Artykuł przedstawia jak duże znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży oraz zdrowia matki i jej przyszłego dziecka ma stosowanie odpowiedniej diety pozwalającej na utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy.
Produkty o indeksie glikemicznym:
-
Niskim – mniejszym niż 50 – produkty wskazane
- Produkty zbożowe – chleb gryczany, z otrębami owsianymi, pumpernikiel, kasza gryczana, makaron gryczany, otręby pszenne
- Mleko i przetwory mleczne – mleko, jogurty
- Owoce i przetwory owocowe – surowe jabłka, gruszki, grejpfruty, pomarańcze, truskawki, wiśnie, czereśnie; niesłodzone soki jabłkowe, grejpfrutowe, ananasowy: suszone morele
- Warzywa – kapusta, marchew, brokuły, kalafior, papryka, sok pomidorowy bez cukru
- Rośliny strączkowe - zielony groszek, fasolka szparagowa, nasiona fasoli oraz groch
-
Średnim – pomiędzy 50-75 – produkty niewskazane, lecz mogą być spożywane w niewielkich ilościach
- Produkty zbożowe – chleb żytni, razowy, pszenny, pieczywo pita, kaszka kuskus, ryż biały i brązowy, makaron z mąki oczyszczonej, żytnia i pszenna mąka razowa
- Mleko i przetwory mleczne – lody
- Owoce i przetwory owocowe – surowe morele, banany, mango, ananas, arbuz, kiwi; soki pomarańczowe; dżemy, rodzynki, suszone figi
- Warzywa – gotowane ziemniaki, słodka kukurydza, buraki
- Inne – cukier, miód
-
Wysokim – większym niż 75 – produkty niedozwolone
- Produkty zbożowe – bagietka, bułki, ryż preparowany, płatki śniadaniowe
- Warzywa – ziemniaki pieczone, bób, dynia
Dieta powinna być prawidłowo zrównoważona. Powinna zawierać produkty białkowe, w szczególności świeże warzywa, węglowodany o małym wskaźniku glikemicznym oraz tłuszcze wielonienasycone i błonnik. Bardzo ważne jest, aby produkty zawierały odpowiednią ilość witamin i minerałów. Odpowiednia ich podaż jest u ciężarnych z cukrzycą bardzo ważna nie tylko ze względu na zwiększone ich zapotrzebowanie w czasie ciąży, ale także na to, że cukrzyca sprzyja ich niedoborom. Szczególne znaczenie ma odpowiednia podaż Vit E, która chroni naczynia krwionośne ograniczając ryzyko chorób serca oraz retinopatii będących częstym powikłaniem cukrzycy, a także magnezu, cynku, selenu czy chromu sprzyjających prawidłowej przemianie węglowodanów.
Stosowanie odpowiedniej diety oraz utrzymanie stężenia glukozy we krwi na prawidłowym poziomie w czasie ciąży zwiększa szanse na prawidłowy przebieg ciąży oraz urodzenie zdrowego dziecka.