Miewam nieregularne cykle,trwajacr nie krocej niz 27/28dni,ostatni cykl.trwal az 35 dni....
Forum: Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Temat: PCOS (1)
- http://www.forumginekologiczne.pl/forum/pcos/watek/492083/1.html#p492083http://www.forumginekologiczne.pl/forum/pcos/watek/492083/1.html PCOS
Nazywam się Lila i mam 30 lat. Pozwolę sobie naświetlić mój problem., który pojawił się w grudniu 2009 roku. Od tamtego miesiąca nie mam miesiączki, co na początku interpretowaliśmy z mężem jako pierwszy objaw ciąży. Dla potwierdzenia podejrzeń zrobiłam test ciążowy. Test jednak był ujemny i dlatego poszłam do lekarza, aby rozwiać wszelkie wątpliwości i dowiedzieć się co się dzieje z moim organizmem. Podczas wizyty u ginekologa zostałam przebadana (m.in. USG macicy, jajników) i został przeprowadzony bardzo skrupulatny wywiad. Zostałam wypytana o przebieg dnia, o rodzaj jedzenia i jego pory, o uprawianie sportów, o nałogi, o zażywanie jakiś lekarstw.
Ginekolog zlecił zrobienie badań. Wyniki poza jednym były w normie. Wynikiem, który zaniepokoił lekarza był wysoki poziom prolaktyny. Od marca 2010 przyjmuję Bromergon, który miał obniżyć poziom prolaktyny a co za tym idzie przywrócić już na stałe miesiączkowanie. Skutkiem przyjmowania lekarstwa było obniżenie poziomu prolaktyny z 24,95 ng/ml do 20,80 ng/ml i wystąpienie w czerwcu 2010 miesiączki (trwał 3 dni - wydzielina była bardzo obfita i brunatna). Długo się jednak nie nacieszyłam poprawą. Od tamtego momentu pomimo przyjmowania nadal Bromergonu nie dostałam miesiączki, a jest już listopad.
Podczas lipcowej wizyty u ginekologa dowiedziałam się, że moja macica ma 3 cm i mam zespół policystycznych jajników, co zostało zauważone na zdjęciach USG. "Mały rozmiar" macicy przy mojej bardzo drobnej figurze jest normalny i nie jest skutkiem uprawiania sportów czy złej diety.
Kilka dni temu odebrałam wyniki - były druzgocące!
Prolaktyna 25,75 ng/ml, Testosteron 1,91
stosunek LH 13,1 : FSH 5,5 = ok 2,5
Lekarka przepisała Jeanine, Vit. D3 i A
Mam szanse na potompstwo?? - Gość
- Czy ciaza jest mozliwa?
- Szyjka macicy
Witam! Od jakiś dwóch miesięcy probwadze obserwacje szyjki macicy, śluzu...
- Pomocy
Hej, dziewczyny, mam dośc niepokojący problem... odkąd zaczęłam...
- Czy z moją pochwą wszystko w porządku?
Mam 15 lat i mam pewinne problem. Moją pochwę dzieli na pół coś w...