Zaloguj
Reklama

Spożywanie jabłek i ryb w okresie ciąży może ochronić dziecko przed astmą i alergiami.

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.

Kategorie ICD:


Spożywanie jabłek i ryb w okresie ciąży może ochronić dziecko przed astmą i alergiami.
Fot. Pantherstock
(0)

Kobiety spożywające jabłka i ryby w okresie ciąży mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju u ich dzieci astmy i alergii.

Badanie SEATON prowadzone na uniwersytecie Aberdeen, UK, dowiodło, iż dzieci matek jedzących większe ilości jabłek wykazywały mniejsze prawdopodobieństwo występowania świszczącego oddechu lub też zdiagnozowanej astmy w wieku 5 lat w porównaniu do dzieci matek jedzącym bardzo mało jabłek. Dzieci matek jedzących ryby raz w tygodniu lub częściej wykazywały mniejsze prawdopodobieństwo występowania egzemy w porównaniu do matek niejedzących ryb.

W badaniu nie stwierdzono występowania ochronnego wpływu przeciw astmie i chorobom alergicznym w przypadku spożywania innego pożywienia, łącznie z warzywami, sokami owocowymi, cytrusami czy też owocami kiwi, produktami pełno-ziarnistymi, tłuszczami pochodzącymi z produktów mlecznych, margaryny lub innych  produktów do smarowania pieczywa.

W grupie badanej zebrano 212 dzieci, których matki w okresie ciąży wypełniły kwestionariusz dotyczący żywności. Po ukończeniu przez dzieci 5 roku życia matki wypełniły ankietę związaną z ich dziećmi i dotyczącą objawów ze strony układu oddechowego i alergii, jak również ankietę dotyczącą spożywanych przez dzieci produktów żywnościowych. U dzieci przeprowadzono test na funkcje płuc i testy alergiczne.

Wcześniejsze badania na tej samej grupie dzieci wykazały dowody świadczące o ochronnym działaniu witaminy E i D oraz cynku stosowanych w okresie ciąży zmniejszającym ryzyko astmy dziecięcej i świszczącego oddechu.

Autorzy badania sugerują,iż korzystny wpływ jabłek może wynikać z obecności silnych antyutleniaczy - flawonoidów, natomiast działanie ochronne ze strony ryb może być związane z obecnością kwasów omega-3, co potwierdzają wyniki innych badań związane z ochronnym wpływem na serce i prawdopodobnie zapobiegające również astmie.

„W innych badaniach brano pod uwagę indywidualny wpływ składników pokarmowych na astmę w okresie ciąży, w naszym badaniu  skupiamy uwagę na specyficznych produktach żywnościowych spożywanych w okresie ciąży i późniejszym rozwoju astmy dziecięcej i alergii, co jest nowością” - twierdzą autorzy pracy.

(0)
Reklama
Komentarze