Pomocy !! Dziewczyny czy wiecie co to może być ? Takie coś wystaje mi z pochwy!...
Forum: Infekcje intymne
Temat: czy istnieje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę? (2)
- https://www.forumginekologiczne.pl/forum/czy-istnieje-prawdopodobienstwo-zajscia-w-ciaze/watek/1010004/1.html#p1010004https://www.forumginekologiczne.pl/forum/czy-istnieje-prawdopodobienstwo-zajscia-w-ciaze/watek/1010004/1.html czy istnieje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę? Gość
Witam, piszę z pytaniem dość powszechnym, jednak potrzebuję zasięgnąć rady, kogoś, kto zna się na tym lepiej niż ja. Sytuacja wygląda następująco: z moim partnerem współżyję od około 3 miesięcy. Nie jesteśmy gotowi na dziecko, z tego tytułu od listopada brałam tabletki antykoncepcyjne, Microgynon 21, które jednak nie zostały mi dobrane, ponieważ moja ginekolog zleciła mi wykonanie badań. W połowie lutego przestałam brać tabletki (a więc po 3 miesiącach stosowania), zwlekając jednocześnie z wizytą u pani doktor. stale zabezpieczaliśmy się metodami mechanicznymi, tj. prezerwatywami. około 1,5 tygodnia temu, 9 kwietnia (ostatni okres miałam 20 marca, a więc był to 20 dzień cyklu) jednak mój partner na dosłownie 30 sekund wszedł we mnie bez zabezpieczenia i, choć może to wydawać się dziwne, nawet tego nie zauważyłam. W panice zdecydowaliśmy się kupić tabletkę EllaOne. Obyło się bez skutków ubocznych, pomijając zawroty głowy, jednak mam niedobór żelaza, więc zdarza mi się to od czasu do czasu. Zetknęłam się już kiedyś z tabletką 'po', była to Escapelle, która opóźniła mój okres około miesiąc. Jednak tym razem okres pojawił się aż zbyt na czas - 28 dnia, co wzbudziło moje obawy (mam bardzo nieregularne cykle, bo wahają się od 30 do nawet 45 dni). W ulotce, owszem, napisane jest o krwawieniach z pochwy, jednak wszystkie dolegliwości (nabrzmiałe piersi, skurcze macicy, gorsza cera) pozwoliły mi na stwierdzenie, że jest to miesiączka. Od pierwszego dnia, czyli od 17 kwietnia zaczęłam przyjmować tabletki Sylvie 30, dodam, że wciąż nie są dobrane właściwie, ponieważ dostałam zlecenie kolejnych badań. Dzisiaj, czyli trzeciego dnia okresu był on już wyjątkowo skąpy (bardziej przypominało plamienie) i współżyłam z chłopakiem. Oprócz tabletek, zabezpieczaliśmy się prezerwatywą, która jednak jak na złość pękła. Dosłownie chwilę później zrobiłam test owulacyjny - nie wiem czy wynik jakkolwiek może mnie uspokoić, bo, choć wyszedł negatywny, z tego co wiem, mówi dopiero o nadchodzącej owulacji. Najbardziej martwi mnie ten wczesny okres. Czy możliwym jest to, że tabletka EllaOne mogła przyspieszyć cykl? Czy mogło to być krwawienie śródcykliczne? mi Do ginekologa zamierzam udać się jak najszybciej, by ustalić moment cyklu, jednak piszę by zapytać jak duże jest prawdopodobieństwa zapłodnienia, biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności?
Dziękuję za odpowiedź! - https://www.forumginekologiczne.pl/forum/czy-istnieje-prawdopodobienstwo-zajscia-w-ciaze/watek/1010004/1.html#p1010615https://www.forumginekologiczne.pl/forum/czy-istnieje-prawdopodobienstwo-zajscia-w-ciaze/watek/1010004/1.html czy istnieje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę?
Przed rozpoczęciem przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych nie zleca się badań mających na celu dobór odpowiedniego preparatu. Tym bardziej w trakcie ich przyjmowania wyniki badań hormonalnych będą zaburzone. Obecnie preparat dobiera się pod względem najmniejszej możliwej dawki oraz ewentualnych dodatkowych działań: antyandrogennego, przeciwtrądzikowego.
W trakcie przyjmowania preparatów dwuskładnikowych nie występuje owulacja, wykonywanie testów owulacyjnych jest więc bezcelowe.
Jeżeli krwawienie po antykoncepcji awaryjnej wstępuje o czasie to nie jest to objaw nieprawidłowy.
W przypadku wątpliwości co do skuteczności preparatu lub tego, czy przed rozpoczęciem jego przyjmowania pacjentka nie jest w ciąży powinno się po prostu wykonać test ciążowy.Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
- Gość
- Coś wystaje mi z pochwy pomocyForum: Wstydliwe dolegliwości
- Zaczerwienienie/plamka na żołędziu penisa
Witam, mam dosyć wstydliwy problem i mam nadzieję, że znajdzie się tu...
Forum: Infekcje intymne - Opryszczka - wymrożenie
Czy wirusa opryszki na wargach sromowych mozna wymrozić ginekologicznie tak jak wirusa hpv?
Forum: Infekcje intymne
- Tematy:
- infekcje pochwy