Zakażenia bakteriami E. coli
Autorzy: Piotr Malik
Autor/autorzy opracowania:
- Piotr Malik
Źródło tekstu:
- Emerging Infectious Diseases Volume 16, Number 1–January 2010
Adres www źródła:
Kategorie ICD:
Kategorie ATC:

Fot. iStock
Niedogotowane kurze mięso grozi zakażeniami dróg moczowych.
Reklama
Od pewnego czasu wiadomo, że bakterie E. coli mogą wywoływać zakażenia narządów nie należących do przewodu pokarmowego. Amee Manges z Uniwersytetu McGill I współpracownicy poddali niedawno badaniom próbki kliniczne pochodzące od ludzi, dania podawane w restauracjach i sprzedawane detalicznie mięso.
Jak podano w styczniowym numerze czasopisma „Emerging Infectious Diseases” spożycie kurzego mięsa przez młode kobiety może się wiązać z wystąpieniem zakażenia dróg moczowych. Ryzyko to można jednak wyraźnie zredukować poprzez odpowiednio długotrwała obróbkę cieplną tego rodzaju pożywienia i unikanie jego kontaktu z innymi pokarmami.
Reklama
- Tagi:
- e.coli,
- zakażenia,
- drogi moczowe