Dzień dobry,Dokuczał mi trądzik na plecach, dekolcie, twarzy oraz nadmierne...
Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: do rodziców dzieci z wrodzona niedoczynnoscia tarczycy (1)
- http://www.forumginekologiczne.pl/forum/do-rodzicow-dzieci-z-wrodzona-niedoczynnoscia-tarczycy/watek/62930/1.html#p62930http://www.forumginekologiczne.pl/forum/do-rodzicow-dzieci-z-wrodzona-niedoczynnoscia-tarczycy/watek/62930/1.html do rodziców dzieci z wrodzona niedoczynnoscia tarczycy
itam.
Moja córka ma 14miesięcy i ma pierwotną wrodzoną niedoczynnosc tarczycy.
Urodziła sie po terminie przez cesraskie cięcie poniewaz miała słabe tętno(na ktg jeszcze przezd porodem w ciagu 10dni tętno w spoczynku było ok.100 a w ruchu do 130).Urodziła sie nedotleniona leżała dobe na obserwacji na noworodkach.tętno choc nadal dosyc niskie bo ok.120 ale się ustabilizowało.Po 4 dobach wróciłysmy do domu.Zaczeła sie jej nasilac zółtaczka choc w dniu wypisu miała 9 i była tez naświetlana.Kontaktowałam sie z kilkoma ososbami każda z nich mówiała że zółtaczka może się długo utrzymywac.Córka miła dosyc ochrypnięty głos(skrzeczała jak żabai ciągle miała bardzo zimne ręce mimo że ja bardzo ciepło okrywałam.Do tego ciagle sie krztusiła podaczas jedzenia,miała mocno opuchnięte wargi sromowe,pękaty brzuszek,smólkę wyadliła opiero w 3 dobie.14dnia życia dostałam telefon z instytutu matki i dziecka w warszawie ze musze jak najszybciej przyjechac z córa do poradni bo moze miec niedoczynnosc tarczycy.Następnego dnia byłamjuz w warszawie(całe sczzęscie mam niedaleko).Telefon był wykonany przez badanie przesiewowe naworodków przy którym pobiera sie krew z pięty w kierunku niedoczynnosci tarczycy,fenyloketonurii i miukowiscydozy(ta ostaatnia nie we wszytskich wojewodztwach).Córce pobrano krew do badania i wynik był szokujący nawet dlalekarki-TSH powyzej 100(wyzej juz nie oznaczali).Dostała Euthyrox 50mg.na kolejnej kontroli TSh juz było dobre,na kolejnej za dobre bo 0.1.Została więc zmniejszona dawka na 3mieisace do 37,5.Po pobraniu krwi na kolejnej wizycie Pani doktor przez telfon kazała wrócic do dawki 50mg.Córka miała tez pobrana krew na tyreoglobuline.na kolejnej izycie okazało sie ze tyreoglobuliny jest śalodowa ilosc bo 0.03 a tsh przy troche zmnijszonej dawce skoczyło az do 70!(a norma do 5).Pani doktor stwiezdiła ze nie ma potrzeby całkowitego odstawiana hormonu na miesiac w ramach tstu,poniweaz śladowe ilosci tyreoglobuliny i wyski poziom tsh przy ciut mnijeszej dawce świadcza o pierwotnej niedoczynnosci tarczycy i córka bedzie musiała przyjmowac hormon do końca życie.
W tej chwili córka ma 14misiecy.3tygodnie temu zaczęła sama chodzic i bardzo sprawnie jej to idzie.Wczesniej chodziła przy meblach i za rączke.To małe opznienie ruchowe wynika z kilku przyczyn:
przez przedłużająca się żółtaczkę córa miała wzmozone napięcie mięsnowie i musiałam ja rehabilitowac,a po drugie do połowy 4miesiaca zycia miala zakładana poduszkę frejki na dysplazje stawów biodrowych,więc miala unieruchomione nóżki,nie moła sie przekrecac itd.W tej chwili córka pousza sie sprawnie zarówno na nogach jak i na czworaka.mówi juz kilka słów,sporo rozumie,do tego jest bardzo uśmiechniętawczoraj zacżęła rysowac spirale i zataczac koła na znikopisie)W ogóle wydaje sie byc bardzo rozumnym dzieckiem
Po tej całej historii chciałam zapytac czy jest moze na forum jakas mama dziecka z hipotyreoza,jak sie jej dziecko rozwija,kiedy została wykrta choroba itd
Pozostaje mi tylko dziekowac za to że sa robione testy noworodkom(na tarczyce od 4 lat dopiero).Nieeczona niedoczynnosc moze prowadzic do uposledzenia umysłowego i fizycznego dziecka.
Pozdarwiam gorącoOstatnia edycja:Ana
- Gość
- tradzik, podwyzszone DHEASForum: Kobieta i zdrowie
- Dziwna przypadłość
Hej!Moje problemy zaczęły się w połowie grudnia tzn miałam i infekcje...
Forum: Kobieta i zdrowie - nawracające infekcje
witam. od dłuższego czasu mam problem. ciągle mam uczucie swędzenia w...
- Cytologia, kochane proszę o pomoc
Witam Was kochane babeczki. Potrzebuję Waszej pomocy, miesiąc temu dostałam wynik...