Jod a rozwój mózgu u płodu
Autorzy: Piotr Malik
Autor/autorzy opracowania:
- Piotr Malik
Źródło tekstu:
- Epidemiology: January 2010 - Volume 21 - Issue 1 - pp 62-69
Adres www źródła:
Kategorie ICD:
- Inne postacie niedoczynności tarczycy
- Niedoczynność tarczycy z powodu niedoboru jodu i pokrewnych przyczyn
- Tyreotoksykoza [nadczynność tarczycy]
- Wrodzony zespół niedoboru jodu
Kategorie ATC:
- Preparaty jodu
- Preparaty stosowane w nadczynności tarczycy
- Preparaty stosowane w niedoczynności tarczycy
- Preparaty zawierające inne składniki mineralne

Zagrożenia związane z brakiem jodu przeważają nad ryzykiem niedoczynności tarczycy.
Do właściwego działania tarczycy u kobiety w ciąży i właściwego rozwoju mózgu u płodu potrzebna jest właściwa ilość jodu w pożywieniu. Marisa Rebagliato i współpracownicy z hiszpańskiego Projektu Dzieciństwo i Środowisko (INMA) przeprowadzili niedawno badania z udziałem prawie dwóch tysięcy przyszłych matek z trzech różnych regionów Półwyspu Iberyjskiego.
Zgodnie z publikacją w styczniowym numerze czasopisma „Epidemology” nadmierne spożycie produktów wzbogaconych w jod okazało się podwyższać poziomy hormonu tyreotropowego (TSH), co oznacza zwiększone ryzyko niedoczynności tarczycy. Zdaniem badaczy znaczne większe znaczenie mają jednak niebezpieczeństwa związane ze zbyt niską podażą omawianego pierwiastka.