użytkowników online: 4381

Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.3)
      Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (370) Artykuły (147) Porady (104) Społeczność (5635) Szukaj  

Forum - Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta

niepęknięty pęcherzyk - LUF? [2]

• Dodano: 16-10-2011, 19:06
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam,

od jakiegoś czasu staramy się z mężem o dziecko. Niestety nic z tego.
      Wybrałam się do ginekologa - zrobiłam badania hormonów - został mi przepisany Bromergon i Duphaston - hiperprolaktynemia czynnościowa. Po obciążeniu powyżej 10. Leki biorę drugi m-c.
      Moje pytanie dotyczy jednak czegoś innego. Lekarz wprowadził mi również monitoring. W zeszłym m-cu w 10 dc pęcherzyk 23 mm w 12 dc - ciałko żółte i brak pęcherzyka.
      W związku z tym, iż w zeszłym m-cu miałam tak wczesną owulację poszłam teraz w 7 dc (miesiączka w terminie 2 dni)- i co się okazało pęcherzyk 24 mm i żadnego innego nie ma. Jak to jest możliwe? Czy to jest nowy pęcherzyk? Jeżeli stary to dlaczego nie ma nowego?
      Lekarz stwierdził, że jest to "prawdopodobnie" pęcherzyk z poprzedniego m-ca ale nie był do końca przekonany....postawił znak zapytania.
      Wiem, że pęcherzyk pękł 8 dc (obecnie jestem w 10dc)
      miałam mocne bóle w podbrzuszu. Na monitoring idę 11 dc. także się potwierdzi (bądź nie). I jeszcze jedno - jednocześnie od tego 8 dc strasznie rozbolały mnie piersi po bokach. Nie wiem co to znaczy. Wcześniej też mnie bolały ale po miesięcznym braniu Bromergonu bóle ustąpiły - z czego się bardzo ucieszyłam.
      Mam wrażenie, że wszystko mi się rozregulowało. W ciąży raczej nie jestem no bo jak - z niepękniętego pęcherzyka?
      Czy to świadczy o jego niekompetencji? Bo wydaje mi się jednocześnie mało prawdopodobne, żeby nie zauważył tak dużego pęcherzyka w poprzednim m-cu. Zaznaczam, iż jest to dobry lekarz. Nie wiem czy zmienić lekarza - bo jak nie zuważył mi tego pecherzyka to zmarnował mi dwa cykle frown a każdy jest na wagę złota w wieku 32 lat.

przepraszam, że aż tak się rozpisałam smile

Proszę o odpowiedź.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      Witaj
      Uważam, że powinnaś zaufać lekarzowi. Każdy lekarz w poradni leczenia niepłodności postępuje zgodnie ze swoją wiedzą, praktyką, doświadczeniem lekarskim.
      Pamiętaj, że w leczeniu niepłodności OGROMNE znaczenie ma nie kalkulacja, monitoring, wyliczenia, obserwacja, ale poddanie się naturze. Współżyjcie wówczas kiedy naprawdę oboje czujecie na to ochotę, a nie wówczas kiedy "trzeba", bo pęcherzyk, bo śluz, bo ten czy tamten dzień cyklu. To pozwala na zwolnienie blokady psychicznej, która jest najczęstszą przyczyną problemów z zajściem w ciążę, która najczęściej jako pierwszą wykluczamy.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

Podobne dyskusje

Ankieta

Które kobiety objete są programem profilaktyki raka szyjki macicy?