Sok z owocu granatu i jego korzystny wpływ na ciążę oraz zapobieganie wadom wrodzonym u płodów.

W pracy tej podjęto się zbadania wpływu suplementacji diety ciężarnych produktami o wysokiej zawartości polyfenolu.
Przeprowadzono doświadczalne badania na zwierzętach aby ocenić spływ sumplementacji diety ciężarnych produktami bogatymi w polyfenol czyli np. czarna jagoda i wyciąg z zielonej herbaty. W obecnym badaniu podawano sok z granatu, który, jak udowodniono, jest bardzo bogaty w polyfenol. Oceniano wpływ polyfenolu na zmniejszenie uszkodzeń mózgu oraz protekcyjne działanie przeciwko chorobie Alzheimera.
Dowiedziono, że podawanie soku z granatu zmniejsza aż a 60% uszkodzenia tkanki mózgowej u płodów zwierzęcych. Na tej podstawie autorzy twierdzą, że suplementacja diety kobiet ciężarnych sokiem z granatu może znacznie zmniejszyć wystepowanie u płodów uszkodzeń mózgu i obnizyć szanse na chorobę Alzheimera. Aby jednak potwierdzić te informacje potrzebne są szersze badania w kierunku wpływu polyfenolu na wady mózgu u płodów.
Piśmiennictwo
Recenzenci:
- Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.
Źródło tekstu:
- Pediatr-Res. 2005 Jun; 57(6): 858-64
Adres www źródła:
- Tagi:
- wady wrodzone,
- ciąża