Zaloguj
Reklama

Zakażenia bakteriami E. coli

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Emerging Infectious Diseases Volume 16, Number 1–January 2010

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Zakażenia bakteriami E. coli
Fot. iStock
(0)

Niedogotowane kurze mięso grozi zakażeniami dróg moczowych.

Od pewnego czasu wiadomo, że bakterie E. coli mogą wywoływać zakażenia narządów nie należących do przewodu pokarmowego. Amee Manges z Uniwersytetu McGill I współpracownicy poddali niedawno badaniom próbki kliniczne pochodzące od ludzi, dania podawane w restauracjach i sprzedawane detalicznie mięso.

Jak podano w styczniowym numerze czasopisma „Emerging Infectious Diseases” spożycie kurzego mięsa przez młode kobiety może się wiązać z wystąpieniem zakażenia dróg moczowych. Ryzyko to można jednak wyraźnie zredukować poprzez odpowiednio długotrwała obróbkę cieplną tego rodzaju pożywienia i unikanie jego kontaktu z innymi pokarmami.

(0)
Reklama
Komentarze