Ciąża a podatność na alergie pokarmowe

Kontakt ciężarnych z pyłkami prawdopodobną przyczyna alergii u dzieci.
Kiedy przeciwciała zaliczające się do immunoglobulin E łączą się z nieszkodliwymi antygenami (tzw. alergenami), na przykład zawartymi w pyłkach kwiatowych, dochodzi do rozwoju alergii. Kaisa Pyrhönen z Uniwersytetu w Lappeenranta (Finlandia) i współpracownicy poddali niedawno badaniom ankietowym kilka tysięcy kobiet, które urodziły w tym kraju w latach 2001 – 2006.
Jak podano w internetowym wydaniu czasopisma „Journal of Epidemiol Community Health” z 19 października, alergie pokarmowe okazały się występować najczęściej u dzieci, które przyszły na świat pomiędzy październikiem a listopadem, a najrzadziej u tych z czerwca i lipca. Z wcześniejszych badań wiadomo, że immunoglobuliny E są produkowane przez płód pomiędzy 11 tygodniem ciąży a końcem drugiego semestru.
Ponieważ zawartości pyłku olchy i gruszy na obszarze, na którym mieszkały matki badanych dzieci, są największe w kwietniu i maju, przyczyną zwiększonej podatności na alergie pokarmowe wydaje się być przypadanie wyżej opisanego okresu ciąży w ciągu sezonu pylenia drzew o szerokich liściach.