Dobry wieczór, proszę o poradę, czy ktoś może wie czym mogą...
Forum: Infekcje intymne
Temat: Dł opoznienie miesiączki, nastepnie plamienie (2)
- https://www.forumginekologiczne.pl/forum/dl-opoznienie-miesiaczki-nastepnie-plamienie/watek/923880/1.html#p923880https://www.forumginekologiczne.pl/forum/dl-opoznienie-miesiaczki-nastepnie-plamienie/watek/923880/1.html Dł opoznienie miesiączki, nastepnie plamienie Gość
Mam 51 lat. Do sierpnia tego roku miesiaczkowałam regularnie co 25-29 dni. Następną miesiączkę dostałam w pazdzierniku po 56 dnich. Wiązłam do z bardzo silnym stresem który przechodziłam oraz z lekami które brałam w tym czasię.Teraz w listopadzie po 46 dniach przez dwa dni lekko plamiłam, na 3 dzień do południa nic, a popołudniu wypłynełło ze mnie trochę wiecej krwi z wydzieliną. Myślałam,ze dostałam normalną miesiączkę. Okazało się jednak,ze na tym koniec. Nie mam uderzeń gorąca. Często dopdają mie tylko dreszcze i czerwienienie twarzy, cos w rodzaju wypieków. Spię jak tylko głowe przyłoże do poduszki i w zasadzie trudno rano jest mi się wybudzić. Owszem mam problemy z głową, ale w rezonansie ktory miałam robiony w marcu 2013 roku poza niewielkimi zmianami naczyniowymi nic więcej nie wykryto. Na bole glowy przyjmowałam leki przecwpadaczkowe,a na czeriwnienie twarzy dostałam od dermatologa maść robiona i witaminę pp po ktorej czułam się jeszcze gorzej. Pare lat temu ginekolog stwierdził u mnie bardzo male miesniaki. 2 lata temu byłam ostatni raz u ginekologa ktory stwierdził,ze sie nie powiększają nic z nimi nie trzeba robić. Wiem,ze muszę się skontrolować, ale za nim to zrobię proszę o jakąś poradę. Z góry dziękuję
- https://www.forumginekologiczne.pl/forum/dl-opoznienie-miesiaczki-nastepnie-plamienie/watek/923880/1.html#p924078https://www.forumginekologiczne.pl/forum/dl-opoznienie-miesiaczki-nastepnie-plamienie/watek/923880/1.html Dł opoznienie miesiączki, nastepnie plamienie Gość 2014-11-20 22:21:49
Mam 51 lat. Do sierpnia tego roku miesiaczkowałam regularnie co 25-29 dni. Następną miesiączkę dostałam w pazdzierniku po 56 dnich. Wiązłam do z bardzo silnym stresem który przechodziłam oraz z lekami które brałam w tym czasię.Teraz w listopadzie po 46 dniach przez dwa dni lekko plamiłam, na 3 dzień do południa nic, a popołudniu wypłynełło ze mnie trochę wiecej krwi z wydzieliną. Myślałam,ze dostałam normalną miesiączkę. Okazało się jednak,ze na tym koniec. Nie mam uderzeń gorąca. Często dopdają mie tylko dreszcze i czerwienienie twarzy, cos w rodzaju wypieków. Spię jak tylko głowe przyłoże do poduszki i w zasadzie trudno rano jest mi się wybudzić. Owszem mam problemy z głową, ale w rezonansie ktory miałam robiony w marcu 2013 roku poza niewielkimi zmianami naczyniowymi nic więcej nie wykryto. Na bole glowy przyjmowałam leki przecwpadaczkowe,a na czeriwnienie twarzy dostałam od dermatologa maść robiona i witaminę pp po ktorej czułam się jeszcze gorzej. Pare lat temu ginekolog stwierdził u mnie bardzo male miesniaki. 2 lata temu byłam ostatni raz u ginekologa ktory stwierdził,ze sie nie powiększają nic z nimi nie trzeba robić. Wiem,ze muszę się skontrolować, ale za nim to zrobię proszę o jakąś poradę. Z góry dziękuję
Pojawienie się nieregularnych miesiączek w tym wieku sugeruje że wchodzi pani w okres okołomenopauzalny, czyli okres przejściowy między wiekiem rozrodczym a menopauzą, która oznacza trwały zanik miesiączek. Przyjęto, że menopauzę rozpoznajemy gdy od ostatniej miesiączki minie rok. W okresie perimenopauzy cykle stają się bezowulacyjne, co powoduje ich wydłużenie oraz nieregularny czas trwania. Zwykle początek objawów rozpoczyna się na 2 do 8 lat przed menopauzą. W okresie tym dochodzi także do znacznego spadku liczby komórek jajowych. Zmiany te wiążą się ze wzrostem poziomu hormonu – folikulotropiny (FSH), który w okresie około menopauzalnym zwykle wynosi > 20IU/l, czyli tyle co u kobiet po menopauzie. Objawy które mogą zacząć się pojawiać to zapalenia cewki moczowej i pęcherza moczowego, bolesne współżycie, uczucie suchości w pochwie, pieczenie. Są to zmiany spowodowane spadkiem poziomu estrogenów, negatywnie wpływające na nabłonek pochwy. W leczeniu stosuje się zwykle preparaty dopochwowe z estrogenem. W razie nasilenia się objawów wypadowych, czyli uderzeń gorąca i napadowej potliwości można zastosować ogólnoustrojowe leczenie hormonalne.Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
- Gość
- rana a'la afta u przedsionka pochwyForum: Wstydliwe dolegliwości
- Infekcja intymna?
Dzień dobry, Na wizycie u ginekologa podczas pobierania materiału do cytologii...
Forum: Infekcje intymne - rana a'la afta u przedsionka pochwy
- rana a'la afta u przedsionka pochwy
Forum: Infekcje intymne
- Tematy:
- infekcje pochwy