Serwisy Medforum

Reklama

Reklama

Forum: Tarczyca choroby i jej leczenie

(3)

Leczenie i profilaktyka

Temat: Aktywność fizyczna i dieta w chorej tarczycy (81)

  • Komentatorka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    21-11-2011 14:32:29

    Aktywność fizyczna w chorobach tarczycy

    Osoby chore na niedoczynność tarczycy często cierpią na nadwagę. Niedoczynności towarzyszy insulinooporność i duży apetyt na słodycze. Regularna aktywność fizyczna ma niebagatelne znaczenie w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zwiększeniu wrażliwości tkanek organizmu na insulinę.

    Zadbaj o siebie!

    Osoby chore na niedoczynność tarczy cierpią na przewlekłe zmęczenie. Mimo braku chęci i energii do ćwiczeń, spróbuj zadbać o swoje zdrowie i przyszłość. Wystarczy 40 minut wysiłku, kilka razy w tygodniu, aby czuć się lepiej.
    Trening dla smukłej sylwetki

    Ćwiczenia tlenowe pozwalają na szybkie pozbycie się tkanki tłuszczowej i zapewniają optymalną kontrolę metaboliczną. Dwadzieścia minut treningu ze zmieniającym się obciążeniem, który będzie wchodził w zakres maksymalnego wysiłku, na pewno będzie męczący. Jednak jest to najlepszy sposób na spalenie tkanki tłuszczowej.

    Wzmocnienie mięśni

    Ćwiczenia siłowe wzmagają metabolizm i pozwalają rozbudować masę mięśniową. Jest to szczególnie wskazane u chorych na niedoczynność tarczycy. Aby osiągnąć wygląd sprzed choroby nie wystarczą same leki - musisz zwrócić uwagę na optymalny zestaw ćwiczeń! Ćwicz przysiady, pompki i trenuj z obciążeniem, najlepiej (przynajmniej na początku) pod okiem fachowca.
    Oddychanie dla tarczycy

    Ćwiczenia oddechowe i rozciągające zniwelują bóle mięśniowe. Nauka prawidłowego oddychania wpłynie korzystnie na tarczycę, która znajduje się blisko tchawicy i może na nią uciskać. Wybierz ulubiony zestaw ćwiczeń - z elementami stretchingu czy jogi i stosuj je każdego dnia uzupełniając nimi Twój zestaw ćwiczeń.

    Stosując taki schemat ćwiczeń poczujesz się lepiej. Zmniejszy się uczucie ciągłego zmęczenia i nabierzesz energii do życia, będziesz silniejsza i schudniesz. Jeśli nie wiesz jak rozpocząć trening, poradź się fachowca - lekarza lub fizjoterapeuty, którzy z chęcią nauczą Cię metodyki ćwiczeń i będą monitorować Twoje postępy.

    Image

    Image
  • Komentatorka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    21-11-2011 14:35:04

    Co powinna jeść osoba z niedoczynnością tarczycy?

    Nieprawidłowa praca tarczycy zaburza funkcjonowanie całego organizmu. Efektem niedoczynność tarczycy są nie tylko otyłość i problemy z cerą. Powikłania mogą być znacznie poważniejsze. Leczenie zaburzeń opiera się przede wszystkim na przyjmowaniu hormonów. Czy wiesz jaka dieta wspomoże terapię?

    O niektórych chorobach nasz organizm informuje nas wysyłając niepozorne sygnały np. w postaci drobnych dolegliwości. W przypadku niedoczynności tarczycy są to najczęściej: osłabienie organizmu, senność, sucha skóra, łamliwe paznokcie, nadmierne wypadanie włosów, ciągłe uczucie zimna, przewlekła chrypka czy obniżone libido. Jeśli zaobserwujemy kilka takich objawów, warto skonsultować się z lekarzem rodzinnym, który skieruje nas na pierwsze, podstawowe badanie hormonów tarczycy - TSH, a w razie potrzeby na leczenie u specjalisty - endokrynologa. Szybka reakcja i trafna diagnoza jest niezwykle istotna, bowiem tarczyca ma duży wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, wytwarza hormony odpowiedzialne za przemianę materii, a jej niedoczynność zwalnia wszystkie procesy życiowe. Niedoczynność tarczycy dotyka najczęściej kobiety, zwłaszcza w starszym wieku, a także podczas ciąży i w okresie poporodowym. Jest to choroba przewlekła, ale można ustabilizować poziomu hormonów za pomocą farmakologii. Duże znaczenie ma również odpowiednia dieta i prawidłowe nawyki żywieniowe.
    Co jeść?

    Spożywane przez nas produkty mają swój określony skład chemiczny, który bezpośrednio wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także na przebieg choroby. Dieta osób, u których stwierdzono niedoczynność tarczycy, powinna ograniczać spożywanie węglowodanów prostych, które co prawda są niezbędne do spalania białek i tłuszczów, ale powodują dodatkowy wzrost masy ciała u chorego. Należałoby zatem ograniczyć spożywanie słodyczy, ziemniaków, ryżu, makaronów, kasz, produktów mącznych (w tym także chleba). Do codziennej diety warto natomiast włączyć białka, które sprzyjają większemu wydatkowaniu energii na trawienie i nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. - Zaleca się zwłaszcza takie produkty, jak chude mięso, chude ryby oraz nabiał. Pozytywny wpływ na zdrowie osób z niedoczynnością tarczycy mają również owoce i warzywa, ale nie wszystkie. Z jadłospisu trzeba wyłączyć surową kapustę, brokuły, kalafior, brukselkę, rzodkiew, gorczycę oraz soję, które spożywane w nadmiernych ilościach, ograniczają wchłanianie niezbędnego jodu

    Image

    Image
  • Komentatorka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    21-11-2011 14:38:34

    Dieta w nadczynności tarczycy

    Podstawowym sposobem leczenia nadczynności tarczycy jest farmakologia. Zadaniem diety jest działanie wspomagające, mające na celu dostarczenie zwiększonej ilości energii, białka i witamin.

    Tarczyca jest gruczołem wydzielania wewnętrznego, produkującym tyroksynę (T4) i trójjodotyroninę (T3).

    Hormony te odpowiedzialne są za:

    regulację metabolizmu, wytwarzania ciepła i energii,
    wzrost, dojrzewanie,
    pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz krążenia,
    syntezę białek i przemianę węglowodanów( hamują tworzenie glukozy),
    zwiększenie wrażliwości serca na działanie innych hormonów.


    Nadczynność tarczycy to nadmiar wydzielanych prze nią hormonów, które, krążąc we krwi, przyczyniają się do zaburzenia w/w funkcji w organizmie i mogą prowadzić do następujących objawów:

    osłabienie,
    nerwowość, niepokój,
    bezsenność,
    zaburzenia koncentracji,
    duszności,
    stałe uczucie gorąca,
    zmniejszenie masy ciała,
    przyśpieszona akcja serca, drżenie rąk,
    powiększenie gruczołu tarczycy.

    Objawy są zróżnicowane, mogą również występować biegunki oraz obrzęk kończyn dolnych.

    Główne zasady diety:

    1. Zapotrzebowanie na energię

    Zależne jest od stopnia nasilenia choroby:

    Przy średnim nasileniu zaleca się zwiększenie energii o 15-25% w stosunku do normy zapotrzebowania na energię dla osoby zdrowej.
    Gdy występuje silna nadczynność, należy ilość energii zwiększyć o 50-80%.

    2. Białko

    Zastosowanie diety bogatobiałkowej jest konieczne z powodu zwiększonych procesów rozpadu białka. Zaleca się dostarczenie 1,5-2 g tego składnika na kg masy ciała (średnio od 110 do 130g). Około 2/3 zapotrzebowania powinno być pochodzenia zwierzęcego:

    mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe,
    jaja,
    chude gatunki mięs: drób, wołowina, cielęcina,
    chude wędliny: drobiowe, polędwica, szynka,
    chude gatunki ryb, takie jak dorsz, sandacz czy szczupak są również bardzo dobrym źródłem białka.

    3. Tłuszcz

    W diecie osób z nadczynnością tarczycy należy ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Jego zawartość w dziennym jadłospisie nie powinna przekraczać 70g. Najlepszym źródłem tłuszczu są oleje roślinne. Powinno się zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak:

    smalec, łój, bekon, boczek,
    podroby i wędliny podrobowe,
    konserwy.

    4. Witaminy

    W nadczynności tarczycy wzrasta również zapotrzebowanie na witaminy, a w szczególności: witaminę A, C, B1.

    Najlepszymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki, papryka czerwona, brokuły, szpinak, owoce cytrusowe i jagodowe.

    Bogate w witaminę A są: morele, suszone śliwki, dynia, marchew, szpinak i sałata.

    Źródłem witaminy B1 powinny być przede wszystkim produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, jaja, ryby.

    Zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe przyczynia się do konieczności wykluczenia z diety produktów, które dostarczają pustych kalorii i są ubogie w składniki mineralne, takie jak: słodycze, ciasta, chipsy, słone paluszki. Należy je zastąpić budyniami, galaretkami z owocami, przecierami i sałatkami owocowymi.

    5. Składniki mineralne

    W diecie szczególnie należy zwrócić uwagę na wapń, którego zapotrzebowanie wzrasta u osób z nadczynnością tarczycy. Mleko i przetwory mleczne są świetnym jego źródłem.



    6. Sposób przygotowywania posiłków

    W przypadku występowania biegunek zaleca się dietę lekko strawną. Należy wówczas unikać potraw smażonych, tłustych. Niepożądane są również produkty wzdymające oraz drażniące przewód pokarmowy, takie jak kapusta, brukselka, groch, soja, orzechy, migdały, kasze gruboziarniste. Często zaleca się rezygnację z ostrych przypraw, takich jak pieprz, chili, papryka, na korzyść łagodnych takich jak: wanilia, koper, kminek, pietruszka, sok z cytryny, cynamon.

    Zaleca się stosowanie następujących technik kulinarnych:

    gotowanie w wodzie i na parze,
    duszenie bez obsmażania,
    pieczenie we folii.

    7. Z powodu niekorzystnego działania kofeiny na układ krwionośny powinno się ograniczyć spożycie kawy, mocnych herbat i coca-coli.

    8. Nasilenie biegunek wymusza zastosowanie diety półpłynnej, opartej na kleikach, przyrządzanych na ryżu lub kaszy manny, gotowanych na mleku lub wodzie z dodatkiem soli. Kaszę należy długo gotować ( nawet 2-3 h) celem wypłukania skrobi. W kolejnym etapie urozmaicić jadłospis można, włączając produkty, takie jak: jajko na miękko, gotowane ziemniaki purre, gotowane tradycyjnie lub na parze rozdrobnione mięso (chude gatunki: cielęcina, drób - kurczak lub indyk bez skóry).

    Image

    Image
  • Komentatorka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    21-11-2011 14:53:13

    Dieta jest bardzo pomocna z walce z niedoczynnością tego narządu oraz z nadwagą. Nie wymaga od ciebie dużych wyrzeczeń – wszystkie posiłki są bardzo smaczne i urozmaicone.

    1. Najpierw dobierz leki

    Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy i zmagasz się z nadmiarem kilogramów? Możemy ci pomóc. Pamiętaj jednak, że najpierw musisz skonsultować się z doświadczonym endokrynologiem. Pierwszy niezbędny krok to ustalenie odpowiedniej dawki leków. Dopiero wtedy możesz ruszać dalej ze zmianą dotychczasowego menu.

    2. Chroń jod

    Jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy, która w twoim organizmie jest zaburzona. Używaj zawsze soli jodowanej, ale pamiętaj, że sól sztucznie jodowana szybko traci swoje właściwości. Nie przechowuj jej długo. Lepsza pod tym względem jest sól morska, z której jod nie wietrzeje. Warto wiedzieć, że ten pierwiastek szybko ulatnia się w trakcie gotowania (znika aż połowa). Dosalaj więc potrawy dopiero po ugotowaniu. Grillowanie i pieczenie jest bardziej korzystne, zmniejsza ilość jodu tylko o 1/5.

    Powinnaś też zwrócić uwagę na produkty, które utrudniają wykorzystanie jodu z diety. Są to tzw. substancje wolotwórcze, a znajdują się m.in. w kalafiorze, kapuście (zwłaszcza czerwonej), orzeszkach ziemnych, soi i w brokułach. Nie rezygnuj z nich całkowicie, ale ogranicz.

    3. Pamiętaj o białku

    Bardzo ważna w menu osób z chorobami tarczycy jest odpowiednia ilość białka, które przyspiesza mocno spowolnione tempo przemiany materii. Bogate w ten ważny składnik pokarmowy są m.in. drób, cielęcina, chuda wołowina, chude ryby i twaróg. Organizm lepiej wykorzystuje białko, kiedy dostarczasz mu go w dawkach podzielonych – po trochu na śniadanie, na obiad i na kolację.

    4. Doceń probiotyki

    Aby zlikwidować uporczywe zaparcia, częste przy niedoczynności tarczycy, powinnaś pić jogurty dostarczające bakterii probiotycznych, które regulują pracę jelit. Pomocne będą też otręby pszenne oraz warzywa i owoce zawierające duże ilości błonnika pokarmowego. Ponieważ możesz mieć również skłonność do wzdęć, unikaj posiłków smażonych w dużej ilości tłuszczu, nasion roślin strączkowych, cebuli i porów. Pij dużo płynów. Nigdy nie jedz w pośpiechu.

    ZAŁOŻENIA DIETY:

    TRWA: 7 dni – jeden cykl.

    ODCHUDZA: ok. 1 kg w ciągu cyklu (w zależności od masy ciała).

    MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: kilka razy z rzędu. Jej dłuższe stosowanie najlepiej skonsultować z dietetykiem.

    POLECANA: dla osób z niedoczynnością tarczycy. Uwaga! Poważne problemy zdrowotne zawsze powinny być konsultowane z lekarzem.

    NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, dzieci, osób bardzo aktywnych fizycznie, pacjentów z niewyrównanymi chorobami tarczycy.

