Zaloguj
Reklama

Zęby a ciąża – co warto wiedzieć?

Autorzy: Małgorzata Dębska, Innovation PR
Zęby a ciąża – co warto wiedzieć?
Fot. panthermedia
(0)

Prawidłowe odżywianie, ruch i higiena to nie jedyne rzeczy, o które powinna zadbać przyszła mama. Jak się okazuje, również zęby mają szczególne znaczenie w pierwszych miesiącach dziecka. Na co należy zwrócić uwagę podczas dbania o higienę jamy ustnej, aby dziecko rozwijało się prawidłowo?

Reklama

Podczas ciąży kobiety powinny odwiedzać dużo częściej stomatologa niż standardowo raz na 6 miesięcy. Ważne jest, aby zweryfikować stan zębów u dentysty przynajmniej dwukrotnie – na początku ciąży i w połowie. Pozwoli to uchronić przed takimi nieprawidłościami, jak na przykład niechciana próchnica.

Już przed rozpoczęciem starań o dziecko kobiety powinny udać się na wizytę kontrolną, podczas której warto wykonać profesjonalną higienizację, skaling, piaskowanie czy też polerowanie zębów. Należy pamiętać, że podczas ciąży nie można wykonywać zdjęć rtg. Kiedy konieczne jest zdiagnozowanie ewentualnych nieprawidłowości, można zastosować laser diagnostyczny, który jest w stanie wykryć próchnicę nawet w niedostępnych miejscach.

W codziennej pielęgnacji przyszłych mam bardzo ważne jest mycie zębów po każdym posiłku, zwłaszcza po tych nocnych. Pamiętanie o regularnym szczotkowaniu, stosowaniu nici dentystycznych to rytuały, które powinny odbywać się każdego dnia. Duży wpływ na stan uzębienia mają również wymioty. Kontakt zębów z silnymi kwasami żołądkowymi przyczynia się do niszczenia warstwy szkliwa nazębnego. W takich sytuacjach konieczne jest od razu przepłukanie jamy ustnej wodą. Warto również stosować pasty do zębów wzmacniające szkliwo.

Kiedy pojawią się już nieprawidłowości, należy natychmiast odwiedzić gabinet dentysty. Kobiety w ciąży to pacjentki, o które dba się szczególnie. I chociaż sama ciąża nie jest przeciwskazaniem do wykonywania zabiegów, nie zawsze konieczne jest zdecydowanie się na interwencję od razu. Czasem można poczekać z likwidacją problemu, ponieważ większą szkodą jest stres, który wpływa na negatywny rozwój dziecka. Po weryfikacji lekarz sam decyduje, czy konieczna jest od razu interwencja.

Zęby noworodka kształtują się w łonie matki około 6 tygodnia. Wytwarzane są wówczas zawiązki zębów mlecznych i stałych oprócz ósemek. Dlatego tak niezwykle ważne podczas ciąży jest zwracanie uwagi na to, co się je. Należy swoją dietę uzupełnić szczególnie o produkty, które wspomagają mineralizację szkliwa oraz witaminy. Właściwa dieta wpływa nie tylko na stan zębów malucha, ale również matki. W przypadku niedoboru odpowiednich witamin wzrasta ryzyko stanów zapalnych, chorób dziąseł, a nawet ubytków.

Dieta wzmacniająca zęby przyszłej mamy powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie. Przede wszystkim należy spożywać produkty bogate w wapń i unikać słodyczy, które stanowią pożywkę dla bakterii. Kiedy nie dbamy o właściwą higienę, zęby narażone są na kolonizację bakterii i rozwój próchnicy.

Największą ilość wapnia zawiera mleko roślinne, a także takie produkty, jak szpinak, rośliny strączkowe, rabarbar, łosoś, sardynki, buraki, orzechy czy woda mineralna oraz jogurty, kefiry czy sery. Warto również wzbogacić dietę o naturalną witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega krwawieniom, może więc zmniejszyć dolegliwości związane z dziąsłami. Zapobiega ona również odsłanianiu się szyjek zębowych. Znajdziemy ją w warzywach, takich jak papryka czerwona, liście pietruszki, kapusta, kalarepa, kalafior, brokuły i owocach: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, poziomki czy truskawki.

 

Piśmiennictwo

Informacja prasowa

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze