Zaloguj
Reklama

Spożywanie alkoholu przez matkę a infekcje noworodków.

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.

Źródło tekstu:

  • Alcohol-Clin-Exp-Res. 2005 Jun; 29(6): 1035-43

Spożywanie alkoholu przez matkę a infekcje noworodków.
Fot. Pantherstock
(0)

Ponieważ chroniczne spożywanie alkoholu prowadzi do przytłumienia działania układu odpornościowego dorosłych, autorzy podjęli próbę zbadania hipotezy dotyczącej zwiększonego ryzyka infekcji noworodków, których matki spożywały alkohol.

Analizowano masę urodzeniową noworodków biorąc pod uwagę ilości spożywanego przez matkę alkoholu oraz zbadano podatność na infekcję noworodków urodzonych w terminie (powyżej 36 tygodnia ciąży). Po porodzie zebrano wśród matek informacje dotyczące spożycia alkoholu i palenia papierosów w okresie 3 miesięcy przed poczęciem oraz podczas poszczególnych trymestrów ciąży.

W badanej grupie znalazły się 872 noworodki (ciąże pojedyncze) urodzone w co najmniej w 36 tygodniu ciąży. W 51 przypadkach wystąpiły infekcje noworodkowe (5,8%). Dane dotyczące wieku ciąży, płci, i niskiej urodzeniowej masy ciała w grupie noworodków z infekcjami były podobne do wyników badań grupy bez infekcji. Wśród noworodków matek, które przyznały się do spożywania alkoholu lub palenia papierosów w okresie ciąży, częściej występowały infekcje niż w grupie noworodków, których matki nie spożywały alkoholu ani też nie paliły papierosów. Badania ukierunkowane na rasę i palenie papierosów wykazały, iż noworodki z niską urodzeniową masą ciała, których matki spożywały alkohol miały, 2,5-krotnie zwiększone ryzyko infekcji, natomiast picie alkoholu zwiększało ryzyko infekcji 3-4-krotnie. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, iż spożywanie alkoholu w 2 trymestrze ciąży najbardziej zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji noworodkowych.

(0)
Reklama
Komentarze