Zaloguj

Apteczka na wakacje - informacja prasowa
Fot. ojoimages
(0)

Eksperci Unii Farmaceutów – Właścicieli Aptek apelują, aby przed wyjazdem na urlop skonsultować ze swoim aptekarzem zawartość apteczki, którą zamierzamy zabrać na wakacje.

Informacja prasowa

Warszawa, dnia 13 lipca 2006 – Zdaniem polskich aptekarzy bardzo ważnym aspektem przygotowania się do letniego wypoczynku jest prawidłowo zaopatrzona wakacyjna apteczka. Aby upewnić się, że w naszej apteczce znajdują się odpowiednie specyfiki, czy niczego w niej nie brakuje i czy leki są dobrze zabezpieczone, najlepiej jest zanieść ją do swojej apteki i poradzić się farmaceuty.

„W tradycyjnej aptece mamy bezpośredni kontakt z farmaceutą, który znajdzie czas dla każdego indywidualnego przypadku i często zna swoich pacjentów i ich przypadłości. Właśnie w aptece znajdziemy odpowiedź na pytanie, co powinniśmy zabrać ze sobą na wakacje, czy specyfiki, które już mamy, są odpowiednie i mają ważny okres spożycia, a także jak leki należy zabezpieczyć” – mówi Justyna Pujdak-Osik, Prezes Unii Farmaceutów – Właścicieli Aptek.

Wakacyjne upały mogą źle wpływać na leki, dlatego należy zadbać o zabezpieczenie ich przed światłem słonecznym i wysoką temperaturą. Podwyższona temperatura przyspiesza skomplikowane reakcje chemiczne, dlatego ważne, by apteczka pozostawała w ciemnym i chłodnym miejscu.

„Jeśli nie jesteśmy pewni co do przydatności danego specyfiku, zawsze warto jest spytać o radę specjalistę. W aptece farmaceuta może doradzić, przestrzec przed działaniami niepożądanymi leku i interakcjami lub zaproponować inny preparat, często lepszy, skuteczniejszy i tańszy” – mówi Justyna Pujdak-Osik.

CO POWINNA ZAWIERAĆ KAŻDA APTECZKA

Bardzo istotne jest, by leki, które zabieramy na urlop, miały ważny okres spożycia, a leki przeterminowane powinniśmy usunąć. W letniej apteczce szczególnie ważne są leki przeciwbólowe, a także środki pomocne przy urazie, kontuzji i zatruciu pokarmowym. Poza tym powinniśmy sprawdzić, czy apteczka zawiera następujące preparaty:

• kompresy, które można stosować bezpośrednio na ranę jako opatrunek,
  • bandaże do zabezpieczenia opatrunku,
  • zestaw plastrów różnej wielkości,
  • małe nożyczki,
  • środki do dezynfekcji ran: spirytus salicylowy i woda utleniona,
  • środki dezynfekujące i przyspieszające gojenie, np. jodyna i gencjana,
  • opaska elastyczna stosowana przy zwichnięciach lub skręceniach,
  • zasypka na rany, przyspieszająca gojenie,
  • krople miętowe lub krople żołądkowe stosowane przy zatruciach pokarmowych i niestrawnościach,
  • preparaty stosowane przy poparzeniu, otarciach, alergiach skórnych, pogryzieniach,
  • krople do nosa,
  • leki stosowane przy niestrawności.

Unia Farmaceutów – Właścicieli Aptek jest organizatorem Ogólnopolskiego Programu na rzecz Bezpiecznego Stosowania Leków. Program ma za zadanie promować bezpieczeństwo w zakresie zaopatrywania się, stosowania i przechowywania leków oraz przeciwdziałać niekontrolowanej dystrybucji leków. Celem Programu jest także przekonanie polskiego społeczeństwa o tym, że gwarancję bezpieczeństwa w zakresie dystrybucji leków stanowią fachowo prowadzone apteki.

Unia Farmaceutów – Właścicieli Aptek została zarejestrowana 27 sierpnia 2003 r.

Podstawowym celem związku farmaceutów jest ochrona praw i reprezentowanie interesów polskich aptekarzy. Unia zamierza budować wizerunek aptekarza jako zawodu zaufania publicznego oraz informować i edukować społeczeństwo na temat ważnej roli społecznej aptek. Obecnie członkostwo w związku deklaruje około 200 właścicieli aptek.

Unia działa na podstawie ustawy o organizacjach pracodawców i od 23 września 2003 r. jest członkiem Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych „Lewiatan”.

Prezesem zarządu jest obecnie mgr farm. Justyna Pujdak-Osik, przewodnicząca komisji koncesyjnej Warszawskiej Okręgowej Izby Aptekarskiej.

Dodatkowych informacji udziela:

Justyna Pujdak-Osik, Prezes Unii Farmaceutów – Właścicieli Aptek