użytkowników online: 4384

Ginekologia dla pacjenta i rodziny - komentarze do tekstów

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.0)
      Ginekologia - komentarze do tekstów dodane przez pacjenta i rodzinę
       O grupie Forum  Wiadomości (412) Artykuły (121) Porady (86) Społeczność (214) Szukaj  

Forum - Ginekologia dla pacjenta i rodziny - komentarze do tekstów

Profilaktyka raka szyjki macicy - badanie cytologiczne. [16]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 15-01-2012, 10:24
      •  
      •  
      •  
      •  
      błagam jaki test? Poczytajcie o kolkoskopii, to jest badanie które może wam pomóc i wykryć raka w bardzo wczesnym stadium! Nie wiem jak wy ale ja wierze w medycyne a nie testy.. Ide na kolkoskopie do dr Świdraka w środe.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 01-05-2007, 21:33
      •  
      •  
      •  
      •  
      ARTYKUŁ: Profilaktyka raka szyjki macicy - badanie cytologiczne.

kliknij tutaj, aby przeczytać komentowany artykuł
      Granicę wiekowa dla dysplazji ( stan przedrakowy) czyli zmian pośrednich między stanem prawidłowym nabłonka tarczy szyjki macicy a rakiem śródnabłonkowym należy znacznie obniżyć. Zmiany dysplastyczne śródnabłonkowe CIN nie są rzadkością u kobiet 25-letnich a w przypadku infekcji onkogennym szczepem wirusa HPV widywałem je u kobiet młodszych ( 18- 20 lat ).

Badanie cytologiczne pozwala znakomicie na podanie typu histologicznego raka szyjki macicy. Nie pozwala na precyzyjną ocenę stopnia zaawansowania choroby, stąd konieczna jest zawsze weryfikacja histopatologiczna poprzez pobranie wycinka tkankowego z tarczy oraz wyskrobin z kanału szyjki macicy.

Dla patologa ectocervix to nabłonek gruczołowy kanału szyjki macicy w pobliżu tzw. ujścia histologicznego zewnętrznego a nie złuszczający się nabłonek wielowarstwowy płaski.

System Bethesda nie jest skalą. Jest opisową formą podania wyniku cytologicznego, która uwzględnia jakość ocenianego rozmazu, sugeruje przyczynę zmian zapalnych, podaje prawdopodobny stopień zaawansowania stanu przedrakowego LSIL, HSIL. W warunkach polskich siłą przyzwyczajenia uzupełniany jest często stopniowaniem wymazu wg. skali opracowanej przez Papanicolau.

Bethesda to nazwa miasta gdzie owe kryteria ujednolicono i pisze się przez th!

Rozpoznanie cytologiczne dotyczy dnia pobrania materiału. Odstępy jednoroczne wynikają z faktu, iż rzadko ma miejsce rozwój inwazyjnego raka szyjki macicy w okresie owych 12 m-cy od poprzedniego prawidłowego badania oraz z uwagi na koszta całej akcji profilaktycznej.

Na koniec komentarza do zasadniczych kwestii wniosek ogólny: Powyższą publikację należy napisać raz jeszcze, językiem przystępnym i najlepiej niech to zrobi lekarz.

dr Jacek Kuroszczyk sp. histopatolog.

microdiagnostyka@gmail.com

dr J. Kuroszczyk

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      witam. mam pewien problem, otoz podczas badania cytologicznego okazalo sie ze mam gr III mimo ze jestem mloda ( mam raptem 22 lata i nie mam dzieci)strasznie sie wystraszylam wiem, ze gr III to juz podejrzenie raka. moja ginekolog pocieszyla mnie mowiac ze to wcale nie musi oznaczac najgorszego i byc moze mam zapalenie bakteryjne pochwy i stad ten wynik... ja jednak nigdy nie mialam zapalenia bakteryjnego 2 razy mialam drozdzyce. czy niedoleczona drozdzyca (bo z drozdzyca nieb ylam u ginekologa) mogla wyplynac na ywnik badania? dodam ze teraz przyjmuje Metronidazol i jestem raptem po 4 globulce a juz odczuwam swedzenie i mam biale uplawy icon_mad.gif czy powinnam odstawic antybiotyk?? prosze o odpowiedz bo jestem strasznei wystraszona!!icon_frown.gif

Kwiatuszekk86

• Dodano: 11-02-2010, 09:14
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam.Dostałam ostatnio wyniki z histeroskopi.Bardzo proszę o ich interpretację,może ktoś miał podobne.
      wyskrobiny z jamy macicy--normotypowe endocervix oraz endometrium fazy proliferacyjnej
      wycinek tkankowy z szyjki macicy--fragmenty szyjki macicy z cechami intensywnej epidermizacji oraz z cechami infekcji wirusowej bez dysplazji w nabłonku pararepidermoidalnym.Lekarz zaproponował mi badanie na obecność HPV.Czy to badanie jest konieczne i ile kosztuje w innych miastach.Proszę o szybką odpowiedz,pozdrawiam.Anadana
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 12 głosów
      Oddano 12 głosów
      • Dodano: 18-03-2010, 15:19
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam nie wiem czy akurat powinnam tutaj pisać . Mam pytanie moje mama 4 lata temu miała torbiele na jajniku . Więc wycieli jej jeden jajnik, później okazało się, że jest ich więcej wycieli jej całą macice i później było podejrzenie, że ma komórki rakowe więc miała jeszcze jedną operację . Teraz była u lekarza i wykrył u niej torbiele w piersiach . Czy jest to poważne jak moja mama miała już raz torbiele tylko że gdzie indziej ? Czy może na to umrzeć ? Proszę o szybką odpowiedź i dziękuję . Czoh
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 18-03-2010, 15:21
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam nie wiem czy akurat powinnam tutaj pisać . Mam pytanie moje mama 4 lata temu miała torbiele na jajniku . Więc wycieli jej jeden jajnik, później okazało się, że jest ich więcej wycieli jej całą macice i później było podejrzenie, że ma komórki rakowe więc miała jeszcze jedną operację . Teraz była u lekarza i wykrył u niej torbiele w piersiach . Czy jest to poważne jak moja mama miała już raz torbiele tylko że gdzie indziej ? Czy może na to umrzeć ? Proszę o szybką odpowiedź i dziękuję . Czoh
      • Dodano: 21-05-2010, 20:42
      •  
      •  
      •  
      •  
      Bardzo proszę kobiety po leczeniu raka szyjki macicy metodą chirurgiczną bądź za pomocą radioterapii o wypełnienie ankiety która posłuży do badań do pracy magisterskiej. Z góry serdecznie dziękuję

http://www.ankietka.pl/ankieta/42328/ocena-jakosci-zycia-kobiet-po-leczeniu-raka-szyjki-macicy.html
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 22-05-2010, 11:40
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam mam pytanie jestem 7 miesięcy po porodzie i robiłam cytologie gdzieś 5 miesięcy temu i dostałam zły wynik z podejrzeniem raka szyjki macicy cytologię robię regularnie wcześniej usuwałam nadżerkę i miałam zapalenie pochwy proszę o odpowiedź?
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
      Oddano 4 głosy
      • Dodano: 25-05-2010, 09:01
      •  
      •  
      •  
      •  
      12 czerwca w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się II Warszawski Dzień Promocji Zdrowia Seksualnego organizowany przez Fundację Promocji Zdrowia Seksualnego im. dr. Stanisława Kurkiewicza.Wstęp bezpłatny, start 10.00
      Ja wybieram się posłuchać : •Jak można uniknąć zachorowania na raka szyjki macicy? – dr Małgorzata Rekosz
      • Dodano: 19-04-2011, 14:31
      •  
      •  
      •  
      •  
      jesli jest zagrozenie ryzyko wystapienia raka u nas warto stosowac cos zapobiegawczo u mnie dziadkowie zmarli na raka i wykryto komorki rakowe u mnie wiec polecono mi by sie zabiezpieczyc lek ovosan stosuje sie go przed w czasie i po chorobie warto sie zabezpieczyc na przyszlosc
      • Dodano: 19-04-2011, 14:32
      •  
      •  
      •  
      •  
      jesli jest zagrozenie ryzyko wystapienia raka u nas warto stosowac cos zapobiegawczo u mnie dziadkowie zmarli na raka i wykryto komorki rakowe u mnie wiec polecono mi by sie zabiezpieczyc lek ovosan stosuje sie go przed w czasie i po chorobie warto sie zabezpieczyc na przyszlosc

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób NIE jest przenoszona jest drogą płciową?