    SZCZEGÓLNIE BOGATA W: produkty bogate w bakterie probiotyczne, witaminę C, błonnik pokarmowy.

    DZIENNA DAWKA KALORII: 1300.

    Proponowane posiłki

    Wszystkie dania są lekkie, zawierają małe ilości tłuszczu. Ich podstawą są warzywa, chudy nabiał, ryby, zioła. Dodawaj otręby zbożowe do czego tylko sie da.

    DZIEŃ 1.

    ŚNIADANIE ok. 370 kcal

    Twarożek z warzywami

    •opakowanie naturalnego serka granulowanego light •5 dużych rzodkiewek •1/3 ogórka węża •szczypiorek •przyprawy •mała bułka orkiszowa •mały kubek napoju probiotycznego

    II ŚNIADANIE ok. 100 kcal

    Koktajl z mrożonych malin

    •małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego •2 łyżki otrąb pszennych •3 łyżki mrożonych malin

    OBIAD ok. 470 kcal

    Łosoś pieczony z migdałami i sałata z papryką i kukurydzą

    PODWIECZOREK ok. 120 kcal

    •sok z 1/2 małego grejpfruta i 1/2 dużej pomarańczy

    KOLACJA ok. 220 kcal

    Pieczarkowy krem z serowymi grzankami

    •15 pieczarek •1/3 op. mrożonej włoszczyzny •1/4 op. mrożonych brokułów •plaster żółtego sera •1/2 małej cebuli •1,5 szklanki bulionu •natka pietruszki •przyprawy •1/2 grahamki

    DZIEŃ 2.

    ŚNIADANIE ok. 370 kcal

    Jogurt z musli i pomarańczą

    •2 małe opakowania chudego jogurtu naturalnego •5 łyżek musli z orzechami •2 łyżki otrąb pszennych •1/2 małej pomarańczy

    II ŚNIADANIE ok. 130 kcal

    Kanapka z wędzonym łososiem

    •cienka kromka chleba pełnoziarnistego, posmarowana cienko chudym, naturalnym serkiem •plasterek wędzonego łososia •1/2 małej papryki •listki sałaty

    OBIAD ok. 440 kcal

    Risotto z bakłażanem i cukinią

    •50 g białego ryżu •120 g fileta z piersi kurczaka •1/2 małej cukinii •1/4 małego bakłażana •1/2 małej cebuli •1/2 szklanki lekkiego bulionu •łyżka oliwy z oliwek •zielenina (np. natka pietruszki) •przyprawy (m.in. gałka muszkatołowa)

    PODWIECZOREK ok. 130 kcal

    •5 śliwek suszonych •średnie kiwi

    KOLACJA ok. 260 kcal

    Filet z dorsza pieczony z ziołami i surówką z porów, oliwek i płatków migdałowych

    DZIEŃ 3.

    ŚNIADANIE ok. 400 kcal

    •małe opakowanie jogurtu naturalnego z 2 łyżkami otrąb pszennych

    Kanapka z pastą z tuńczyka

    •2 cienkie kromki chleba razowego •pasta z tuńczyka: 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym •1/2 jajka ugotowanego na twardo •ogórek konserwowy •1/3 małej, posiekanej cebulki •2 płaskie łyżki chudego jogurtu naturalnego •natka pietruszki •szczypiorek •przyprawy •1/2 małej, czerwonej papryki•1/3 ogórka węża

    II ŚNIADANIE ok. 130 kcal

    •małe opakowanie biokefiru naturalnego •duża mandarynka

    OBIAD ok. 420 kcal

    Makaron w sosie pomidorowym z indykiem

    PODWIECZOREK ok. 120 kcal

    Średnie jabłko pieczone z 3 śliwkami suszonymi

    KOLACJA ok. 280 kcal

    Sałatka z kawałkami łososia i pumperniklem

    DZIEŃ 4.

    ŚNIADANIE ok. 370 kcal

    Jogurt probiotyczny z musli i otrębami

    •2 małe opakowania jogurtu probiotycznego •2 łyżki otrąb pszennych •łyżka suszonej żurawiny •5 łyżek musli z orzechami

    II ŚNIADANIE ok. 130 kcal

    Kanapka z polędwicą sopocką i cykorią

    •cienka kromka chleba razowego posmarowana cienko chudym serkiem naturalnym •2 plasterki polędwicy sopockiej •1/2 małej papryki •2 listki cykorii

    OBIAD ok. 370 kcal

    Gęsta zupa warzywna z kawałkami dorsza

    PODWIECZOREK ok. 130 kcal

    •duża mandarynka •średnia gruszka

    KOLACJA ok. 290 kcal

    Indyk z czosnkiem i surówka z buraczków

    DZIEŃ 5.

    ŚNIADANIE ok. 390 kcal

    Kanapka z wędzoną makrelą

    •2 cienkie kromki ciemnego chleba •50 g wędzonej makreli •średni pomidor •1/3 małej papryki •listki sałaty •mała buteleczka napoju probiotycznego

    II ŚNIADANIE ok. 130 kcal

    Jogurt z suszoną żurawiną

    •małe opakowanie jogurtu naturalnego •łyżka suszonej żurawiny •2 łyżki otrąb pszennych

    OBIAD ok. 460 kcal

    Eskalopki cielęce W pomarańczy

    PODWIECZOREK ok. 110 kcal

    •duża gruszka

    KOLACJA ok. 240 kcal

    Sałatka z twarogiem i świeżą bazylią

    •2 małe pomidory •1/2 kostki chudego twarogu •listki świeżej bazylii •łyżeczka oliwy z oliwek •skórka z cytryny •listki świeżej bazylii •przyprawy •1/2 małej bułki orkiszowej

    DZIEŃ 6.

    ŚNIADANIE ok. 380 kcal

    Kanapka z jajkiem i szynką

    •2 cienkie kromki ciemnego chleba, posmarowane chudym serkiem naturalnym •jajko na twardo •2 plasterki szynki drobiowej •1/2 małej papryki •1/3 małego ogórka węża •kilka kiełków słonecznika •mały kubeczek napoju probiotycznego

    II ŚNIADANIE ok. 140 kcal

    Koktajl bananowy z cynamonem

    •małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego •2 łyżki otrąb pszennych •1/2 małego banana •sok z cytryny •cynamon

    OBIAD ok. 410 kcal

    Penne w pomidorach z tuńczykiem i fasolą szparagową

    •50 g makaronu typu penne •1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym •1/2 małej cebuli •1/2 puszki pomidorów •1,5 łyżeczki oliwy z oliwek •zielenina •przyprawy •1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej

    PODWIECZOREK ok. 120 kcal

    •małe jabłko •średnie kiwi

    KOLACJA ok. 260 kcal

    Ziołowy gyros z kurczaka i surówka z trzech rodzajów warzyw

    DZIEŃ 7.

    ŚNIADANIE ok. 380 kcal

    Jogurt z musli i otrębami

    •2 małe opakowania jogurtu probiotycznego •5 łyżek musli z orzechami •2 łyżki otrąb pszennych •1/2 małego czerwonego grejpfruta

    II ŚNIADANIE ok.110 kcal

    Kanapka z mozzarellą i pomidorem

    •1/2 małej bułeczki orkiszowej •mały pomidor •plasterek sera mozzarella light •listki świeżej bazylii

    OBIAD ok. 430 kcal

    Mintaj duszony w sosie kaparowym i fasolka na ostro

    PODWIECZOREK ok. 100 kcal

    •małe jabłko •2 średnie marchewki pocięte w słupki

    KOLACJA ok. 250 kcal

    Dyniowy krem z grzankami i prażonymi pestkami dyni

    •szklanka miąższu z dyni •1/4 opakowania mrożonej włoszczyzny •50 g fileta z piersi kurczaka •1/2 grahamki •łyżeczka przecieru pomidorowego •czubata łyżeczka pestek dyni •1,5 szklanki bulionu •natka pietruszki •przyprawy

    Image

    Image
  • Komentatorka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    21-11-2011 14:54:46

    Czy jod szkodzi? Tak i nie

    Nie w ilości ok. 150 ug, czyli zalecanej przez dietetyków normy dla zdrowych osób dorosłych (Niemcy zalecają 180-200 ug). Jod hamuje dalsze powiększenie wola w przypadku jego niedoboru. Zapobiega powstawaniu guzków; a jeśli nawet w tarczycy są „guzki gorące” jod może ujawnić ukrytą nadczynność, co przyspieszy rozpoznanie i leczenie. Jod nie szkodzi również w nadczynności tarczycy.
    Tak – osobom z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy, nawet przy poziomie bezpiecznym. Nadmiar jodu w diecie może się zdarzyć w przypadku suplementacji witaminami i minerałami, preparatami z alg lub jedzeniem dużej ilości ryb, owoców morza, nadużywaniem soli jodowanej.

    Przeciętne poziomy jodu w żywności (w mikrogramach na 100 g):

    sól 3000
    owoce morza 66
    warzywa 32
    mięso 26
    jaja 26
    śledź 24
    mleko i jego przetwory 13
    pieczywo 10
    owoce 4

    Image

    Image
  • Komentatorka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    21-11-2011 14:55:17

    Przykładowy jadłospis (ok. 1500 kcal):

    Śniadanie ok. 300 kcal i ok. 20 ug jodu
    Musli owocowe – 3 łyżki płatków owsianych, szklanka wody, 2 brzoskwinie i łyżka jagód (mogą być mrożone), łyżka siemienia lnianego, łyżeczka ziaren słonecznika. Płatki namocz na noc. Rano dodaj siemię lniane i pokrojone owoce, posyp jagodami i ziarnami słonecznika. Do picia zielona herbata.

