użytkowników online: 3104

Kobieta i zdrowie

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (4.1)
      Zdrowa ciało i dusza to podstawa. Grupa dla wszystkich kobiet świadomych i dbających o zdrowie.
       O grupie Forum  Wiadomości (254) Artykuły (76) Porady (51) Społeczność (227) Szukaj  

Forum - Kobieta i zdrowie

infekcje ginekologiczne [17]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 17-04-2012, 17:25
      •  
      •  
      •  
      •  
      mi pomaga invag dopochwowy probiotyk .Czy któraś zwas też go stosuje?
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 09-09-2011, 13:30
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam.
      Od jakiegoś czasu cierpie na zapalenie okolic intymnych. Zapalenie pojawia się w okresie owulacji i trwa aż do pojawienia się miesiączki. Odczuwam w tym okresie duży dyskomfort. Czy ktoś miał już podobną dolegliwość i mógłby udzielić jakiejś rady?
      Będę bardzo wdzięczna.
      Pozdrawiam.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      idź do lekarza aby wyleczyć stan zapalny dodatkowo możesz przyjmować lacibios femina (LaciBios femina zawiera wyjątkową kompozycję 2 starannie dobranych szczepów bakterii kwasu mlekowego, które pomagają przywrócić i utrzymać prawidłową florę bakteryjną układu moczowo-płciowego kobiety.)
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 7 głosów
      Oddano 7 głosów
      Najlepiej w takiej sytuacji udać się do lekarza. On postawi Tobie właściwą diagnozę.Wiesz co wiem,że istnieją zasypki korygujące takie bóle, ale najlepsza jest konsultacja ginekologiczna.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 3 głosy
      Oddano 3 głosy
      to związane z tym, że w drugiej fazie cyklu podnosi sie pH pochwy, jest więcej progesteronu i jest się bardziej podatnym na infekcje. tak jak tutaj już zostało wspomniane można łykać w tym czasie lacibios femina, ale wcześniej warto zrobić posiew i wyleczyć infekcję. moze po prostu Twoje kuracje za krótko trwały lub źle leki były dobrane
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 15-09-2011, 14:55
      •  
      •  
      •  
      •  
      ja mialam podobny problem i lekarz polecil mi tamtum rossa od tego czasu nie mam problemów z infekcjami a miałam tak, ze jak nie bakterie to zapalenie przydaktów...
      spróbuj moze i Tobie pomoże
      Image

Image
      Oddano 3 głosy
      Pajka26 2011-09-15 14:55:37 ja mialam podobny problem i lekarz polecil mi tamtum rossa od tego czasu nie mam problemów z infekcjami a miałam tak, ze jak nie bakterie to zapalenie przydaktów...
      spróbuj moze i Tobie pomoże

tylko Tantum Rosa jako środek do podmywania a nie jako środek do irygacji pochwy wink bez specjalnego zalecenia lekarza nie powinno się irygacji wykonywać - wypłukuje się dobrą mikroflorę a ona odnawia się po ok. 48-72 godzinach, takze w czasie tych 2-3 dni naprawdę łatwo o infekcje, zwłaszcza jak się żadnego probiotyku nie kupi.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      ja juz nie raz mialam taki problem, troche trzeba sie nameczyc ale wszystko da sie wyleczyc smile stosowalam clotrimazol glob pozniej krem i do tego doustnie (to przyjemniejsza forma) paleczki kwasu mlekowego provag, mnie zapiasal lekarz wiec pewnie tez powinnas odwiedzić swojego, teraz czasem tez stosuje jak jestem osłabiona albo przed okresem provag i nie mam problemow smile
      Oddano 3 głosy
      ja stosuję lactovaginal dopochwowo(przed okresem albo po), oprócz tego mam provag żel, wcześniej kupowałam clotrimazolum, chodzę na basen, korzystam z jacuzzi i na razie nic nie łapię, więc chyba dobra metoda smile
      Oddano 3 głosy
      Jak zapobiegać infekcjom pochwy?

Zakażenie miejsc intymnych.
      Niestety, kobiety nieustannie są narażone na możliwość zakażenia bakteriami miejsc intymnych. Wystarczy kąpiel w basenie (ze względu na mocno chlorowana wodą lub wadliwy system oczyszczania wody) lub jacuzzi, korzystanie z publicznej toalety, zaniedbanie codziennej higieny, niewłaściwa bielizna, współżycie z nowo poznanymi osobami i zapalenie gotowe. Musimy bardzo uważać, kiedy wybieramy się do ośrodka rekreacyjnego czy wczasowego, a nawet podczas korzystania z publicznej toalety. Niektóre zakażenia są niegroźne, ponieważ organizm jest sam w stanie poradzić sobie z infekcją. Jednak niektóre wymagają wizyty u ginekologa i leczenia przy zastosowaniu odpowiednich leków. Najczęściej zakażenia wywołuje tzw. rzęsistek pochwowy, który jest w stanie zakazić zarówno kobiety jak i mężczyzn ( z tymże u płci męskiej mogą nie występować objawy). W przypadku kobiet może pojawić się swędzenie, świąd oraz upławy koloru żółtawego lub szarego. W jaki sposób możemy zapobiegać zakażeniom naszych miejsc intymnych? Poniżej przedstawiamy profilaktykę chorób intymnych.

