Zaloguj
Reklama

Skutki niedoboru kwasu foliowego

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., (red.), Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008.
    Ziemiański Ś., (red.), Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.

Adres www źródła:

Kategorie ATC:


Skutki niedoboru kwasu foliowego
Fot. Pantherstock
(0)

Kwas foliowy (inaczej, witamina B9 lub witamina B12), jest substancją egzogenną, koloru jasnożółtego, która ulega szybkiemu rozpuszczeniu w wodzie. W spożywanych przez nas pokarmach, występuje pod postacią tak zwanych folianów, które są szczególnie wrażliwe np. na niskie pH czy działanie wysokiej temperatury.

Kwas foliowy pełni szereg bardzo ważnych, zróżnicowanych funkcji w naszym organizmie (wpływa na układ nerwowy, mózg, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych czy tworzeniu czerwonych krwinek).

Wśród skutków niedoboru kwasu foliowego wymienia się m.in.: uczucie zmęczenia, roztargnienie, rozkojarzenie, zahamowanie wzrostu komórek, rozwój miażdżycy, biegunka, zagrożenie płodu, zwiększenie ryzyka choroby wieńcowej czy niedokrwistość megaloblastyczna.

W przypadku pojawienia się wyżej opisanych objawów bądź innych im towarzyszących należy udać się do lekarza, wykonać badania diagnostyczne a jeśli to konieczne włączyć preparat zawierający kwas foliowy.

(0)
Reklama
Komentarze