Zaloguj
Reklama

Żelazo w diecie kobiety ciężarnej

Autor/autorzy opracowania:

Bibliografia:

  1. Szostak – Węgierek D., Cichocka A.: Żywienie kobiet w ciąży. Porady lekarzy i dietetyków, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
  2. Wielgoś M.: Biblioteka ginekologa praktyka. Żywienie kobiet w ciąży. Wydawnictwo VIA MEDICA, Gdańsk 2013.

Żelazo w diecie kobiety ciężarnej
Fot. ojoimages
(0)

Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ustroju człowieka. Ciąża jest okresem zwiększonego zapotrzebowania na żelazo, w wyniku tego zalecana jest suplementacja pierwiastka pod kontrolą lekarza.

 

 

Objawy i przebieg

Rola żelaza w diecie

Żelazo odgrywa podstawową rolę w prawidłowym wytwarzaniu hemoglobiny – barwnika czerwonych krwinek, niezbędnego do transportu tlenu z płuc do tkanek. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz bierze udział w procesach oddychania komórkowego. Wpływa na swoiste i nieswoiste reakcje odpornościowe, wspomaga rozwój systemu immunologicznego płodu, ponadto wpływa na procesy mineralizacji osłonek nerwowych oraz metabolizm serotoniny i GABA.

Niedobór żelaza jest przyczyną wielu zaburzeń:

  • Niedokrwistości z niedoboru żelaza,
  • Ogranicza wewnątrzmaciczny wzrost płodu,
  • Zaburzeń odporności u noworodków,
  • Upośledzenia pamięci.

Dodatkowo niedokrwistość z niedoboru żelaza w ciąży może zwiększyć ryzyko przedwczesnego porodu, a niedobór w okresie laktacji ogranicza rozwój psychomotoryczny dziecka.

Dzienna dawka żelaza w diecie kobiety ciężarnej powinna wynosić 26 – 27 mg.

Produktami będącymi źródłem żelaza hemowego, które jest znacznie lepiej absorbowane przez organizm (15-20%) są: mięso i produkty mięsne, podroby, z kolei żelazo niehemowe, którego przyswajalność wynosi jedynie (1-10%) znajduje się w  produktach roślinnych.

W celu zwiększenia przyswajalności żelaza ważne jest łączenie produktów będących jego źródłem z produktami bogatymi w witaminę C (warzywa i owoce).

W ciąży powyżej 8 tygodnia zalecana jest suplementacja preparatami żelaza w dawce 30 mg dziennie, a w przypadku stwierdzenia niedokrwistości dobowa dawka powinna wynosić 60 – 120 mg dziennie. Suplementację należy stosować pod kontrolą lekarza. Suplementów żelazowych nie należy popijać napojami wysokosłodzonymi, gazowanymi, herbatą oraz zażywać ich po posiłkach bogatych w fosforany (np. potraw z ryb), ponieważ prowadzi to do zmniejszenia wchłaniania suplementu.

(0)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze