Dzień dobry miałam stosunek 8czerwca a 17czerwca dostałam miesiączkę...
Forum: Kobieta i zdrowie
Temat: ŻYWNOŚĆ GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANA. (4)
- https://www.forumginekologiczne.pl/forum/zywnosc-genetycznie-zmodyfikowana/watek/597163/1.html#p597163https://www.forumginekologiczne.pl/forum/zywnosc-genetycznie-zmodyfikowana/watek/597163/1.html ŻYWNOŚĆ GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANA.
Nastały czasy w których powinniśmy zwracać uwagę na to co jemy....
GMO - Żywność Genetycznie Modyfikowana
Żywność genetycznie zmodyfikowana (transgeniczna); Novel Food (nowa żywność) - to artykuły spożywcze zawierające produkty modyfikacji genetycznej lub żywność wyprodukowana z roślin lub zwierząt, które zostały wcześniej ulepszone technikami inżynierii genetycznej. Żywność genetyczne modyfikowana jest typem organizmu zmodyfikowanego genetycznie (ang. Genetically Modified Organizm – GMO), czyli organizmu poddanego procesowi inżynierii genetycznej, w którym genom został zmieniony za pomocą: 1. technik rekombinacji DNA lub 2. poprzez promieniowanie ultrafioletowe czy też 3. promieniowanie jonizujące.
W przypadku roślin modyfikacje mają głównie za cel zachowanie dłuższego okresu świeżości, uodpornienie na choroby, szkodniki, mróz lub zasolenie gleby. W przypadku zwierząt powodują one szybszy wzrost, uodpornienie na choroby, większą mleczność krów itp.
Ze względu na stopień ingerencji genetycznej w artykuły spożywcze wyróżnia się:
*** żywność w całości wytworzoną sztucznie za pomocą technik modyfikacji genetycznej (np. świeże pomidory i ziemniaki);
*** żywność zawierająca przetworzone GMO (np. koncentraty zup z pomidorów, frytki mrożone);
*** żywność produkowaną z zastosowaniem GMO (np. chleb pieczony z wykorzystaniem transgenicznych drożdży, piwo i inne produkty fermentacji alkoholowej produkowane z zastosowaniem drożdży transgenicznych);
*** produkty żywnościowe pochodne GMO, lecz nie zawierające żadnych komponentów transgenicznych (np. olej rzepakowy otrzymywany z transgenicznego rzepaku, cukier z transgenicznych buraków).
Modyfikacja genetyczna polega na wprowadzeniu do genomu organizmu tzw. transgenu lub fragmentu DNA obcego gatunkowo, który jest odpowiedzialny za określoną cechę, lub też na modyfikacji genu lub usunięciu go z organizmu.
Transgen zostaje na stałe włączony do genomu gospodarza i przekazywany na wszystkie organizmy potomne.
Tomasz Kraska - https://www.forumginekologiczne.pl/forum/zywnosc-genetycznie-zmodyfikowana/watek/597163/1.html#p597164https://www.forumginekologiczne.pl/forum/zywnosc-genetycznie-zmodyfikowana/watek/597163/1.html ŻYWNOŚĆ GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANA.
GENETYCZNIE MODYFIKOWANA ZYWNOSC
- NIEPRZEWIDYWALNE RYZYKO
Stosowanie inzynierii genetycznej w rolnictwie i produkcji zywnosci ma wplyw nie tylko na srodowisko i róznorodnosc biologiczna, ale takze na ludzkie zdrowie. Oznacza to, ze w celu dokladnego okreslenia bezpieczenstwa biologicznego niezbedne jest ustalenie wplywu organizmów powstalych w wyniku inzynierii genetycznej na srodowisko oraz oszacowanie ryzyka, jakie niesie dla zdrowia konsumentów genetycznie zmodyfikowana zywnosc.
Zagrozenie, które moze powodowac zywnosc powstala poprzez stosowanie inzynierii genetycznej, jest trojakiego rodzaju: alergeny, toksyny i obnizona jakosc pokarmowa.
Niektóre z niebezpieczenstw dla zdrowia zwiazanych z genetycznie zmodyfikowana zywnoscia moga byc przewidywane na podstawie charakterystyki niezmodyfikowanych organizmów, z których powstal organizm produkujacy przetworzona genetycznie zywnosc, oraz zródla genów wykorzystanych do wytworzenia organizmu w wyniku inzynierii genetycznej. Na przyklad, jesli gen pochodzacy z orzeszków ziemnych zostanie wprowadzony do jakiejs rosliny, wówczas zywnosc produkowana z roslin powstalych w wyniku tego zabiegu, moze powodowac reakcje alergiczne u ludzi, którzy sa uczuleni na orzeszki ziemne.