    II śniadanie ok. 250 kcal i 10 ug jodu
    Koktajl malinowy – zmiksuj łyżkę oleju lnianego ze szklanką malin (mogą być mrożone), maślanką lub serwatką (pół szklanki), łyżeczką miodu, udekoruj melisą.

    Obiad ok. 500 kcal i 100 ug jodu
    Ryba z rusztu i warzywa – filet z okonia nilowego ok. 200 g skrop sokiem z cytryny, posyp sezamem i upiecz na grillu. Zjedz z uduszonymi na oliwie i pokrojonymi w kawałki: cukinią, bakłażanem, małymi ziemniakami, czerwoną papryką i pomidorami. Do picia bulion.

    Podwieczorek ok. 60 kcal i 10 ug jodu
    Jabłko

    Kolacja ok. 300 kcal i 40 ug jodu
    Jajecznica po królewsku – jedno jajko roztrzep z mlekiem (dwie łyżki), dodaj łyżkę startego sera żółtego, pokrojonego w kawałki pomidora. Usmaż na łyżeczce masła. Posyp szczypiorkiem i zjedz z kromką chleba razowego. Do picia zielona herbata.

    Image

    Image
  • Forumowiczka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    21-11-2011 19:21:28

    Dieta w nadczynności tarczycy

    Mimo wielu zalet uważaj na soje - dlaczego?

    Tarczyca jest jednym z największych i najważniejszych gruczołów wydzielania wewnętrznego. Wydziela hormony tyroksynę i trójjodotyroninę, które wywierają silne działanie na wiele przemian ustrojowych: regulują metabolizm, wzrost, dojrzewanie, pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz krążenia. Zaburzenia pracy tarczycy mogą być bardzo groźne dla zdrowia. Jednym z nich jest nadczynność tarczycy, która powoduje zwiększenie zużycia tlenu, produkcji ciepła, przemian białek, tłuszczów i węglowodanów. Objawia się to najczęściej utratą wagi, wzmożonym apetytem, kołataniem serca, lękiem, drżeniem ciała, nietolerancją ciepła i nadmierną potliwością. W cięższych przypadkach występują również biegunki i obrzęk kończyn.

    Podstawą leczenia tej choroby jest leczenie farmakologiczne, a stosowanie diety ma jedynie znaczenie wspomagające.

    Głównym zadaniem diety jest dostarczenie zwiększonej ilości energii, aby pokryć wzmożone zapotrzebowanie organizmu.

    Energetyczność diety zależy od stopnia nasilenia nadczynności tarczycy. Zaleca się więc, aby przy średnio nasilonej nadczynności ilość energii zwiększyć o 15-25% w stosunku do norm przeznaczonych dla osób zdrowych. W silnej nadczynności energetyczność diety musi zostać zwiększona aż o 50-80%. W niektórych przypadkach trzeba więc dostarczyć z dietą nawet 5000 kcal! Dzienną rację pokarmową należy rozłożyć na 5-6 posiłków. Pierwsze śniadanie powinno dostarczać 25% energii, II śniadanie - 10%, obiad - 30%, podwieczorek - 15%, a kolacja - 20%.

    Najważniejsze zasady diety

    Z powodu nasilonego rozpadu białka konieczne jest stosowanie diety bogatobiałkowej. Zaleca się, aby w ciągu doby dostarczać 1,5-2 g białka/kg masy ciała, co daje średnio od 110 do 130 g białka na dobę. Dla porównania: zdrowe osoby dorosłe potrzebują 0,8 g/kg/dobę. Większość białka (około 2/3) powinna być pochodzenia zwierzęcego. W diecie należy zwiększyć ilość takich produktów, jak: mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe, jaja, chude gatunki mięs (wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki, królik) i wędlin (wędliny drobiowe, polędwica, szynka). Dobrym źródłem białka są również chude gatunki ryb, np. dorsz, sandacz, szczupak. Produkty bogatobiałkowe zaleca się spożywać w każdym posiłku.

    W diecie konieczne jest ograniczenie tłuszczu. Jego ilość w dziennej racji pokarmowej nie może przekraczać 70 g na dobę. Większość tłuszczu powinna pochodzić z olejów roślinnych. Zrezygnować należy z takich produktów pochodzenia zwierzęcego, jak: smalec, łój, bekon, boczek, wędliny podrobowe, konserwy.

    W nadczynności tarczycy wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza na witaminę A, C, B1 oraz wapń. Najlepszymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki (177,7 mg witaminy C/100 g produktu), papryka czerwona (144 mg), brokuły (83 mg), szpinak (67,8 mg), cytryna i pomarańcza (49-50 mg), truskawki (66 mg).

