Cześć, Od jakiegoś czasu pojawiły.mi się krostki przy trzonie penisa,...
Forum: Kobieta i zdrowie
Temat: LUF, czy niedomoga lutealna? (1)
- https://www.forumginekologiczne.pl/forum/luf-czy-niedomoga-lutealna/watek/964553/1.html#p964553https://www.forumginekologiczne.pl/forum/luf-czy-niedomoga-lutealna/watek/964553/1.html LUF, czy niedomoga lutealna? Gość
Uprzejmie proszę o pomoc w ustaleniu dalszego sposobu postępowania.
Mam 42 lata. Ze względu na pojawiające się torbiele oraz hiperprolaktynemię przyjmuję bromergon (1/2 tabletki dziennie) oraz luteinę 100 mg dziennie od 24 do 26 dnia cyklu.
Odczuwam dolegliwości w okresie okołoowulacyjnym (ból, kłucie trwające nawet 2-3 dni, zawsze mocniejsze z prawej strony).
Od kilku miesięcy mam również bóle brzucha (i nisko, i wysoko, ale zawsze mocniejsze z prawej strony, a także bóle pleców, nisko w krzyżu i na wysokości nerek). Ból z prawej odczuwam także w trakcie miesiączki.
Usg przeprowadzone w 23 dniu cyklu wykazało prawidłowe endometrium, jajnik prawy 48 x 32 z pęcherzykiem 22 oraz jajnik lewy 21 x 18.
Mój ginekolog stwierdził, że pęcherzyk nie pękł. I że być może jest to tzw. LUF. Zalecił wykonanie badan hormonalnych w 4 dni cyklu. Oto wyniki:
Prolaktyna 26,44 (4,79-23,20 ng/ml)
FSH 6,94 (f. pęcherzykowa: 3,5-12,5 mIU/ml
LH 5,05 (f. pęcherzykowa: 2,4-12,6 mIU/ml
Progesteron 0,21 (f. Pęcherzykowa: 02-1,5 ng/ml)
Kolejne usg ( w 9 dniu cyklu) wykazało, ze pęcherzyk w prawym jajniku zniknął, a teraz widać pęcherzyk w lewym.
Czy te wyniki są prawidłowe?
Czy mam LUF, czy raczej niedomogę lutealną?
Czym różni się LUF od niedomogi lutealnej?
Czy odczuwane bóle brzucha mogą być spowodowane obecnością niepękniętego pęcherzyka?
Czy niepękanie pęcherzyka świadczy o zbliżającej się menopauzie?
Jak powinno wyglądać leczenie przy założeniu, że nie staram się o ciążę? Czy byłoby celowe wprowadzenie tabletek antykoncepcyjnych i na jak długo? Ze względu na ryzko zakrzepowe i grudkową budowę piersi wolałabym tego jednak uniknąć. Czy sama luteina poradzi sobie z tym problemem? Aktualnie lekarz zalecił luteinę 100 mg od 16 do 24 dnia cyklu.
Dziękuję za pomoc - Gość
- Krostki, trzon penisa
- Czy mam tarczyce w normie?
Witam mam 19 lat bylam u lekarza na usg tarczycy wykryto u mnie torbiel o grubości 4mm oraz...
- Pomocy jestem w ciazy i nie wiem co to jest
witam jestem w 7 miesiącu ciazy, rano po obudzeniu bolało mnie w pochwie...
- Zmiana na pochwie, ranka
Witam, na pochwie powstała mi taka mala ranka, ktora piecze. Niestety na wizytę u...
Forum: Infekcje intymne
- Tematy:
- zdrowie
- lifestyle
- kobieta
- zdrowe odżywianie