Zaloguj
Reklama

Żywienie w przypadku ciąży mnogiej.

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.

Źródło tekstu:

  • Clin-Perinatol. 2005 Jun; 32(2): 403-29

Adres www źródła:


Żywienie w przypadku ciąży mnogiej.
Fot. ojoimages
(1)

Opisano zapotrzebowanie na składniki odżywcze w przypadku ciąży mnogiej.

Jak powszechnie wiadomo ciąża mnoga wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe ze względu na większą ilość wzrastających płodów. Masa kobiety ciężarnej wzrasta początkowo powoli do 20 tygodnia ciąży. Pomiędzy 20 a 28 tygodniem ciąży jej przyrost ma największy wpływ na masę urodzeniową zarówno w przypadku ciąży bliźniaczej jak i trojaczej. Najbardziej jest to zaznaczone u kobiet cechujących się przed ciążą niedowagą.

Jak dowiedziono, zwiększona ilość tkanki tłuszczowej wpływa na przedłużenie trwania ciąży mnogiej. Różnica wynosi 7 do 10 dni i jest silniej wyrażona u wieloródek w porównaniu z kobietami rodzącymi po raz pierwszy.

Istotną rolę odgrywa także podaż wapna, magnezu i cynku w ciąży mnogiej, czyli pierwiastków, których najczęściej brakuje w diecie kobiety ciężarnej. Poprawiają one stan płodów po porodzie i zmniejszają ryzyko występowania komplikacji ciążowych.

(1)
Reklama
Komentarze