    Witamina A ma wpływ na zmniejszenie nadczynności tarczycy. Produkty pochodzenia roślinnego dostarczają prowitaminy A (beta-karotenu, z którego w organizmie powstaje witamina A). Należą do nich marchew, papryka, pomidory, brokuły, morele, brzoskwinie. Mimo dużej zawartości witamin ilość warzyw i owoców w diecie, zwłaszcza surowych, nie powinna być zbyt duża. Zawierają one bowiem duże ilości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie niektórych składników i zmniejsza przyswajanie energii z diety.

    Źródłem witaminy B1 powinny być przede wszystkim produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, jaja, ryby. Mleko i przetwory mleczne dostarczają również wapnia, na który również wzrasta zapotrzebowanie.

    Istotne znaczenie w tej diecie ma sposób przyrządzania posiłków. Z powodu możliwości występowania biegunek konieczne jest przestrzeganie zaleceń diety lekko strawnej. Unikać należy potraw tłustych i smażonych. Spośród metod kulinarnych zalecamy gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii. Niepożądane są również produkty obciążające przewód pokarmowy, mające działanie drażniące lub wzdymające. Należą do nich: kapusta, brukselka, groch, soja, orzechy, migdały, kasze gruboziarniste. Warto również zrezygnować z ostrych przypraw, takich jak papryka, pieprz, chili. Zaleca się przyprawy łagodne: wanilię, koper, kminek, pietruszkę, sok z cytryny, cynamon.

    Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe wykluczyć należy te produkty, które są w nie ubogie i dostarczają tylko "pustych kalorii", takich jak: słodycze, ciasta, chipsy, słone paluszki, snacki. Zamiast nich na deser można podawać budynie, galaretki z owocami, przeciery i sałatki owocowe.

    Osoby chore na nadczynność tarczycy skarżą się na ciągłe uczucie gorąca. Często stwierdza się u nich stany podgorączkowe lub zwyżki temperatury nawet do 38 oC. Aby tych objawów nie pogłębiać, warto zrezygnować z gorących napojów i potraw, zwłaszcza zup.

    Picie kawy i herbaty, nawet zimnej, powinno być ograniczone z powodu niekorzystnego wpływu kofeiny na układ krążenia (zwiększa liczbę skurczów serca) i układ nerwowy.

    W przypadku nasilenia biegunek należy zastosować dietę półpłynną, opartą na kleikach. Przyrządza się je z ryżu lub kaszy manny gotowanej na wodzie lub na mleku z dodatkiem soli. Kaszę zalewa się zimną wodą w ilości 10-krotnie większej od objętości kaszy i następnie gotuje przez 2-3 godziny, dolewając wody w miarę jej wygotowywania. Następnie kaszę należy przecedzić. Tak długie gotowanie kaszy ma na celu rozgotowanie skrobi i jej przemianę w klej skrobiowy. Następnie można urozmaicić jadłospis, włączając: jajko na miękko, gotowane ziemniaki pure, gotowane tradycyjnie lub na parze rozdrobnione mięso. Z mięs należy wybierać chude i delikatne gatunki: cielęcinę, chudy drób - kurczak lub indyk bez skóry.

  • Forumowiczka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    21-11-2011 19:37:09

    Ćwiczysz, ograniczasz kalorie, a waga nie chce drgnąć, lub gorzej: rośnie? „Niezrozumiały" wzrost wagi to jeden z objawów niedoczynności tarczycy. Jeśli zdiagnozowano u ciebie tę chorobę, nie załamuj się - wciąż jest coś, co możesz zrobić dla swojego zdrowia i sylwetki.

    Niedoczynność tarczycy to choroba dotykająca przede wszystkim kobiet. Tarczyca to gruczoł położony w przedniej części szyi. Hormony przez nią produkowane odpowiedzialne są między innymi za regulację przemiany materii. Objawy niedoczynności tarczycy to: wzrost masy ciała niezwiązany ze zwiększeniem ilości spożywanych kalorii, częste zaparcia, zmęczenie, senność, spadek nastroju, skłonność do marznięcia, nieregularne miesiączki, wypadanie włosów. Zdiagnozowana niedoczynność tarczycy jest leczona hormonalnie - często przyjmowanie leków konieczne jest do końca życia. Kuracja zaczyna się jednak od niewielkich dawek i nie musi od razu odwrócić niekorzystnych efektów jakie niedoczynność tarczycy przynosi urodzie.

