chciałam się dowiedzieć ,byłam u ginekologa i po badaniu stwierdził u mnie endrimetriozę
powiedział ,że
muszę zrobić zamrożenie szyjki macicy?
| O grupie | Forum | Wiadomości | Artykuły | Porady | Ludzie | |||||||
chciałam się dowiedzieć ,byłam u ginekologa i po badaniu stwierdził u mnie endrimetriozę
powiedział ,że
muszę zrobić zamrożenie szyjki macicy?
1 |
Witam, wykryto u mnie endometriozę ,mam 33 lat i nie mam dzieci. W polowie września idę na laparoskopię..a potem to juz ..kto wie....
Lekarz podcxzas badania zauwazył mały torbiel na jajniku ktory jak się okazuje nie znikł po 2 mies a nadal rosnie. Sugerował mi ze to moze byc tzw torbiel czekoladowa, wyniki badan ca125 i innych utwierdziły go ze to moze byc endometrioza. Własnie wtedy gdy zdecydowlalśmy się na dziecko okazało sie ze nie mogę...
Wczesniej jajeczkoiwałam teraz nawet nie dojrzewa jajeczko
co bedize nie wiem ,teraz to dla mnie jest wielki problem i bardzo się tym przejmuję...
Witam.Mam 21 lat w czerwcu wykryto u mnie dużego guza endometriozy na lewym jajniku o wielkości 6 na 8,5 cm.W lipcu przeszłam operacje jego usunięcia.Od tamtej pory przyjmóje DANAZOL,kyóry powinien mnie chronić w trakcie jego stosowania,ale niestety tak się nie dzieje
.Nadal mieśączkuje a w listopadzi pojawiła się kolejna odmina torbieli o wielkości 5,5 na 6,7 cm.na tym samym jajniku. W lutym mósze odstawić leki by funkcje moim jajniką zostały przywrócone.Lekrz proponóje w tym czasie szybkie zajście w ciążę by uniknąć nagłego powrotu choroby.Jestem tym wszystkim bardzo skołowana.Jak w tym wieku mogę podiąć tak bardzo odpowiedzialną decyzję związaną z pośadaniem dziecka.Jestem zagubiona i nie wim co mam robić ![]()
Mam 34 lata. Urodziłam dwoje dzieci przez cięcie cesarskie. Po 5 latach od drugiego porodu stwierdzono u mnie endometriozę, która usadowiła się między macicą a pęcherzem moczowym. Jest nieoperacyjna. Przez cały ten czas leczono mnie Danazolem, ale jedynym efektem było zatrzymanie wody w organizmie i ogromy przyrost wagi (20 kg). Bóle jak były, tak się nie zmieniły. A były tak okropne, że traciłam panowanie nad sobą. Później leczono mnie Prowerą, ale również bez zmian. Obecnie jestem po drugiej dawce Depoprowery, którą przyjmuje się w zastrzyku raz na 90 dni. Nie mam miesiączki, nie tyję i NIE CZUJĘ BÓLU!!! I to jest najpiękniejsze. Nie popadam też w apatię i wreszcie mam ochotę na "małe co nieco" z mężem, co wcześniej było prawie niemożliwe. Pozdrawiam wszystkie kobiety borykające się z tym problemem.
witam bardzo serdecznie, ja z problemem endometriozy spotkalam sie po raz pierszy w wieku 22 lat gdy poszlam do ginekologa ktory nie bardzo wiedzac co mi jest odsylal mnie do innych swoich kolegow az wreszcie po calym tym koszmarze trafilam do profesora ktory powiedzial krotko po okresie prosze sie zgloscic do szpitala na laparoskopie. od tej pory minelo juz prawie 9 lat przezylam rozne cuda- leki , zastrzyki-ktore mi nawet pomogly uniknac kolejnego zabiegu ale problem pozostaje ten sam, codzienne zastanawiam sie czy sie jeszcze uda czy bede miala to upragnione dziecko, teraz tylko to sie liczy i nie moge sie poddac.
za duzo przeszlam by sie poddawac.
pozdrawiam
witam ,ja mam problem z endometriozą już od 6 lat przeszłam 5 zabiegów operacyjnych i wciąż mnie boli. miesiąc temu byłam na usg i wykryto ogniska endometrialne,zrobiłam wynik ca 125 i wszystko wskazuje na tę chorobe,już nie wiem co mam robic.mam 38 lat i 2 dzieci .pozdrawiam
Witam serdeczne. Mam 33 lata, dwa lata temu miałam robioną laparoskopię ,wykryto torbiel czekoladową. Po zabiegu lekarz stwierdził, że mam również zrosty i liczne ogniska choroby.Zastosował leczenie Zoladexem i zalecił by po kuracji jaknajszybciej postarać się zajść w ciążę.
Niestety do tej pory nie udało się mimo iż mam regularne miesiączki i wydaje się że wszystko funkcjonuje tak jak powinno. Mieszkam w łodzi. Proszę o radę gdzie się udać by sprawdzić co jest bezpośrednią przyczyną trudności z zajściem w ciążę. [addsig]
ja też kiedyś miałam nieregularne okresy, bóle i torbiele a ponieważ nie były wielkie pomogły mi skutecznie tabletki hormonalne które brałam przez ok. 7 lat! rok temu je odstawiłam w celu "zaciążenia" owszem okresy są regularne ale nie dość że nia ma efektów to jeszcze od 3 m/cy mam bóle brzucha przypominające tamte sprzed kilku lat obawiam się że znowu mam torbiele ... mam nadzieję że nie są na tyle duże by iść na zabieg? i jak tu w takiej sytuacji zajść w ciążę??? ![]()
Witajcie kobiety!Mam 27 lat , od 6 lat leczylam sie na torbiel jajnika , Przy tym mialam bardzo bolesne miesiaczki.Bralam hormony i owszem torbiela zniknęła , może zmalała, ale jajnik byl chory .Lekarze stwierdzili , że powinnam byc operowana , ale w zwiazku z tym ,że nie rodzilam zmienili zdanie i to byl bład.Z powodu pozostawienia takiego wadliwego mozna napisać jajnika dołączyła endometrioza , która zajęła jajowód .Dokładnie cała lewą stronę ,wszczepiła sie w jelita przechylajac macice . Nie moglam zajśc w ciaze .A próbowaliśmy prawie wszystkiego. Znalazlam super lekarza , ktory zaproponował laparo i uslyszałam , że nie moge mieć dzieci , tylko in vitro .Zalamałam sie . Ale 4 m-ce po laparo lekarz stwierdzil że trzeba usunac jajnika i usunąl cała chora lewa strone.Za miesiac po operacji zaszlam w ciąże, czuję sie super i za m-c juz rodze .Pozdrawiam , nie zalamujcie sie . Takie pozostawione jajniki chyba warto usunac , poniewaz jest tam chyba cały czas jakis stan zapalny.
Prowadzę stronę o endometriozie oraz forum i muszę przyznać, że jest jeden z lepszych tekstów o endometriozie. Brawo Pani doktor!
www.endometrioza.aid.pl
www.endometrioza.aid.pl/forum
1 |