Artykuł przedstawia jak duże znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży oraz zdrowia matki i jej przyszłego dziecka ma stosowanie odpowiedniej diety pozwalającej na utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy.
Korzyści wynikające ze stosowania odpowiedniej diety w cukrzycy
- Dostarczenie odpowiednich ilości składników odżywczych (tłuszcze, białko, węglowodany), witamin i mikroelementów
- Utrzymanie stabilnego stężenia glukozy.
- Uniknięcie stanów hipo- i hiperglikemii
- Większe szanse na urodzenie zdrowego dziecka
- Zmniejszenie ryzyka wad rozwojowych u płodu i powikłań okresu noworodkowego (retinopatia cukrzycowa, makrosomia płodu)
- Zmniejszenie ryzyka powikłań ciążowych (poronienia, porodu przedwczesnego, wielowodzia)
- Zwiększenie szansy odpowiedniego przyrostu masy ciała w ciąży
Zasady stosowania odpowiedniej diety cukrzycowej
- Spożywaj posiłki regularnie o stałej porze
- Staraj się przyjmować około 6 posiłków dziennie
- Nawet pojedynczy produkt traktuj jako posiłek
- Przyjmuj pokarmy zawierające odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczów, białka oraz witamin i mikroelementów.
- W diecie węglowodany powinny stanowić 40-50% (z przewagą złożonych), 30% białko, 20-30% tłuszcze (nasycone i nienasycone)
- Dostarczaj węglowodany pod postacią cukrów złożonych zawartych w produktach zbożowych, surowych owocach i warzywach.
- Urozmaicaj swoją dietę
- Przyjmuj pokarmy bogate w błonnik
- Potrawy gotuj krótko
- Jedz powoli
- Śniadanie traktuj jako podstawowy i najważniejszy posiłek
Unikaj:
- Przyjmowania cukrów prostych (cukier, miód, wyroby cukiernicze, słodzone napoje)
- Potraw smażonych, tłustych, pikantnych
- Mięsa wieprzowego, podrobów,
- Frytek, ziemniaków, chipsów
- Serów żółtych, pleśniowych, topionych
- Używania dużej ilości soli
W diecie chorych na cukrzycę należy przestrzegać zmniejszonych ilości cukrów prostych oraz tłuszczów, jak również regularności i wielkości posiłków. Takie postępowanie pozwoli na utrzymanie odpowiedniego stężenia glukozy we krwi. Należy zadbać również o to, by ostatni posiłek najlepiej przyjąć około godziny 22. Zabezpieczy on odpowiednie stężenie glukozy w czasie odpoczynku nocnego zapobiegając nocnym hipoglikemiom.
Zapotrzebowanie na kalorie u ciężarnych z cukrzycą wynosi od 1500-2400 kcal/na dzień i uzależnione jest od masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej oraz wieku.
Dobowe zapotrzebowanie kaloryczne wynosi dla BMI (body mass index):
- < 19,8 - 35–40 kcal/kg należnej masy ciała
- 19,8–29 - 30–32 kcal/kg należnej masy ciała
- > 29 - 24–25 kcal/kg należnej masy ciała
Dla każdego pacjenta chorującego na cukrzycę, w tym ciężarnych z cukrzycą, bardzo istotne znaczenie ma znajomość indeksu glikemicznego, czyli listy produktów uszeregowanych według stopnia ich wpływu na wzrost stężenia glukozy we krwi oraz czas, w jakim on następuje. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższa glikemia po jego spożyciu. Podstawą diety cukrzycowej jest komponowanie posiłków składających się z produktów o najniższym indeksie glikemicznym. Taka dieta powoduje małe wydzielanie insuliny, dłuższe odczuwanie sytości oraz większe zużycie rezerw tłuszczu.