Zaloguj
Reklama

Spożywanie warzyw i owoców a ryzyko raka sutka

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.

Źródło tekstu:

  • JAMA 2005; 2: 183

Adres www źródła:


Spożywanie warzyw i owoców a ryzyko raka sutka
Fot. ojoimages
(5)

Czy spożywanie warzyw i owoców faktycznie wywiera ochronny wpływ przed rozwojem raka sutka?

Dotychczas naukowcy zalecali zmianę diety na zawierającą duże ilości owoców i warzyw, jednak nie udowodniono do tej pory, by dieta taka miała działanie ochronne.

W ośmiu europejskich krajach przebadano 285 526 kobiet w wieku od 25 do 70 lat. Pacjentki wypełniły kwestionariusz, określający ich nawyki żywieniowe na przestrzeni lat 1992-1998. Następnie były one obserwowane do 2002 roku w celu ewentualnego wykrycia raka sutka.

Okazało się, że ani całkowita ilość spożywanych owoców i warzyw, ani też żadne z poszczególnych ich rodzajów, nie wpływają w żaden sposób na ryzyko rozwoju raka sutka.

(5)
Reklama
Komentarze