Zakażenia bakteriami E. coli

Fot. iStock
Niedogotowane kurze mięso grozi zakażeniami dróg moczowych.
Reklama
Od pewnego czasu wiadomo, że bakterie E. coli mogą wywoływać zakażenia narządów nie należących do przewodu pokarmowego. Amee Manges z Uniwersytetu McGill I współpracownicy poddali niedawno badaniom próbki kliniczne pochodzące od ludzi, dania podawane w restauracjach i sprzedawane detalicznie mięso.
Jak podano w styczniowym numerze czasopisma „Emerging Infectious Diseases” spożycie kurzego mięsa przez młode kobiety może się wiązać z wystąpieniem zakażenia dróg moczowych. Ryzyko to można jednak wyraźnie zredukować poprzez odpowiednio długotrwała obróbkę cieplną tego rodzaju pożywienia i unikanie jego kontaktu z innymi pokarmami.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Emerging Infectious Diseases Volume 16, Number 1–January 2010
Adres www źródła:
Kategorie ICD:
Kategorie ATC:
Reklama
- Tagi:
- e.coli,
- zakażenia,
- drogi moczowe