12 użytkowników online: 4614

Forum Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta

[pomoc] Zobacz wszystkie fora
  O grupie   Forum   Wiadomości   Artykuły   Porady   Ludzie  

OTWARTA / dla pacjentów
Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta
  • Założyciel: Kontakt MEDFORUM
  •  
  • Data powstania: 17-06-2010
  •  
  • Ostatni post: 29-07-2010, 20:26
  • Ilość członków 955
  •  
  • Tematów na forum: 29227
  •  
  • Artykuły: 75
  •  
  •  
  • Porady: 30
Oceń grupę: 
1 2 3 4 5
 (3.8)
Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach

Przezierność karkowa [12977]
Oceń wątek: 
1 2 3 4 5
 (5.0)

• Data dodania: 24-03-2007, 20:51
  •  
  •  
  •  
  •  

Witam Was wszystkie. Wiem przez co przechodzicie. Ja mialam zrobioną amniopunkcję, czekałam na wyniki, na wszystko czekałam, najgorsze sa mysli jakie przychodzą do głowy. To koszmar. Ale w tym wszystkim trzeba mieć nadzieję. I teraz jestem w 23 tygodniu ciązy nosze chłopczyka j moge cieszyc sie ciążą. Z całego serca wam współczuję i trzymam kciuki za wszystke. Pozdrawiam.

P.S. amniopunkcja nie boli i nie trzeba się bać tylko mieć nadzieje że będzie wszystko ok. Głowa do góry.

• Data dodania: 24-03-2007, 21:00
  •  
  •  
  •  
  •  

co do tego NT 4,4, to stwierdzono jeszcze podejrzaną niedomykalnośc zastawki trójdzielnej przy CRL 68,2! Mój wynik niestety na razie to prawdopodobieństwo wystąpienia wady 1:18 mam 27 lat i w rodzinie nie było wad. Ja jestem zdrową kobietą i pierwsza ciazy" title="ciąża">ciąża. Miałam też wywiad z genetyk a 30 marca ide do kardiolog, będzie sprawdzała serduszko dzidzi. mam wielką nadzieje że będzie dobrze ale wydaje mi się że tylko cud sprawi że tak będzie!

• Data dodania: 25-03-2007, 12:17
  •  
  •  
  •  
  •  

Amniopunkcja da ci pewność w 100%, tylko czy Ty wiesz co zrobisz jak będzie źle, ja byłam zdecydowana i wieziałam co zrobie, a jeżeli chcesz urodzić bez względu na nic, to czy dalsze badania wraz z amniopunkcja są konieczne.?

• Data dodania: 25-03-2007, 13:42
  •  
  •  
  •  
  •  

niestety wiem co zrobie, mam nadzieje że nie będe musiała podejmowa tej decyzji, ale nie pozwole żeby dziecko cierpiało!

• Data dodania: 26-03-2007, 11:09
  •  
  •  
  •  
  •  

23-03-2007 o 20:40, gość :

mam 29 lat, NT w 11 tyg wynosiło 3.8mm przy CRL4.87, teraz w 14 tyg "zmniejszyło się" do 3.4, ale to podobno naturalne i nie świadczy o poprawie...

Jak ZMNIEJSZYLO sie?

Tzn kiedy DOKLADNIE robilas te drugie badanie?

Po 14 tygodniu ten plyn sie wchlania po prostu, ale do 13 + 6 NIE ZMNIEJSZA SIE!
  • Data dodania: 26-03-2007, 14:05
  •  
  •  
  •  
  •  

Witaj, lekarze od początku nie dawali mi zbyt wielkich szans, więc nie zagłębiali się także zbytnio kiedy miałam ostatnią miesiączkę... wg genetyka, kt robił mi zabieg amniopunkcji i przy okazji ponownie zmierzył NT byłam w 14 tyg ciąży... teraz jestem na etapie czekania na wynikczy może wyrok. Po nocach śnią mi się różne opcje; a to, że dzidzia rodzi się z ZD, a to z zespołem Turnera... Była też opcja optymistyczna, że lekarze się pomylili. Do czasu badań amniopunkcji byłam na 99% przekonana, że w razie wady genetycznej "usunę płód", ale w tej chwili jestem w 15tyg i ta mała istotka we mnie jest mi coraz bliższa. Nie planowałam robić badań genetycznych. Idąc na pierwsze USG ok 11tyg nie miałam pojęcia, że może ono wykryć jakieś nieprawidłowości genetyczne. Naprawdę wolałabym nie wiedzieć, niż zamiast cieszyć się moją, pierwszą wyczekiwaną ciążą, przeżywać to co teraz...

• Data dodania: 26-03-2007, 14:12
  •  
  •  
  •  
  •  

Nie denerwuj sie! Przeciez nadal sa szanse, ze mimo wysokiego NT wszystko jest w porzadku! Wlasnie u TWOJEGO dziecka!!! Ja robilam w 14 tygodniu (13 + 4) i bylo 2.5 mm. Lekarz mi wytlumaczyl, ze to dobry wynik, bo NT (DO 14 TYGODNIA) rosnie wraz z plodem, wiec czym wiekszy plod tym NT wieksze, a moj plod byl juz prawie 8 cm. Nie moge sobie wyobrazic, ze bylo wiecej i ZMNIEJSZYLO SIE!!!

Sciskam Cie serdecznie, daj znac jak bedziesz znala wyniki.

Trzymam kciuki, aby bylo wszystko dobrze!

P.S. Ja tak sie tym wszystkim martwie, ze juz chcialabym aby bylo lato i abym urodzila. Zycze Ci, abys i Ty jak najszybciej zobaczyla swoje ZDROWE i piekne dziecko.

Bedzie dobrze... dla nas obu.

• Data dodania: 27-03-2007, 10:46
  •  
  •  
  •  
  •  

Dziękuję za słowa otuchy. Z tym "zmniejszaniem" się NT, to może zaczął się już wchłaniać. Podobno na tym etapie pomiar NT jest już niewiarygodny i bardziej na miejscu jest badanie fałdu karkowego, który niestety, w moim przypadku, także jest poszerzony (powyżej 6 mm). Za tydzień powinnam mieć wyniki amnio. Z jednej strony to już bym chciała je znać, a z drugiej boję się, że stracę resztkę nadziei.

• Data dodania: 27-03-2007, 13:55
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak robilas po 13 + 6 to juz jest niewiarygodny.

Trzymam kciuki... bedzie dobrze!

• Data dodania: 27-03-2007, 23:02
  •  
  •  
  •  
  •  

Witam !

Jestem w 13 tygodniu ciązy dokładnie 13 +1 , mam 29 lat

Dziś miałam badanie USG wynik taki sobie CRL 6.40, BPD2.44

NT wysokie 0.24

Lekarz polecił wykonanie testu PAPP-A

Czy któraś z Was miała podobne wyniki proszę o odpowiedź starsznie się martwię ! To moja 2 ciazy" title="ciąża">ciąża pierwsza niestety nieudana rozpoznano zaśniad groniasty ! Pozdrawiam cieplutko wszystkie mamusie

Anikol

Reklama

Reklama