    Ktoś mógłby powiedzieć, że przy poważnym problemie zdrowotnym nie powinno się myśleć o czymś tak błahym jak sylwetka. Nic bardziej mylnego. W społeczeństwie, w którym żyjemy na atrakcyjność kładziony jest ogromny nacisk. Osoby cierpiące na zaburzenia funkcjonowania tarczycy narażone są na krytyczna ocenę środowiska, które nie wie, że przyczyną ich nadwagi nie jest obżarstwo. Taka sytuacja może dramatycznie odbić się na i tak już obniżonym nastroju chorego.

    Dlatego ważne jest, by pacjent wiedział, że jest coś poza przyjmowaniem leków, co może dla siebie zrobić - zadbać o dietę, która zmaksymalizuje jego szansę na odzyskanie zdrowia i dobrego wyglądu.

    Pierwszym komponentem diety jest ograniczenie produktów, które mogą mieć działanie tuczące oraz tych, które osłabiają funkcjonowanie tarczycy. Do tej pierwszej kategorii należą wszystkie produkty z wysokim indeksem glikemicznym - czyli słodycze, białe pieczywo, ziemniaki, niektóre owoce (np. banany i winogrona) i warzywa (marchewka, groszek, buraki). Do drugiej kategorii należą produkty, które mogą zaburzać gospodarkę jodową organizmu: tu znajduje się kofeina, niektóre orzechy, soja, musztarda oraz warzywa takie jak brokuły, kalafior, brukselki czy kapusta.

    Drugi komponent to spożywanie pokarmów, które w naturalny sposób działają na tarczycę leczniczo. Są to przede wszystkim produkty wytwarzane z kokosa oraz jadalne glony morskie z rodziny listownic.

    Ponieważ odpowiednie spożycie jodu jest tak ważne (za równo jego nadmiar jak i niedomiar są szkodliwe dla tarczycy), dobrze jest dostarczać go sobie z naturalnych źródeł takich jak ryby i owoce morza. Chude ryby są również bogate w białko, które powinno pomóc pacjentowi w zachowaniu odpowiedniej wagi, gdyż do jego rozkładu potrzebne jest więcej energii niż ma to miejsce w przypadku węglowodanów czy tłuszczu.

  • Forumowiczka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    21-11-2011 19:38:46

    Jak uzupełnić niedobór jodu?
    Duża ilość jodu znajduje się w warzywach, owocach, produktach zbożowych i mlecznych.. Dobrym żródłem są ryby morskie. Przykładowo dorsz zawiera średnio 110 mikrogramów jodu w 100 g produktu; łosoś – 44 mikrogramy/100 g produktu, płastuga – 52 mikrogramy/100 g produktu, makrela wędzona – 40 mikrogramów/100 g produktu, śledź – 30 mikrogramów/100 g. Ponadto źródłem jodu są glony i morszczyny morskie, sól kuchenna. Możemy też zakupić preparat apteczny.
    Dzienne zapotrzebowanie na jod w mikrogramach wynosi dla niemowląt – 90 mikrogramów, dla dzieci do lat 6 – 90 mikrogramów, starszych – 120 mikrogramów, a u kobiet ciężarnych i karmiących piersią 200 mikrogramów.

    Jod i odchudzanie!!!
    -jod wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu, zasobność jodu w diecie umożliwia wytworzenie tyroksyny i trójjodyrozyny w niezbędnej ilości dla efektywnego spalenia substancji energetycznych
    -hormony tarczycy pobudzają przemianę materii. Tyroksyna i trójjodyrozyna pobudzają tempo przemiany materii. Jak łatwo zrozumieć wyraża się to zwiększonym spalaniem tlenu, glukozy i tłuszczów na poziomie komórkowym. A to po prostu definicja przyśpieszonego odchudzania się
    - idealnym środkiem wspomagającym odchudzanie jest jod w postaci związków organicznych (naturalnych). Modelowym jest popularny susz morszczynu.

  • Początkujący
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    07-12-2011 20:36:05

    Od wielu lat leczę swoją tarczycę.Leki to podstawa ale bez ćwiczeń i diety się nie obejdzie.

Zobacz inne dyskusje

  • Wątek: Seks a okres
    Mam bardzo ważne pytanie. Czy można kochać się z tamponem? Albo czy jest...
  • Wątek: pomocy
    od 8 mc biorę tabletki antykoncepcyjne zawsze regularnie o tej samej porze czyli o 17....
  • Wątek: Miesiączka
    Witam mam do Pani pytanie kiedy mialam dni płodne jęsli okres mialam29\30 pazdziernik...
  • Witam,od 8 dni spóźnia mi się miesiączka, powinnam ją dostać...
  • Polecamy

    http://static2.medforum.pl/cache/logos/mya07884_mezczyzna_szyja_ojoimages_cr-W300H200.jpgFot. ojoimagesCzaszkogardlak (guz okolicy siodła...
    Czaszkogardlak (craniopharyngioma) jest to łagodny...
    Twoja sugestia