Serwisy Medforum
Reklama
Reklama

Forum: Tarczyca choroby i jej leczenie

(5)

Leczenie i profilaktyka

Temat: Jaka jest prawidlowa norma Tsh (39)

  • Jaka jest prawidlowa norma Tsh
    07-12-2011 21:50:57

    Witam.Dzis odebralem wynikm TSH,gdzie wynik badania wyszedł 0,596 mlu/I.Zakres referencyjny na badaniu wynosi natomiast od 0,27 do 4,20.Czy moje TSH jest wiec dobre czy zle?Pytam dlatego,bo mam zabieg operacyjny po Nowym Roku.I lekarz mi powiedzial,ze jak tsh bedzie złe to mi operacji nie zrobią.Wykryto u mnie guzki tarczycy,na lewej i prawym placie gdzie na lewym jest dos duzy bo 22mm.Caly czas biore tiamazol,zeby te tsh utrzymac w normie do zabiegu.Guzki m i te nie dokuczaja jak narazie,ale te samopoczucie,drazliwosc,nerwowosc to mnie juz wyniszcza.Modle sie tylko o to zeby po tej operacji,moja sprawnosc fizyczna i psychiczna wróciła do normy,bo naprawde ciezko sie z ta choroba zyje.Przez jakis czas leczyli mnie na depresje,nerwice ale leki tylko zamulaly i pomagaly tylko na chwilke.Chciałbym,zeby to bylo przyczyna tego co sie dzieje z moim organizmem

  • Jaka jest prawidlowa norma Tsh
    Komentatorka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    07-12-2011 23:22:27

    Wychodzi że masz nadczynność tarczycy,ale co dalej to już lekarz zadecyduje.
    Przy chorej tarczycy człowiek się naprawdę źle czuje.Sama też choruję i wiem przez co przechodzisz.Ja dodatkowo mam jeszcze wadę serca z arytmią więc potęguje to objawy.A u nie na przemian lekarze nie są do końca pewni czy jest to Hashimoto,czy choroba Gravesa-Basedova.Bo objawy mam na przemian raz z nadczynności raz z niedoczynności.Więc też mnie irytuje to wszystko.Pozdrawiam.

    Image

    Image
  • Jaka jest prawidlowa norma Tsh
    08-12-2011 00:27:07

    No dobrze,ale czy ten wynik który podalem to miesci sie w normie czy nie?Noma jest od 0,27 do 4,20 na wyniku,a mi wyszło 0,596 mlu

  • Jaka jest prawidlowa norma Tsh
    Komentatorka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    08-12-2011 10:25:24

    Oczywiście że się mieści tyle że jest w dolnej granicy.

    Image

    Image
  • Jaka jest prawidlowa norma Tsh
    16-10-2012 13:50:20

    Witam czy moje tsh jest prawidłowe? Mam 29 lat i staram się o dziecko 2,6 norma 0,27 4,2

  • Reklama
  • Jaka jest prawidlowa norma Tsh
    30-11-2012 12:10:21

    wyni jest idealny, jestem w 10 tygodniu ciazy, odebralam ostatnio wynik z tsh 2.514, po konsultacji z lekarzem dowiedzialam sie ze wszystko jest w porzadku i nie trzeba korzystac z porady endokrynologa, takze zycze powodzenia ))

  • Jaka jest prawidlowa norma Tsh
    Początkująca
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    04-07-2013 17:42:00

    Ocena stężenia TSH (hormonu tyreotropowego) jest podstawowym badaniem hormonalnym w chorobach tarczycy. Jaka jest norma TSH i od czego zależy? Co mówi podwyższone, a co obniżone stężenie TSH w surowicy? Czy samo badanie TSH wystarcza do oceny funkcji tarczycy?Zakres normy TSH wynosi 0,4 – 4,0 mU/l. Może się on różnić w zależności od metody pomiaru stosowanej w danym laboratorium. Zazwyczaj przy otrzymanym wyniku jest podane, jaki zakres jest uznawany za normę. Nowoczesne metody są bardzo czułe, dzięki czemu wykrywają nawet bardzo niskie stężenia TSH. Badanie to jest bardzo swoiste, ponieważ TSH nie daje reakcji krzyżowych z hormonami o podobnej strukturze, co mogłoby zafałszować wynik.Prawie 90% osób młodych czyli do 29 roku życia nie powinno mieć TSH wyższego niż 2,5, jak mają to liczą się objawy, jeżeli nie uskarżają się na nic to prawdopodobnie należą do tych 10% osób które mają wyższe TSH mimo że na tarczycę nie chorują.
    Jeżeli natomiast występują objawy charakterystyczne dla niedoczynności jak ospałość, przybieranie na wadze, wypadanie włosów, suchość skóry, depresja, zaburzenia miesiączkowania u kobiet to niestety ale prawdopodobnie osoba taka choruje na niedoczynność tarczycy. W takim wypadku należy sprawdzić poziom wolnych hormonów tarczycowych czyli fT3 i fT4 i one powinny być w górnych granicach, jak nie są, pacjent powinien być leczony na niedoczynność mimo że teoretycznie wyniki ma w normie.
    Warto też sprawdzić przeciwciała Anty TPO i Anty TG jeżeli są podwyższone to może być dobry argument dla lekarza aby rozpoczął leczenie hormonem tarczycy.

    Co do osób między 30 a 80 roku życia.
    Wraz z wiekiem poziom TSH może wzrastać, czyli dla 50 latka TSH na poziomie 3,0 może być prawidłową wartością, może bo tak jak pisze w przypadku tarczycy to objawy są ważniejsze niż wyniki gdyż tutaj nie mamy do czynienia z nauką ścisłą i niczego nie można uznać za pewnik.






  • Jaka jest prawidlowa norma Tsh
    21-01-2014 02:02:49

    Witam serdecznie Ostatnio miałem badanę TSH. Norma to 0.6 - 4.7 mój wynik to 5.9 Powinienem się martwi ? Obędzie się bez leków czy raczej nie ?

  • Jaka jest prawidlowa norma Tsh
    Wtajemniczona
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    10-03-2014 19:42:59

    Jesteś w lekkiej niedoczynności.......trzeba brać hormon.

  • Jaka jest prawidlowa norma Tsh
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    11-03-2014 02:14:34

    TSH 0,27-4,2. Najlepiej miec po srodku. np. 2,020...

    Lęku...odwal się ode mnie.

    Czy wiesz, że za każdą dodaną wypowiedź otrzymujesz punkty w rankingu użytkowników?

Zobacz inne dyskusje

  • luteina Lekarz ginekolog zlecił mi progesteron podjęzykowo z powodu zatrzymania...
  • tabletki anty Mam problem. Mój chłopak nalega abym zaczęła brać tabletki...
  • problem z szyjką macicy Podczas ostatniej wizyty ginekolog miał problem z pobraniem cytologii, ponieważ jak...
  • Brak śluzu podczas stosunku po tabletkach BELARA Witam, biorę tabletki belara, jestem w trakcie drugiego opakowania i mam problem z...
  • Polecamy

    http://static2.medforum.pl/cache/logos/paa496000005_kobieta_skora_piers_ojoimages_cr-W300H200.jpgFot. ojoimagesNie bój się mammografii
    Badanie wykonywane jest przez specjalnie przystosowany...
    Twoja sugestia