Zaloguj
Reklama

Dodatkowa suplementacja żywności kwasem foliowym.

Autor/autorzy opracowania:

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.

Źródło tekstu:

  • University of Toronto

Dodatkowa suplementacja żywności kwasem foliowym.
Fot. panthermedia
(0)

Tylko około 25 % kobiet w wielu krajach dobrowolnie przyjmuje kwas foliowy przed planowaną ciążą, donoszą naukowcy z Uniwersytetu z Toronto.

Dr Joel Ray wraz z współpracownikiem Gita Singh (Uniwersytet w Himilton) oraz Robertem Burrows (Uniwersytet  Monash, Australia) przeprowadził analizę blisko 50 przeprowadzanych badań w 20 różnych  krajach w okresie od 1992 do 2001. Wyniki swojej pracy opublikował w czasopiśmie International Journal of Obstetric and Gynaecology – Maj 2004.

Przyjmując kwas foliowy przed zajściem w ciążę lub też krótko po poczęciu kobiety mogą znacznie zredukować ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u ich potomstwa. Wady te zazwyczaj objawiają się rozszczep kręgosłupa i wodogłowie. Cewa nerwowa w pełni rozwija się pomiędzy 22 a 28 dniem od poczęcia, w okresie, kiedy wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy, ze jest w ciąży. Rozpoczęcie przyjmowania kwasu foliowego po tym okresie nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Dr Ray uważa natomiast, iż rozwiązaniem może tu być wzbogacenie pożywienia w kwas foliowy.

„Toczy się ważna debata w Wielkiej Brytanii i Europie”- mówi Dr Ray, profesor wydziału Medycyny i lekarz jednostki badawczej Inner City Health Research Unit w szpitalu St. Michale. „Prowadzona jest ożywiona dyskusja na temat bezpieczeństwa długookresowego stosowania kwasu foliowego. Jak do tej pory nie zaobserwowano żadnych szkodliwych efektów wynikających z takiej suplementacji, a naukowcy dopiero zaczynają badać wpływ długotrwałego wystawienia na działanie kwasu foliowego. Wzbogacanie żywności w kwas foliowy jest prawdopodobnie najlepszym sposobem dotarcia do kobiet na szeroką skalę biorąc pod uwagę fakt, iż za mało kobiet samodzielnie przyjmuje kwas foliowy.”

(0)
Reklama
Komentarze