Forum: Kobieta i zdrowie
Temat: Jak dbać o serce (61)
- https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/2.html#p543273https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/1.html Jak dbać o serce
Zioła dobre dla serca
Zioła i leki roślinne mogą być równie skuteczne jak preparaty chemiczne dostępne w aptekach. O ile takie zioła jak mięta, melisa, czy rumianek możemy przyjmować bez konsultacji z lekarzem, o tyle wyciągi z takich roślin jak głóg, jemioła, konwalia, czy kozłek lekarski wspomagające pracę naszego serca, powinny być przyjmowane pod kontrolą specjalisty.
Głóg
Wyciągi z kwiatostanów i owoców głogu mają zastosowanie jako lek chroniący serce, tętnice i normujący ciśnienie krwi. Szczególnie korzystne jest jego działanie w leczeniu zaburzeń rytmu serca spowodowanych nadczynnością tarczycy i u kobiet w okresie menopauzy. Głóg ma także właściwości przeciwzakrzepowe.
W aptekach kupić możemy różnego rodzaju preparaty na bazie tej rośliny, np. herbatki ziołowe (Herbapol, ok. 5 zł), tableki, czy krople.
Jemioła
Z tej pospolitej pasożytującej na drzewach rośliny wytwarza się preparaty mające korzystny wpływ na serce. Obniża ciśnienie krwi, a także spowalnia przyśpieszone bicie serca. Pomocna jest także w leczeniu miażdżycy. Również kobiety w okresie przekwitania mogą zażywać preparaty na bazie jemioły, by złagodzić przykre objawy menopauzy.
Konwalia
Dostarcza nie tylko przyjemności, z powodu pięknego zapachu, ale także pomaga wzmocnić siłę skurczów serca, a to z powodu glikozydów nasercowych, które działają bezpośrednio na mięsień sercowy. Leki na bazie konwalii polecane są szczególnie osobom starszym, cieriącym na dolegliwości spowodowane zmęczeniem serca, w niewydolności naczyń wieńcowych, po przebytym zawale serca.
Preparaty z konwalią pomogą na kołatnie serca, osłabieniu skurczów.
Naparstnica
Należy do najbardziej znanych i cenionych roślin leczniczych, ale także do najbardziej niebezpiecznych. Liście naparstnicy zawierają liczne toksyny. Jednocześnie z liści uzyskuje się digitoksyny służące do produkcji leku zwanego digitalisem. Lek ten stosuje się w leczeniu wrodzonych wad serca. O tym, jak niebezpieczne może być stosowanie leku samodzielnie, świadczy fakt, że leki, które w składzie zawierają naparstnicę, wydawane są na receptę.
Kozłek lekarski
Powszechnie nazywany walerianą. Znany głównie jako środek uspokajający i nasenny. Redukuje napięcie nerwowe, a tym samym pomaga osobom cierpiącym na nerwicę. Dodatkowo rozkurcza naczynia krwionośne i lekko obniża ciśnienie.
Przedawkowanie może spowodować bóle głowy i kołatanie serca. - https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/2.html#p543274https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/1.html Jak dbać o serce
Czego potrzebuje nasze serce?
Nie od dziś wiadomo, że aby być silnym i zdrowym, należy przede wszystkim dbać o zbilansowaną dietę i być aktywnym fizycznie. Ta reguła dotyczy także zdrowego serca.
Poznaj najważniejsze substancje niezbędne dla prawidłowego działania Twojego serca, które znaleźć możesz w różnych produktach spożywczych.
Magnez
Zawdzięczamy mu sprawne działanie układu sercowo- naczyniowego i rytmiczne bicie serca. Niedobór magnezu może doprowadzić do arytmii, a nawet skurczu naczyń wieńcowych. Dzienne zapotrzebowanie na ten minerał wynosi ok. 300-400 mg. Rośnie, jeśli cierpimy na biegunki, zaburzenia hormonalne, długotrwały stres.
Najlepszym źródłem magnezu są: kasze, razowe pieczywo, otręby pszenne, kakao, zielonolistne warzywa.
Omega 3
Te najzdrowsze tłuszcze mają doskonałą opinię wśród kardiologów. Udowodniono, że zmniejszają ryzyko arytmii serca, obniżają także poziom „złego” cholesterolu. Obniżają tez ciśnienie krwi. Kwasy omega 3 muszą być systematycznie dostarczane organizmowi wraz z pożywaieniem. Doskonałym źródłem kwasów są:
olej lniany i inne oleje roślinne, orzechy włoskie, migdały, warzywa o zielonych liściach, a także oleje z morskich ryb.
Flawonoidy
Sa to związki, które unieszkodliwiają wolne rodniki w organizmie. Najlepiej poznane wśród nich to kwercetyna i rutynas o działaniu wzmacniająym naczynia krwionośne. Badania wskazują, że wyskokiw spożycie tych związków obniża śmiertelność z powodu chorób serca. Znaleźć je można w:
owocach (szczególnie grejfrutach, winogronach, jeżynach, malinach), warzywach (pomidorach, brokułach, sałacie, cebuli), roślinach strączkowych, zielonej herbacie, czerwonym winie, ziołach.
Koenzym Q10
jest nazywany paliwem dla komórek. Należy do antyoksydantów, ponieważ potrafi skutecznie wychwytywać wolne rodniki. Obniża też poziom „złego” cholesterolu. Naturalnym źródłem koenzymu są tłuste ryby morskie, owoce morza, mięso wołowe, olej sojowy.
Lecytyna
Nie bez powodu nazywana jest pogromcą tłuszczu, bowiem oczyszcza ściankim naczyń krwionośnych. Wzmacnia też mięsień serca. Znajdziesz ją, m.in. w:
żółtkach jaj, soi, mięsie, orzechach ziemnych
Kwas foliowy
Zmniejsza zagrożenie chorobą niedokrwienną serca, zawałem, a także zakrzepicą. Organizm ludzki sam nie jest w stanie wytworzyć kwasu foliowego, dlatego czerpać możemy go z następujących produktów:
warzywa ciemnozielone i pomarańczowe (np. brukselka, natka pietruszki, bób, biała fasola, szpinak, kalafior, sałata), niektóre owoce (jabłka, morele, banany, awokado), pełnoziarniste pieczywo, makarony. - https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/2.html#p544986https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/1.html Jak dbać o serce
Kwiaty i owoce głogu - ziołowa recepta na zdrowe serce
Kwiatostan i owoc głogu to najbardziej "sercowe zioła". Głóg działa na różne aspekty pracy serca. Zwiększa kurczliwość mięśnia sercowego co usprawnia jego pracę i zmniejsza objawy niewydolności krążenia. Pozytywny wpływ na niewydolność krążenia ma także fakt, że głóg reguluje ciśnienie tętnicze krwi i poprawia ukrwienie serca. Poprawa ukrwienia mięśnia sercowego powodowana przez kwiatostan i owoc głogu ma znaczenie w leczeniu i profilaktyce choroby wieńcowej. W leczeniu choroby wieńcowej znaczenie mają też antyoksydacyjne własności głogu. Kwiat i owoc głogu zwiększają tolerancję mięśnia sercowego na niedokrwienie oraz usprawniają przewodnictwo elektryczne w uszkodzonym miażdżycowo sercu.
Kwiatostan głogu łagodzi zaburzenia rytmu pracy serca, zwłaszcza te które polegają na zwolnieniu rytmu i skurczach dodatkowych. Głóg wykazuje także łagodne działanie uspokajając i zmniejsza zaburzeni rytmu pracy serca na tle emocjonalnym.
Kwiatostan głogu używany jest w Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza aż w 4 preparatach: w mieszance ziołowej Cardiobonisan, kroplach geriatrycznych Cardiobonisol, syropie Bonimel głogowo - melisowym oraz kapsułkach Cardiobon.
Wszystkie wymienione powyżej preparaty można łączyć lub stosować osobno. Przy nadciśnieniu i chorobie wieńcowej, niewydolności krążenia stosujemy najczęściej łącznie kapsułki Cardiobon 1 do 2 x dz. 1 kapsułka łącznie z kroplami Cadiobonisol lub ziołami Cardiobonian. Bonimel głogowo - melisowy stosujemy także w nadciśnieniu ale jest to preparat, który bardzo dobrze nadaje się do łagodzenia napięć emocjonalnych i problemów z zasypianiem. - https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/2.html#p545171https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/1.html Jak dbać o serce
Dieta antystresowa
Obfituje ona w witaminy pełniące rolę przeciwutleniaczy (witaminy A, C, E) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na układ nerwowy. Zawiera też żelazo i witaminy z grupy B, których niedobory powodują zmęczenie, zły nastrój oraz problemy z koncentracją.
Czas stosowania: 2 dni w tygodniu
Śniadanie
Pieczywo pełnoziarniste, dżem niskosłodzony, jogurt naturalny, herbata, woda mineralna lub sok owocowy, kawa z mlekiem albo musli z mlekiem i banan.
II śniadanie
Banan lub sok wyciśnięty z grejpfruta.
Obiad
Halibut w ziołach, kasza gryczana i szparagi. Filet z halibuta polej łyżeczką oliwy z oliwek i posyp ulubionymi ziołami. Zapiekaj w folii 15-20 min.
lub
Makaron z sosem pesto. 1 porcja: 2 szklanki liści bazylii, ząbek czosnku, łyżka parmezanu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka sosu francuskiego. Zmiksuj bazylię, czosnek i parmezan, wlej oliwę i sos. Ugotuj pół szklanki makaronu, polej przygotowanym sosem.
Do picia herbata lub woda mineralna.
Podwieczorek
Sok marchwiowo-brzoskwiniowy, garść migdałów lub pełnoziarniste ciasteczko albo herbatnik.
Kolacja
Sałatka z tuńczyka. Pół puszki tuńczyka, jajko, kukurydza z puszki, kiszony ogórek, majonez. Składniki wymieszaj. Popijaj niegazowaną wodą.
lub
Sałatka brokułowa. Ugotuj na parze brokuły. Wymieszaj z posiekanymi ząbkami czosnku, rozdrobnionymi płatkami migdałowymi, serem pleśniowym, jogurtem naturalnym. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Kromka chleba razowego z pomidorem. - https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/2.html#p545176https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/1.html Jak dbać o serce
Wprowadzanie większej ilości zdrowych pokarmów do diety przy jednoczesnym ograniczeniu nasyconych tłuszczów i soli jest teraz łatwiejsze dzięki naszym Przepisom Dla Zdrowego Serca. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować obiad, czy deser – mamy dla ciebie idealny przepis. Ponadto możesz skorzystać z naszych porad, aby przyrządzane przez ciebie potrawy były zdrowsze:
Używaj margaryny Flora zamiast masła – zamienisz “złe” tłuszcze nasycone na zdrowe tłuszcze nienasycone, kwas Omega 3 i Omega 6 oraz zdrowe dla serca witaminy
Używaj świeżych lub suchych przypraw zamiast soli do wzbogacenia smaku
Zamień część mięsa w zapiekankach na fasolkę, groszek lub soczewicę – są bogate w błonnik i zawierają mało tłuszczu
Zamień tłuste sery, takie jak cheddar i sery pełnotłuste na twarożek, chude sery oraz sery twarde o zredukowanym poziomie tłuszczu
Spróbuj gotowania na parze, w wodzie oraz grillowania zamiast smażenia - https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/2.html#p548713https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/1.html Jak dbać o serce
Choroby sercowo-naczyniowe są przyczyną prawie połowy zgonów ogółu mieszkańców Europy, w tym także Polski. Odsetek zgonów osób poniżej 65 roku życia (tzw. przedwczesnych zgonów), w ponad 25% wywołany jest schorzeniami sercowo-naczyniowymi.
Zmniejszenie śmiertelności z powodu chorób serca – główny cel profilaktyki chorób serca może być osiągnięty dzięki wprowadzeniu nowoczesnych, skutecznych metod diagnostycznych i terapeutycznych, poprzez działania na rzecz wyrównania dysproporcji w dostępie do wysokospecjalistycznych świadczeń zdrowotnych w zakresie kardiologii. Najwięcej zależy jednak od nas samych, tzn. czy uda się nam tak zmienić nasz styl życia, żeby obniżyć natężenia klasycznych czynników ryzyka chorób serca.
Profilaktyka chorób serca
Prewencyjne działania kardiologiczne mogą obejmować całe społeczeństwo (mówimy o strategii ogólnopoplulacyjnej) lub osoby szczególnie zagrożone chorobami serca, a więc np. osoby z wysokim stężeniem cholesterolu lub dużym nadciśnieniem tętniczym (strategia wysokiego ryzyka). Nieco inna będzie prewencja pierwotna, dotycząca osób bez żadnych schorzeń kardiologicznych i prewencja wtórna, odnosząca się do tych pacjentów, którzy już chorowali.
Czynniki ryzyka chorób serca
Wiele międzynarodowych badań klinicznych wykazało, że zmniejszenie natężenia lub eliminacja tzw. wieńcowych czynników ryzyka istotnie redukuje zachorowalność i śmiertelność z powodu niedokrwiennej choroby serca, która obok niewydolności serca i udarów mózgu jest głównym schorzeniem powodującym zgony w naszym kraju. Do najważniejszych wieńcowych czynników ryzyka, na które nie mamy wpływu należą wiek, płeć oraz czynniki genetyczne. Na szczęście więcej jest czynników, na które mamy wpływ i poprzez zmniejszenie ich natężenia możemy efektywnie zapobiegać chorobom serca. Należą do nich, m.in.: nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu w surowicy krwi czy palenie papierosów.
Lepiej zapobiegać, niż leczyć
Niezależnie od tego, czy czujemy się zdrowi, czy przebyliśmy już jakąś chorobę serca, powinniśmy znać wartości swojego ciśnienia tętniczego i dbać o to, aby pozostawało ono poniżej 140/90 mm Hg. Nadciśnienie tętnicze jest bardzo ważnym, a według wielu badaczy najważniejszym czynnikiem ryzyka chorób serca i niekontrolowane przyspiesza proces miażdżycowy, rozwój choroby niedokrwiennej serca oraz niewydolność krążenia.
Zapobieganie rozwojowi nadciśnienia lub zmniejszenie jego wartości, gdy już się ujawni, możemy osiągnąć poprzez zmniejszenie spożycia soli kuchennej w naszej codziennej diecie.
Spożycie soli kuchennej w naszym kraju wynosi średnio 12 g na dobę i należy je zmniejszyć do 5-6 gramów. W społeczeństwach, w których udało się zbliżyć do takich ilości, obniżyły się wartości ciśnienia, zmniejszyła zapadalność na udar mózgu, niewydolność oraz niedokrwienie serca.
Prawidłowa dieta – dieta śródziemnomorska
Dieta zbliżona do śródziemnomorskiej wykazuje własności zmniejszające ryzyko pojawienia się choroby niedokrwiennej serca, ponadto sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego. Duża zawartość jarzyn i owoców zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego i spowalnia procesy miażdżycowe, a zawarty w nich potas obniża ciśnienie tętnicze, a także bezpośrednio chroni przed udarem mózgu.
Dieta wysokobiałkowa
Stosunkowo niedawno wykazano, że dieta wysokobiałkowa oparta na białkach pochodzenia roślinnego również zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Bardzo korzystne są tłuszcze z ryb morskich. Zawierają one kwasy tłuszczowe omega-3, które mają istotne działanie kardioprewencyjne i obniżają ciśnienie tętnicze. Proste węglowodany (słodycze) są niekorzystne, sprzyjają rozwojowi nadwagi i otyłości. Wiele badań wykazało związek pomiędzy otyłością, a nadciśnieniem tętniczym i zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Szczególnie niekorzystna jest otyłość wywołująca znacznie zwiększony obwód brzucha. Ten typ otyłości wraz z nadciśnieniem, nieprawidłową gospodarką węglowodanową i lipidową nazywany bywa zespołem metabolicznym. Redukcja nadwagi prowadzi do spadku wartości ciśnienia tętniczego.
Aktywność fizyczna
Redukcji otyłości bardzo pomaga zwiększona aktywność fizyczna, która zapobiega wystąpieniu choroby niedokrwiennej serca, chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, a odpowiednio nadzorowana pomaga również chorym z niewydolnością krążenia. Szczególnie preferowane są szybkie spacery, jazda rowerem, pływanie, wiosłowanie. Często zdarza się, że osoby w średnim wieku (lub starsze) przez cały rok wykonujące prace siedzącą za biurkiem lub przy komputerze postanawiają w czasie urlopu nadrobić brak ruchu i gwałtownie zwiększają swoją aktywność fizyczną. Może się to skończyć dla tych osób groźnym powikłaniem sercowo-naczyniowym. Przed podjęciem intensywnego sportu w okresie urlopu osoby te powinny zasięgnąć porady lekarskiej. Warto również zwrócić uwagę na wysiłek fizyczny u osób już dotkniętych chorobą niedokrwienną serca.
Tytoniowa śmierć dla serca
Bardzo ważnym czynnikiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca jest palenie papierosów, które dwukrotnie zwiększa ryzyko śmierci sercowej. Wykazano wprost proporcjonalną zależność pomiędzy ilością wypalonych w ciągu życia papierosów, a rozwojem niedokrwiennej choroby serca. Papierosy nasilają rozwój miażdżycy, oraz agregację płytek. Agregacja (zlepianie) płytek zapoczątkowuje powstanie skrzepliny w naczyniach wieńcowych, która zatyka ich światło i prowadzi do zawału serca. Ryzyko rozwoju miażdżycy wzrasta również u osób narażonych na „bierne” palenie. Zaprzestanie palenia papierosów stopniowo zmniejsza ryzyko powstania choroby niedokrwiennej serca. Warto pamiętać, że palenie papierosów zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych.
Problemowy cholesterol
Kolejnym ważnym czynnikiem profilaktyki chorób serca jest utrzymywanie prawidłowego stężenia cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi. Zmniejszenie wysokiego stężenia cholesterolu redukuje ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Cholesterol w surowicy krwi występuje w kilku składowych, z których najważniejszy jest, tzw. cholesterol LDL i cholesterol HDL. Wysoki poziom tego ostatniego w surowicy krwi zapobiega chorobie niedokrwiennej serca (dlatego czasem zwany jest „dobrym” cholesterolem, natomiast wysokie stężenie cholesterolu LDL („złego”) przyspiesza miażdżycę tętnic i rozwój choroby niedokrwiennej serca. Prawidłowe stężenie cholesterolu całkowitego u zdrowego człowieka nie powinno przekraczać 190 mg/dl (poniżej 5 mmol/l), stężenie cholesterolu LDL powinno wynosić poniżej 115 mg/dl (poniżej 3 mmol/l) a cholesterolu HDL kształtować się powyżej 40 mg/dl u mężczyzn i 45 mg/dl u kobiet. Ważny jest też stosunek cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL, który powinien być niższy niż 5. Stężenie trójglicerydów w surowicy krwi u zdrowych osób nie powinno przekraczać 150 mg/dl.
Bardzo ważna jest odpowiednia dieta, zwiększenie aktywności fizycznej i normalizacja masy ciała.
Należy unikać tłustych potraw, pełnotłustych produktów mlecznych (śmietana, masło, sery pełnotłuste), nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tłuszczach zwierzęcych (wieprzowina, pasztety, kaczki) olejach palmowym i kokosowym. Wskazane są kwasy tłuszczowe jednonienasycone (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, arachidowy, chude mięsa, kurczaki, indyk po zdjęciu skóry, cielęcina,, dziczyzna).
Czynniki pozwalające określić ryzyko wystąpienia chorób serca
Określenie ryzyka wystąpienia chorób serca lub zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych wymaga łącznej oceny omówionych wyżej czynników ryzyka występujących u danej osoby. Do najważniejszych czynników należy wiek, przebyta choroba serca, nadciśnienie, palenie papierosów, hiperlipidemia oraz płeć. Wystąpienie choroby niedokrwiennej serca świadczy o zaawansowanym już procesie miażdżycowym i zwiększa prawdopodobieństwo kolejnych powikłań. Stosowana u takich chorych prewencja wtórna musi być bardziej rygorystyczna i wymaga od chorego dobrej współpracy z lekarzem. Udowodniono korzystny efekt stosowania małych dawek aspiryny, które zwłaszcza u mężczyzn, zapobiegają w znacznej mierze ponownemu zawałowi serca.
Profilaktyka poprzez edukację
Warunkiem skutecznej prewencji chorób serca jest edukacja. Wielokrotnie wykazano, że przestrzeganie omówionych zaleceń w znacznie większym stopniu może zmniejszyć odsetek zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych, niż nowoczesne i nawet bardzo drogie procedury lecznicze u osób, które już zachorowały na serce. Niestety w wielu krajach zachodnich odsetek ludzi przestrzegających zasad zdrowego stylu życia zmniejszył się.
Zmiana stylu życia (odpowiednia dieta, duża aktywność fizyczna, porzucenie palenia papierosów, okresowa ocena i ewentualne leczenie nadciśnienia czy podwyższonego stężenia cholesterolu) skutecznie zapobiega chorobom serca i może istotnie przedłużyć w zdrowiu nasze życie. Od nas zależy jaki wybierzemy model naszego stylu życia. Artykuły wybrane dla Ciebie
- https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/2.html#p548716https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/1.html Jak dbać o serce
Ćwiczenia odgrywają ważną rolę zarówno w zapobieganiu jak i rehabilitacji wielu chorób serca. Mogą one mieć pozytywny wpływ na wiele czynników ryzyka chorób serca takich jak nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu, cukrzyca czy nadwaga.
Jedną z częstszych chorób dotykających układ krążenia jest miażdżyca tętnic wieńcowych. Zmniejszenie światła tętnic unaczyniających serce prowadzi do niedostatecznego ukrwienia mięśnia sercowego w stanach zwiększonego zapotrzebowania na tlen (np. podczas ćwiczeń), co z kolei może powodować ból, a w skrajnych stanach nawet zawał mięśnia sercowego. Z tej przyczyny wielu pacjentów stroni od wysiłku fizycznego obawiając się, że mogą w ten sposób wywołać ból.
Osoby, u których dopiero zdiagnozowano chorobę niedokrwienną serca są często kierowane na rehabilitację. Wiele z nich może bezpiecznie rozpocząć także program ćwiczeń w domu. Należy tylko pamiętać, żeby wcześniej skonsultować się ze swoim lekarzem oraz fizjoterapeutą, żeby określić rodzaj
ćwiczeń oraz zalecaną intensywność. Szczególnie dotyczy to osób, u których w ostatnim czasie wystąpił ostry epizod wieńcowy (zawał lub mocny ból wieńcowy).
Przetestuj się
Aby określić bezpieczną intensywność ćwiczeń, stosuje się testy wysiłkowe – przeprowadzane na bieżni lub na rowerze stacjonarnym, pod okiem kardiologa i fizjoterapeuty. Na ich podstawie określa się zakres tętna, w którym ćwiczenia są bezpieczne i efektywne. Dlatego też osoby cierpiące na chorobę niedokrwienną powinny zaopatrzyć się w monitor tętna, aby ściśle przestrzegać zalecanego zakresu.
Ćwicz
Staraj się ćwiczyć 3-4 razy w tygodniu. Możesz zaczynać od krótkich, 10-minutowych sesji. Z czasem twoja wydolność się poprawi, ćwiczenia będą trwać od 30-60 minut. Dodatkowo postaraj się zwiększyć swoją aktywność w życiu codziennym - więcej spacerować, jeździć na rowerze. Pamietaj tylko, żeby nie ćwiczyć na zewnątrz, gdy temperatura jest bardzo niska, wysoka, lub też gdy jest bardzo wilgotno.
Jeżeli lekarz przepisał nitroglicerynę, staraj się mieć ją zawsze przy sobie podczas ćwiczeń. Pamiętaj także o odpowiednim nawadnianiu, szczególnie w upalne dni. I najważniejsza zasada: zawsze utrzymuj intensywność ćwiczeń na komfortowym poziomie. Jeżeli w którymkolwiek momencie pojawi się ból,
duszność lub inne niepokojące objawy, niezwłocznie zmniejsz intensywność. - https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/2.html#p548852https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/1.html Jak dbać o serce
W tych czasach chyba wszyscy musimy dbać o nasze serduszka,bo pośpiech i stres mu nie służą.
