Zaloguj
Reklama

Przeziębienie w ciąży - objawy, diagnoza, leczenie

Przeziębienie w ciąży - objawy, diagnoza, leczenie
Fot. Pantherstock
(5)

Poczucie ogólnego osłabienia z towarzyszącymi objawami rozpoczynającej się infekcji górnych dróg oddechowych.

Przeziębienie w ciąży - Objawy i przebieg

Najczęstszymi objawami przeziębienia są:

  • podwyższona temperatura ciała,
  • bóle głowy,
  • gardła,
  • wysięk z nosa.

W związku z obniżoną odpornością a tym samym zwiększoną podatnością na wszelkiego rodzaju infekcje w czasie ciąży łatwo dochodzi do przeziębień i zdarzają się one dość często, szczególnie w porach przejściowych i w porze zimowej. Niebezpieczne dla kobiet ciężarnych są wszelkie infekcje towarzyszące przeziębieniu jak:

  • grypa,
  • zapalenie gardła,
  • krtani lub inne.

Szczególnie niebezpieczne są, jeżeli przebiegają w pierwszym i ostatnim trymestrze ciąży oraz gdy towarzyszy im wysoka gorączka.

Przeziębienie w ciąży - Kiedy udać się do lekarza

Jeżeli wystąpią dreszcze, wysoka gorączka, bóle mięśniowe, ropna wydzielina z nosa należy skontaktować się z lekarzem. Powyższe objawy świadczą bowiem o znacznie poważniejszej infekcji aniżeli zwykłe przeziębienie. Infekcje przebiegające z powyższymi objawami mogą być bardzo niebezpieczne zarówno dla rozwijającego się płodu jak również dalszego przebiegu ciąży. Po dokładnym przebadaniu lekarz przepisze odpowiednie leki, które będą w pełni bezpieczne dla rozwijającego się płodu.

Przeziębienie w ciąży - Leczenie

Nie wolno samodzielnie przyjmować żadnych leków bez konsultacji lekarskiej. Łagodne przeziębienie najczęściej ustępuje samo przy wspomaganiu delikatnymi sposobami domowymi. Dobre rezultaty można osiągnąć wypijając gorące mleko z miodem lub też herbatki z lipy czy malin. Napoje te mają działanie napotne i pozwalają na pozbycie się toksyn z organizmu. Zakatarzony nos można smarować maścią majerankową natomiast bolące gardło lub drobne infekcje dróg oddechowych można zwalczyć płucząc gardło wodą utlenioną lub ciepłym sokiem z cytryny z dodatkiem miodu lub stosując inhalacje z roztworu soli kuchennej. Wyśmienicie sprawdzają się również samodzielnie sporządzone syropy z cebuli czy czosnku wzmagające odporność, działające wzmacniająco i przeciwzapalnie.

Syrop z cebuli – cebulę pokroić na plastry, ułożyć w misce, posypać czosnkiem i cukrem lub polać miodem. Na to ułożyć kolejną warstwę. Odstawić na kilka godzin. Pić 3 razy dziennie po łyżce stołowej syropu.

Syrop z czosnku – działa wzmacniająco i przeciwzapalnie, wzmaga odporność – 12 ząbków czosnku rozgnieść i zalać sokiem z 2 cytryn i ½ litra ciepłej przegotowanej wody, dodać 3-4 łyżki miodu. Trzymać pod przykryciem przez kilka godzin, następnie odcedzić i pić 2 razy dziennie po łyżce stołowej. Syrop należy trzymać w lodówce.

(5)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze