Zaloguj
Reklama

Spożywanie ryb i owoców morza w ciąży

Spożywanie ryb i owoców morza w ciąży
Fot. Shutterstock
(0)

Kobieta spodziewająca się dziecka nierzadko ma wiele rozterek – część z nich dotyczy tego, co można, a czego nie powinno się spożywać w ciąży. Tak jak ciężarne raczej nie zastanawiają się nad tym, czy mogą one jeść pieczywo lub warzywa, tak już dość często myślą one o tym, czy dozwolone jest w ich przypadku jedzenie ryb i owoców morza. Dla wielbicielek rybnych dań mamy dobrą wiadomość: w czasie ciąży mogą je one nadal spożywać, jednakże – dla bezpieczeństwa dziecka – konieczne jest przestrzeganie kilku zasad.

Reklama

Podstawową zasadą dotyczącą spożywania ryb i owoców morza w ciąży jest to, że przyszłe mamy nie powinny jeść surowych form tych produktów. Istnieje bowiem możliwość, że będą one skażone bakteriami, co może skutkować zatruciem pokarmowym. Za zdecydowanie bezpieczniejsze uznawane są ryby i owoce morza poddane obróbce cieplnej – ugotowany krab, smażone krewetki czy pieczony łosoś jak najbardziej mogą zagościć na talerzu ciężarnej.

Drugim aspektem związanym z jedzeniem ryb i owoców morza w ciąży jest zawartość w tychże produktach związków rtęci. Tak jak w jednych rybach jest jej niewiele, tak już zawartość rtęci w innych rybach jest zdecydowanie większa. W tym przypadku za bezpieczne uznaje się spożywanie przez ciężarną m.in. krabów, langust, krewetek czy łososia i pstrąga. Za ryby, w których zawartość rtęci może być zdecydowanie większa i z tego powodu pacjentki powinny ich unikać, uznawane są z kolei np. makrela, rekin czy marlin.

Ryby i owoce morza – ze względu chociażby na to, że są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 – można uznawać za cenny składnik ludzkiej diety. Aby jednak ciężarna mogła cieszyć się ich smakiem i mieć pewność, że jedząc ryby i owoce morza w ciąży nie zaszkodzi ona swojemu dziecku, pacjentka powinna po prostu przestrzegać powyżej opisanych zasad.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze