Hej. Dostałam skąpy okres który trwał cztery dni jedna podpaska na...
Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Mam problem...(tabl. antykonc.) (1)
- https://www.forumginekologiczne.pl/forum/mam-problem-tabl-antykonc/watek/39078/1.html#p39078https://www.forumginekologiczne.pl/forum/mam-problem-tabl-antykonc/watek/39078/1.html Mam problem...(tabl. antykonc.)
Witam.Mam taki problem.14 miesięcy brałam Yasmine i zmieniłam od 08.10 na Yasminelle.Ale jest tu kłopot-jak ze zmianą bo słyszałam wiele opinii.Zmieniam w sumie z mocniejszych na troche słabsze (różnica nie jest duża,bo Yasmine i Yasminelle produkuje ta sama firma ; Yasmine ma 0,03 mg estrogenu,a Yasminelle 0,02 mg).Więc co do zmiany- słyszałam,że jak się zmienia to żeby nie robic przerwy 7 dniowej,a nowe tabl brać na drugi dzien po ostatniej starej.Druga wersja jaką słyszałam,to taka,że robi się 7 dni przerwy i 8ego dnia bierze się już tą nową tabletkę.I trzecia wersja - że nową zaczyna się brać od pierwszego dnia krwawienia ( tego, które wystąpi w ciągu 7 dni przerwy).Ja czytałam różne fora i były różne opinie-dziewczyny brały z przerwą 7 dni,bez tej przerwy.Ja zrobiłam 7 dni przerwy.Ostatnią tabl Yasmine wzięłam 30.09 (niedziela), a nową Yasminelle po 7 dniach,czyli 08.10 (poniedziałek).A dziś dzwonię do mojej gin spytać się jak to ma być bo tyle różnych opinii,a ona mi mówi,że powinnam brać te nowe pierwszego dnia krwawienia (które miało nastąpić w 7 dniach przerwy).Fajnie.A ja zrobiłam 7 dni przerwy.Teraz już sama nie wiem,czy to co zrobiłam też mnie zabezpiecza i czy skutecznośc tabletek jest nadal.Martwię się,bo 7.10 (niedziela)-dzień przed wzięciem nowych tabletek i 9.10 (wtorek) - drugi dzień wzięcia nowych, kochałam sie z narzeczonym.I wiadomo - finisz we mnie.Teraz nie wiem,czy grozi mi ciąża,co dalej z moim cyklem,czy jestem nadal zabezpieczona,czy muszę się jakoś dodatkowo zabezpieczać,czy zrobiłam coś źle,czy mam wybrać 21 tabl,potem 7 dni przerwy i dalej branie,czy działanie antykoncepcyjne jest zachowane i jest w nim ciąg.Dziewczyny robiły jak czytałam przerwy,inne nie,inne brały w dzien krwawienia.W moim przypadku była to zmiana z Yasmine na Yasminelle.Pomóżcie mi.Może ktoś wie lub miał taką samą sytuację.Może ktoś że tak napisze ma wiedzę medyczą na ten temat.
Ostatnia edycja:steysi
- Gość
- Ciąża?
- Brak okresu, negatywne testy.. Mętlik w głowie ☹️
Witam. Mam nieregularne cykle średnio 36 dni. Raz jest to 39, 35 ale bywało 29. W 8...
- Okres z przerwą
Dzień dobry. Mam pytanie. Dostałam okres który trwał 6dni. W 7dniu nie...
- Okres
Witam, 5 dni temu dostałam miesiączkę w spodziewanym terminie. Zazwyczaj okres...
Forum: Kobieta i zdrowie