Badania naukowców z Uniwersytetu w Północnej Karolinie w USA wskazują, że kobiety ciężarne, które nadużywają alkoholu mogą zmniejszyć ryzyko wad wrodzonych u swoich dzieci przez spożywanie antyoksydantów podczas ciąży. Antyoksydanty chronią kluczowe struktury komórkowe poprzez neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników – naturalnych produktów ubocznych metabolizmu komórkowego. Przykładami antyoksydantów są selen, witaminy C i E, cynk, dysmutaza nadtlenkowa oraz enzymy zawierające cynk, miedź lub mangan, które reagują z rodnikami ponadtlenkowymi i przekształcają je w mniej niebezpieczne substancje chemiczne. W hodowlach komórkowych etanol indukuje śmierć komórek, ale gdy razem z nim dodaje się antyoksydanty – komórki są zabezpieczone przed uszkodzeniem. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest określona bezpieczna ilość alkoholu podczas ciąży i ilość taka jest osobniczo zmienna, zależna od stadium ciąży i wrażliwości rozwijającego się płodu. Najważniejsza powinna być zasada, że zanim jeszcze kobieta zajdzie w ciążę, powinna odstawić używki.
Reklama: