Zaloguj
Reklama

Drętwienie rąk w ciąży

Drętwienie rąk w ciąży
Fot. ojoimages
(4)

Uczucie cierpnięcia, mrowienia lub bólu palców, dłoni lub całej ręki pojawiające się podczas ciąży.

Drętwienie rąk w ciąży - Objawy i przebieg

Ból i drętwienie palców lub całej dłoni najczęściej są objawami tzw. zespołu cieśni nadgarstka, który w czasie ciąży występuje dość często. Zespół ten pojawia się u kobiet ciężarnych na skutek zmian hormonalnych powodujących zatrzymanie wody w organizmie.

Zastój płynów może wywołać obrzęk torebki stawowej nadgarstka, w której przebiegają nerwy odpowiadające za unerwienie kończyny górnej. Miejscowy wzrost ciśnienia w torebce oraz obrzęk tkanek może uciskać nerwy i wywołać mrowienie, drętwienie oraz ból palców i nadgarstka, który w sporadycznych przypadkach może również promieniować do ramienia.

Objawy mogą być znacznie bardziej nasilone w nocy, jak również po dniu, w trakcie którego nadgarstek był znacznie obciążony poprzez wykonywanie czynności wymagających wielokrotnego powtarzania jak np. pisanie, robótki ręczne, krojenie. Objawy najczęściej mijają samoistnie i nie wymagają specjalnego leczenia.

Drętwienie rąk w ciąży - Kiedy udać się do lekarza

Jeżeli ból staje się bardzo dokuczliwy lub drętwienie uniemożliwia utrzymanie w ręku przedmiotów i wykonywanie podstawowych czynności należy skontaktować się z lekarzem.

Najczęściej do zwalczenia uciążliwych dolegliwości wystarczą zalecone przez lekarza odpowiednie preparaty witaminowe. W niektórych przypadkach konieczne może okazać się przyjmowanie środków przeciwbólowych lub też unieruchomienie nadgarstka specjalnym opatrunkiem. Lekarz może również zlecić konsultację u neurologa lub ortopedy.

Drętwienie rąk w ciąży - Leczenie

Aby zmniejszyć dolegliwości należy unikać ucisku na daną kończynę, szczególnie podczas wypoczynku nocnego. Dobre rezultaty przynosi również zażywanie preparatów zawierających witaminę B6 oraz magnez. Niezmiernie ważna jest również dieta bogata w te witaminy i mikroelementy.

W witaminę B6 bogate są np.: ryby, drób, ziemniaki, mleko, orzechy, słonecznik, warzywa strączkowe, natomiast magnez zawierają np.: fasola biała, pestki dyni, kakao, koper, pietruszka zielona.

(4)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze