Witam mam 20 lat i od trzech miesiecy mam problemy z cyklem. Najpierw okres był co 15 dni...
Forum: Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Temat: Pregnyl - prosba o porade lekarza (1)
- http://www.forumginekologiczne.pl/forum/pregnyl-prosba-o-porade-lekarza/watek/20345/1.html#p20345http://www.forumginekologiczne.pl/forum/pregnyl-prosba-o-porade-lekarza/watek/20345/1.html Pregnyl - prosba o porade lekarza
Prosze o porade, bo czuje sie troszke pozostawiona samej sobie. Mam problemy z niepekajacymi pecherzykami, z ktorych tworza sie male torbiele - na szczescie wchlaniaja sie. Ten cykl lekarz potraktowal juz bardziej "inwazyjnie" aby zobaczyc czy podanie Pregnyly cokolwiek pomoze, jednak mam obawy co do tego czy aby na 100% moj lekarz prowadzacy jest przekonany co robi. Chcialabym sie tego upewnic. Mialam wziac Pregnyl jak pecherzyk osiagnie 18-19 mm, w tym celu zlecone mi rowniez codzienny monitoring owulacji. Ku mojemu i lekarza wykonujacego USG w
10 dc moj pecherzyk mial wielkosc 17 mm, endometrium 7,7, sluz w szyjce, 11 dc osiagnal wielkosc 20,4 mm, endometrium 10 mm wiec tego dnia decyzja nastapila o podaniu Pregnylu 10 000 j (2 x po 5 000 j podane w jednym zastrzyku). Czy to nie jest przypadkiem za duzo na jeden raz, taka dawka, wszedzie mowi sie o hiperstymulacji jajnikow przez nieumiejetne podanie lekow. Czy taka dawka nie jest dawka za duza, czy to przypadkiem nie spowoduje efektu odwrotnego, czyli przerostu pecherzyka. Dodatkowo nigdzie nie moge znalezc informacji na temat tego (od lekarza tez jej nie uzyskalam) kiedy w wypadku podania tego leku wskazane jest wspolzycie, oraz po jakim czasie ten lek dziala i kiedy w jakim czasie powinna nastapic owulacja. Dzis mam kolejne USG aby upewnic sie ze wszystko jest ok. Bardzo prosze o porade.Ostatnia edycja: - Gość
- Zbyt częsty okres
- Czy beta HCG może tak wolno rosnąć?
Cześć. Od kilku miesięcy staramy się z żoną o dziecko. Pierwsza...
- Pomocy
Hej, dziewczyny, mam dośc niepokojący problem... odkąd zaczęłam...