroba, brokuły, buraki, szpinak

niedobór u kobiet w ciąży może powodować występowanie wad wrodzonych u ich dzieci, szczególnie cewy nerwowej. U każdego może powodować zaburzenia żołądkowe oraz anemię.

Witamina A

Ciężarne -
1250
µg dziennie

Karmiące - 1600
µg dziennie

czerwone i ciemno zielone warzywa i owoce (marchew, szpinak), wątroba, mleko i sery

niewidzenie nocne, szorstka, sucha skóra, suche włosy, podłużne bruzdowanie paznokci, suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce, osłabione i  wrażliwe dziąsła, zmniejszona odporność na zakażenia, uczucie zmęczenia.

Witamina B1

Ciężarne – 1,9 mg/dobę

Karmiące –
2,2 mg/dobę

 

groch i fasola, mleko, wieprzowina oraz podroby, pełnoziarniste pieczywo, większość owoców

Niedobór witaminy B1 występuje głównie u osób nadużywających alkohol. Wśród objawów dominuje uczucie osłabienia i zmęczenie, bezsenność, zaburzenia pamięci i depresja, brak apetytu, spadek wagi, bóle brzucha. W skrajnych przypadkach może dochodzić do porażeń, zaburzeń widzenia i oczopląsu.

Witamina B12

Ciężarne -
20-25
µg dziennie

Karmiące - 15-20
µg dziennie

wątroba i nerki, mięso, jajka, produkty mleczne

Do niedoboru dochodzi zazwyczaj u jaroszy, u osób ze schorzeniami związanymi z nieprawidłową produkcją czynnika Castle'a w żołądku lub zaburzeniami wchłaniania w jelitach. Wśród objawów dominują niedokrwistość, zaburzenia żołądkowo jelitowe i brak apetytu, zaburzenia neurologiczne (zaburzenia czucia, niezborność ruchów), zaburzenia wzrostu u dzieci

Witamina B2

Ciężarne –
4 µg/dobę

Karmiące –
4 µg/dobę

produkty mleczne, pełnoziarniste pieczywo, jarzyny (świeże)

Rzadko dochodzi do niedoboru witaminy B2. Zazwyczaj jest ono elementem ogólnego niedożywienia. Główne objawy to zapalenie spojówek i podwójne widzenie, zapalenie błony śluzowej w obrębie jamy ustnej (język, kąciki warg), stany zapalne sromu.

Witamina B6

Ciężarne –
3 mg/dobę

Karmiące –
2,9 mg/dobę

ziarna pszenicy i żyta, drożdże, wątroba, drób i ryby

Izolowany niedobór witaminy B6 jest rzadko spotykany. Zazwyczaj jest elementem ogólnego niedożywienia. Główne objawy to zmiany łojotokowe skóry, zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg), niedokrwistość.

Witamina C

Ciężarne – 80 mg/dobę

Karmiące –
100 mg/dobę

owoce cytrusowe, pomidory, ziemniaki, sałata

krwawienia z dziąseł, długiego gojenia się ran i złamań kości, zaburzeń trawienia i anemii, łatwe pękanie naczyń i tworzenie się krwiaków oraz krwawienia z nosa, ból stawów oraz bóle mięśniowe, bladość skóry.

Witamina D

Ciężarne i karmiące 10 µg dziennie

witamina jest syntetyzowana przez organizm pod wpływem światła słonecznego. Poza tym produkty mleczne, jajka, wątroba, tran.

krzywica, choroby zębów, osłabienie wytrzymałości kości, osłabienie siły mięśni.

Witamina E

Ciężarne –
12 mg/dobę

Karmiące –
14 mg/dobę

 

oleje roślinne, mięso, mleko, sałata, ziarna zbóż, żółtko jajek

Niedobór witaminy E może prowadzić do łatwiejszego pękania drobnych naczyń krwionośnych, zmniejszenia zdolności rozrodczych, spadku popędu seksualnego, zwiększenia ilości odkładanej tkanki tłuszczowej, pogorszenia sprawności mięśni w tym mięśnia sercowego, suchości skóry.

Witamina K

Ciężarne i karmiące -
0,03
mg/kg m.c.

sałata, kabaczki, kalafior, wątroba, produkowana przez florę bakteryjną jelita grubego

Najczęściej do niedoboru witaminy K dochodzi u noworodków, u chorych przewlekle przyjmujących antybiotyki oraz u osób z zaburzeniami wchłaniania. Podstawowym objawem niedoboru są krwawienia (z dziąseł, przewodu pokarmowego, układu moczowego)

 

(5)
Reklama
Komentarze