- https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/2.html#p549855https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/1.html Jak dbać o serce
Sól nie powoduje nadciśnienia ani chorób serca?
Ograniczenie spożycia soli nie chroni przed nadciśnieniem tętniczym krwi. Wręcz odwrotnie: osoby na diecie małosolnej częściej umierają na zawały serca i udary mózgu - wykazały zaskakujące badania belgijskich naukowców.
Specjaliści od wielu lat przekonują, by zmniejszyć spożycie soli. W Polsce zaleca się, by jeść nie więcej niż 5 g chlorku sodu dziennie. Najnowsze zalecenia amerykańskie ze stycznia 2011 r. sugerują nawet, żeby jeszcze bardziej ograniczyć jej spożycie, bo im mniej soli, tym lepiej.
Zaprzeczają temu najnowsze badania. - Nasze ustalenia nie popierają rekomendacji dążących do zmniejszenia spożycia soli w całej populacji - twierdzi prof. Jan Staessen z uniwersytetu w Leuven w Belgii na łamach "The Journal of the American Medical Association".
Belgijski uczony powołuje się na dane jakie uzyskał z dwóch badań, którymi objęto 3 681 Europejczyków. Gdy je rozpoczęto, żadna z obserwowanych osób nie cierpiała na choroby sercowo-naczyniowe. Dwie trzecie z nich nie miało też nadciśnienia. Uczestników badań, które trwały 8 lat, podzielono na trzy grupy. W jednej byli ci, którzy spożywali jedynie 2,5 g soli dziennie, w drugiej natomiast znalazły się osoby, których dieta zawierała 3,9 g tego artykułu. Trzecią grupę stanowiły ludzie spożywający najwięcej, bo 6 g soli dziennie.
U wszystkich osób sprawdzano poziom spożycia soli za pośrednictwem analizy moczu na zawartość sodu. Takie badanie jest bardziej miarodajne, gdyż lepiej pozwala określić ile faktycznie spożywamy soli. Jej ilość w diecie zależy bowiem nie tylko od tego jak często solimy potrawy, ale również od jej zawartości w gotowych produktach.
Wyniki tych obserwacji zaprzeczają powszechnie przyjętym ustaleniom. Po ośmiu latach obserwacji u co czwartej osoby, która nie miała nadciśnienia, rozwinęło się ta choroba. Ale częściej wcale nie chorowali ci, którzy spożywali najwięcej soli. Wprawdzie stwierdzono u nich nieco większe niż na początku badań ciśnienie rozkurczowe, ale nadal było ono prawidłowe. Większe spożycie soli o każde 2,5 g skutkowało jedynie wzrostem ciśnienia krwi o 1,71 mmHg, co nie ma wpływu na stan zdrowia.
Najbardziej zaskakujące jest, że najwięcej zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych zauważono wśród tych osób, które spożywały mniej soli (2,5 g dziennie). W tej grupie zmarło 50 osób. W drugiej grupie odnotowano 24 zgony, a w tej, w której spożywano najwięcej soli, było zaledwie 10 przypadków śmiertelnych. - https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/2.html#p550068https://www.forumginekologiczne.pl/forum/jak-dbac-o-serce/watek/539409/1.html Jak dbać o serce
Na serce dobra jest zbilansowana dieta,można jeść wszystko byle z umiarem
Czekolada,sól i inne też stosuję ale w wartościach mi potrzebnych-jeśli mam ochote na czekoladę czy sól to po prostu tak przyrządzam sobie posiłek by w pełni zaspokoić swoją potrzebę.
I na pewno dużo ruchu.Czasami mi się nie chce i nie mam siły ale zmuszam się bo wiem że ruch nawet w formie głupiego spaceru jest nam bardzo potrzebny. - Gość
- Czy mam tarczyce w normie?
Witam mam 19 lat bylam u lekarza na usg tarczycy wykryto u mnie torbiel o grubości 4mm oraz...
- Krostki, trzon penisa
Cześć, Od jakiegoś czasu pojawiły.mi się krostki przy trzonie penisa,...
- Ciąża?
17.06 miałam swój pierwszy raz, kolejnego dnia jeszcze raz, później...
- Tematy:
- zdrowie
- lifestyle
- kobieta
- zdrowe odżywianie