W dodatku do tego mozliwego do przewidzenia ryzyka, zarówno aktualna metoda stosowania rekombinacyjnego DNA, jak i te, które prawdopodobnie beda rozwiniete w przyszlosci, sa w stanie wprowadzic niepozadane zmiany w funkcjach i strukturze organizmów produkujacych zywnosc. W rezultacie zmodyfikowana genetycznie zywnosc moze miec cechy charakterystyczne, zupelnie nie zamierzone, przez jej autora - "inzyniera genetycznego". Niektóre z tych przypadkowych zmian moga byc szkodliwe dla zdrowia konsumenta.
Zanim zmodyfikowana genetycznie zywnosc zostanie wprowadzona na rynek, powinna byc starannie przetestowana, aby upewnic sie, czy jest wolna od przewidywalnych i niespodziewanych alergenów i toksyn oraz czyjej jakosc pokarmowa nie zostala zmieniona. Posluzyc do tego moga przedstawione ponizej strategie testowania. - https://www.forumginekologiczne.pl/forum/zywnosc-genetycznie-zmodyfikowana/watek/597163/1.html#p597165https://www.forumginekologiczne.pl/forum/zywnosc-genetycznie-zmodyfikowana/watek/597163/1.html ŻYWNOŚĆ GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANA.
Za i przeciw…
Zwolennicy takiej żywności twierdzą, że nie ma żadnych dowodów na to, że szkodzi ona zdrowiu. W swojej opinii idą nawet dalej, produkty modyfikowane genetycznie w skrócie GMO są produktami, które są pozbawione szkodliwych dla zdrowia zanieczyszczeń chemicznych, w które są wyposażone warzywa, czy owoce wyhodowane w sposób tradycyjny. Naturalne produkty poddawane są działaniu konserwantów chemicznych żeby się szybko nie psuły. Poza tym w zmodyfikowanych genetycznie roślinach znajdują się geny uodparniające je na szkodniki i środki uprawy roślin, co oznacza, że nie zawierają pestycydów czy herbicydów.
Przeciwnicy żywności modyfikowanej genetycznie uważają, że takie kombinowanie przez naukowców jest bardzo ryzykowne i mimo, że wyraźnych skutków ubocznych jeszcze nie można określić, to zachęcają konsumentów do zachowania ostrożności podczas zakupów, gdyż nigdy nie wiadomo jaką „niespodziankę” dostanie następne pokolenie.
Na dzień dzisiejszy, według przeciwników, wszczepianie roślinom genów odpornościowych zwiększa także u człowieka odporność na antybiotyki, a toksyczne białko produkowane przez te rośliny w celu ochrony przed pestycydami odkłada się w ludzkim organizmie. Brzmi groźnie, ale należy zdać sobie także sprawę, że modyfikowana żywność to nie wymysł ostatnich lat. Ludzkość bawiła się w modyfikowanie żywności w momencie, kiedy nauczyła się uprawiać rośliny. A współcześni biotechnolodzy umożliwiają obecnie tworzenie korzystnych wariantów. - https://www.forumginekologiczne.pl/forum/zywnosc-genetycznie-zmodyfikowana/watek/597163/1.html#p597166https://www.forumginekologiczne.pl/forum/zywnosc-genetycznie-zmodyfikowana/watek/597163/1.html ŻYWNOŚĆ GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANA.
Jak odróżnić żywność konwencjonalną od modyfikowanej genetycznie?
Jest to stosunkowo łatwe, gdyż producent żywności wytwarzanej w sposób transgenetyczny ma obowiązek oznaczyć odpowiednio swój produkt. Z kolei na niemodyfikowanej żywności znajdziemy oznaczenia GMO FREE lub NO GMO.
Biotechnolodzy i genetycy zapewne jeszcze długo będą toczyli dyskusje na temat zalet i wad, a nam, konsumentom, nie zostaje nic innego, jak zachowanie zdrowego rozsądku podczas zakupów i uważne czytanie etykiet. Trzeba bowiem pamiętać, że przy długotrwałym niewłaściwym odżywianiu narażamy swoje zdrowie. - Gość
- Czy jest możliwość ciąży
- Odstawienie tabletek
Witam .Wizytę u lekarza mam za tydzień lecz przestałam brać tabletki gdyz...
Forum: Antykoncepcja - To kłykciny czy vestibular papillomatosis
Jakiś czas temu zaobserwowałam u siebie dziwne zmiany w okolicy ujścia pochwy....
Forum: Wstydliwe dolegliwości - Czy jest możliwość ciąży
Dzień dobry miałam stosunek 8czerwca a 17czerwca dostalam miesięczke dwa dni...
- Tematy:
- zdrowie
- lifestyle
- kobieta
- zdrowe odżywianie