Złe odżywianie w łonie matki może zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II w późniejszym życiu

Fot. ojoimages
Glukometr, sprawdzanie poziomu cukru
Odkrycie powiązania złego odżywiania w łonie matki a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu II i innych chorób w późniejszym życiu, może prowadzić do odkrycia nowych sposobów identyfikowania ryzyka wystąpienia tych chorób i może otworzyć nowe drogi leczenia.
Reklama
Zespół z University of Cambridge oraz z Medical Research Council odkrył, że osóby, które doświadczają złego odżywiania w łonie matki są mniej zdolne do prawidłowego przechowywania tłuszczów w późniejszym życiu. Powoduje to jego nagromadzenie w nieodpowiednich miejscach, co w następstwie może być przyczyną wielu chorób.
Za proces ten odpowiedzialne są cząsteczki miR-483-3p, których wyższy poziom zanotowano u osób, których matki źle odżywiały się w czasie ciąży.
Należy podkreślić, iż badania te stanowią istotny wkład w walkę z epidemią chorób metabolicznych w dzisiejszym świecie.
Za proces ten odpowiedzialne są cząsteczki miR-483-3p, których wyższy poziom zanotowano u osób, których matki źle odżywiały się w czasie ciąży.
Należy podkreślić, iż badania te stanowią istotny wkład w walkę z epidemią chorób metabolicznych w dzisiejszym świecie.
Piśmiennictwo
Reklama