Zaloguj
Reklama

Umiarkowane spożycie alkoholu a niższe poziomy markerów stanu zapalnego.

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.

Źródło tekstu:

  • Atherosclerosis, 2006, Vol. 186, Issue 1, 113-120.

Umiarkowane spożycie alkoholu a niższe poziomy markerów stanu zapalnego.
Fot. Pantherstock
(0)

Umiarkowane spożycie alkoholu jest związane ze znacznie niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (CVD). Oceniono związek pomiędzy ilością spożywanego alkoholu a markerami stanu zapalnego w celu wytłumaczenia takiego pozytywnego wpływu alkoholu.

Dane do badania pochodziły z dwóch dużych projektów badawczych. W grupie badawczej znalazło się 959 zdrowych kobiet i 473 zdrowych mężczyzn. Każda z osób dostarczyła informacji dotyczących spożywania alkoholu. Do badanych markerów stanu zapalnego należały: rozpuszczalne receptory czynnika martwicy nowotworów - α 1 i 2, (sTNF-R1 i sTNF-R2), białko C-reaktywne (CRP) oraz interleukina-6 (IL-6).

Wykryto znaczący odwrotny trend liniowy dla sTNF-R1 oraz sTNF-R2 wraz z wzrastającym spożyciem alkoholu. W porównaniu do osób niepijących, mężczyźni, którzy spożywali przeciętnie 1-2 drinków /dzień wykazywali o 26% niższe stężenia CRP oraz o 36% niższe stężenia IL-6. Wśród kobiet podobny, choć silniejszy związek obserwowano przy ilości spożywanego alkoholu pół drinka/dzień. W porównaniu do niepijących osób, zarówno mężczyźni jak i kobiety, którzy spożywali 1-2 drinków/dzień wykazywali znacząco niższe wartości sTNF-R1 (o 9% mężczyźni,  o 6% kobiety) i sTNF-R2 (o 7% mężczyźni, o 6% kobiety) jak również niższe stężenia CRP (o 10% mężczyźni, o 32% kobiety) i IL-6 (o 45% mężczyźni, o 27% kobiety).

Spożywanie alkoholu w ilościach umiarkowanych jest związane z niższymi stężeniami markerów stanu zapalnego oraz może obniżać ryzyko rozwoju CVD.

(0)
Reklama
Komentarze