Zaloguj
Reklama

Spożywanie alkoholu a ryzyko raka jajnika.

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.

Źródło tekstu:

  • Harvard School of Public Health, Boston, MA, USA

Spożywanie alkoholu a ryzyko raka jajnika.
Fot. Pantherstock
(5)

Przypuszcza się, iż alkohol przyśpiesza kancerogenezę jajników poprzez możliwość podwyższania stężenia cyrkulacyjnego estrogenów i innych hormonów.

Jednym z jego ubocznych produktów utleniania jest aldehyd octowy, który to może zachowywać się jak kokarcynogen. Szkodliwe i rakotwórcze działanie alkoholu dotyczy także jego przyczyniania się do występowania niedoboru kwasu foliowego oraz innych składników odżywczych.

Przeprowadzane badania dotyczące związku spożycia alkoholu i raka jajnika wykazały sprzeczne doniesienia związane z tym tematem. W pracy przeanalizowano dane z poprzednich badań przy zastosowaniu odpowiednich modeli statystycznych. Analiza dotyczyła 529638 przypadków kobiet, wśród których wystąpiło 2001 przypadków raka jajników. Po przeanalizowaniu specyficznego dla danego badania względnego ryzyka (RR) wyliczono 95% przedziały ufności przy pomocy modelu proporcjonalnego ryzyka Coxa, następnie podsumowano przy użyciu modelu przypadków losowych.

Nie zaobserwowano żadnego związku pomiędzy całkowitą ilością spożywanego alkoholu lub ilością alkoholu pochodzącego z wina, piwa lub napojów alkoholowych a ryzykiem raka jajnika. Związek spożywania alkoholu nie ulegał modyfikacji wynikającej ze stosowania doustnej antykoncepcji, hormonalnej terapii zastępczej, ilości ciąż, stanu menopauzy, spożycia kwasu foliowego, wskaźnika masy ciała, czy tez z powodu palenia. Związek z ilością przypadków raka w poszczególnych typów histologicznych był podobny do obserwowanych w innych pracach. Przeprowadzone badanie nie potwierdza istnienia powiązania pomiędzy umiarkowanym spożyciem alkoholu a ryzykiem rozwoju raka jajników.

(5)
Reklama
Komentarze