1.Na początku pamiętajmy, żeby dbać o higienę intymną. Powinnyśmy podmywać się dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Nie możemy również przesadzić z myciem okolic intymnych, ponieważ może to spowodować zachwianie naturalnej flory bakteryjnej w pochwie, która pełni funkcję ochronną (przesada w higienie może również przyczynić się do zakażenia). W przypadku miesiączki warto używać chusteczek do higieny intymnej po każdej zamianie podpaski lub tamponu. Myjmy się ręką, gdyż gąbka oraz myjka może podrażnić skórę. Starajmy się stosować jak najbardziej naturalne kosmetyki – bezzapachowe, bezbarwne. Myjmy się od przodu do tyłu, unikniemy w ten sposób przenoszenia bakterii z odbytu do pochwy (również podcierajmy się od przodu do tyłu).

2.Następna rzeczą jest odpowiedni dobór bielizny. Majtki powinny być wykonane z naturalnego tworzywa – najlepsze są bawełniane, ponieważ są delikatne i zapewniają odpowiedni przepływ powietrza. Latem unikajmy majtek oraz spodni wykonanych ze sztucznych tkanin – nie przepuszczają powietrza, zwiększają produkcje potu i tworzą wilgotne środowisko, które jest idealne dla r
      Na początku pamiętajmy, żeby dbać o higienę intymną. Powinnyśmy podmywać się dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Nie możemy również przesadzić z myciem okolic intymnych, ponieważ może to spowodować zachwianie naturalnej flory bakteryjnej w pochwie, która pełni funkcję ochronną (przesada w higienie może również przyczynić się do zakażenia). W przypadku miesiączki warto używać chusteczek do higieny intymnej po każdej zamianie podpaski lub tamponu. Myjmy się ręką, gdyż gąbka oraz myjka może podrażnić skórę. Starajmy się stosować jak najbardziej naturalne kosmetyki – bezzapachowe, bezbarwne. Myjmy się od przodu do tyłu, unikniemy w ten sposób przenoszenia bakterii z odbytu do pochwy (również podcierajmy się od przodu do tyłu).
      2.Następna rzeczą jest odpowiedni dobór bielizny. Majtki powinny być wykonane z naturalnego tworzywa – najlepsze są bawełniane, ponieważ są delikatne i zapewniają odpowiedni przepływ powietrza. Latem unikajmy majtek oraz spodni wykonanych ze sztucznych tkanin – nie przepuszczają powietrza, zwiększają produkcje potu i tworzą wilgotne środowisko, które jest idealne dla rozwoju bakterii. Unikajmy stringów.
      3.Korzystając z toalet publicznych, używajmy specjalnych nakładek (czasami są już w toalecie lub ewentualnie możemy zakupić je w aptece oraz niektórych drogeriach) lub po prostu nie postarajmy się nie siadać na sedesie.
      4.Podczas miesiączki zmieniajmy często tampony oraz podpaski, gdyż zbyt długie przetrzymywanie ich powoduje rozwój bakterii i otarcia miejsc intymnych
      krok 5
      Po wizycie na basenie/jacuzzi lub nad wodą zastosujmy preparaty regulujące florę bateryjną w pochwie (np. Lactovaginal) – można je stosować profilaktycznie lub przy leczeniu niewielkich dolegliwości.
      Image
      Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 6 głosów
      Oddano 6 głosów
      Ja tez łapałam infekcję po infekcji bedąc w ciaży- wtedy pamiętam że przyjmowałam TANTUM ROSA( stosuje się do leczenia zapalenia sromu i pochwy, zapalenia szyjki macicy różnego pochodzenia,). Ale już po wyleczeniu podstawa to dokładna i codzienna higiena,- u mnie w ciazy musiała byc conajmniej kilka razy dziennie. Naprawde polecam tantum rosa- teraz też tego używam, profilaktycznie, nie zaszkodzi a pomoże
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 10 głosów
      Oddano 10 głosów

Podobne dyskusje

Ankieta

Czy stosujesz antykoncepcję?