Spożywanie warzyw i owoców a ryzyko raka sutka
Autorzy: CH van Gils et al
Autor/autorzy opracowania:
- CH van Gils et al
Recenzenci:
- Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.
Źródło tekstu:
- JAMA 2005; 2: 183
Adres www źródła:

Fot. ojoimages
Czy spożywanie warzyw i owoców faktycznie wywiera ochronny wpływ przed rozwojem raka sutka?
Reklama
Dotychczas naukowcy zalecali zmianę diety na zawierającą duże ilości owoców i warzyw, jednak nie udowodniono do tej pory, by dieta taka miała działanie ochronne.
W ośmiu europejskich krajach przebadano 285 526 kobiet w wieku od 25 do 70 lat. Pacjentki wypełniły kwestionariusz, określający ich nawyki żywieniowe na przestrzeni lat 1992-1998. Następnie były one obserwowane do 2002 roku w celu ewentualnego wykrycia raka sutka.
Okazało się, że ani całkowita ilość spożywanych owoców i warzyw, ani też żadne z poszczególnych ich rodzajów, nie wpływają w żaden sposób na ryzyko rozwoju raka sutka.
Reklama
- Tagi:
- dieta,
- rak sutka,
- menopauza