Zaloguj
Reklama

Skutki niedoboru kwasu foliowego

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., (red.), Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008.
    Ziemiański Ś., (red.), Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.

Adres www źródła:

Kategorie ATC:


Skutki niedoboru kwasu foliowego
Fot. Pantherstock
(0)

Kwas foliowy (inaczej, witamina B9 lub witamina B12), jest substancją egzogenną, koloru jasnożółtego, która ulega szybkiemu rozpuszczeniu w wodzie. W spożywanych przez nas pokarmach, występuje pod postacią tak zwanych folianów, które są szczególnie wrażliwe np. na niskie pH czy działanie wysokiej temperatury.

Reklama

Kwas foliowy pełni szereg bardzo ważnych, zróżnicowanych funkcji w naszym organizmie (wpływa na układ nerwowy, mózg, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych czy tworzeniu czerwonych krwinek).

Wśród skutków niedoboru kwasu foliowego wymienia się m.in.: uczucie zmęczenia, roztargnienie, rozkojarzenie, zahamowanie wzrostu komórek, rozwój miażdżycy, biegunka, zagrożenie płodu, zwiększenie ryzyka choroby wieńcowej czy niedokrwistość megaloblastyczna.

W przypadku pojawienia się wyżej opisanych objawów bądź innych im towarzyszących należy udać się do lekarza, wykonać badania diagnostyczne a jeśli to konieczne włączyć preparat zawierający kwas foliowy.

Reklama
(0)
Komentarze