Dzień dobry. Tydzień temu byłam y ginekologa ponieważ miałam 2...
Forum: Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjentki
Temat: Czy to Dandy-Walker?? (1)
- https://www.forumginekologiczne.pl/forum/czy-to-dandy-walker/watek/45346/1.html#p45346https://www.forumginekologiczne.pl/forum/czy-to-dandy-walker/watek/45346/1.html Czy to Dandy-Walker??
Witam,
w 21 tc. dowiedziałam się, iż mam małowodzie po czym trafiłam do szpitala na uzupełnienie wód, które teraz się utrzymują i pozwoliły potwierdzić, że dziecko ma pęcherz i nerki. zrobiono mi również kordocyntezę, bo padło podejrzenie na wadę genetyczną. Po tygodniu czekania na wyniki okazało się, że komórki z krwi pępowinowej obumarły i trzeba powtórzyć badanie. Na tym właśnie USG lekarz powiedział, że są poszerzone komory boczne mózgu (do 11 mm - a tydzień wcześniej miały po 8mm), poszerzona jest komora III i cysterna magna do 12 mm. Dodatkowo brakuje jamy przegrody przeźroczystej i jest słabo widoczny robak móżdżku. Lekarz wydał wyrok, że to początki wodogłowia i objawy zmierzają do Dandy-Walkera. Na razie czekam na kolejne wyniki badń genetycznych i USG. Ale lekarz nie dał nadziei na zdrowe dziecko (to na pewno - powiedział, że to bardzo poważna wada mózgu) i wyraził nawet opinię, czy dziecko nie umrze przed porodem. Nie wiem już jakiej nadziei się chwytać i czy ta diagnoza może być mylna (a wydawał ją Roszkowski, więc szanse na pomyłkę są chyba nikłe). Czy ktoś z Was miał podobną sytuację i czy okazało się, że objawy ustąpiły i dzidziuś urodził się zdrowy. O chorobie wiem już bardzo dużo także nie potrzebuję już informacji teoretycznych, ale bardziej interesuje mnie praktyka i podobne przypadki, czy ktoś już miał tak i jak się sytuacja rozwinęła i zakończyła. Bardzo liczę na cud i potrzebuję dużo nadziei, bo maluszek jeszcze żyje we mnie i daje o sobie bardzo wyraźnie znać.
Z góry dziękuję za pomoc.Ostatnia edycja: - Gość
- Czy jest się czym przejmować? Czy diagnozować się dalej?
- Leczenie pijawkami a torbiele
Kilka miesięcy temu miałam stwierdzoną torbiel na 4cm, brałam przez...
- Test ciążowy
Witam wczoraj wieczorem zrobiłam test ciążowy na którym pokazała...
- Krwawienie 12 dni po okresie
Dzień dobry. Jestem nowym użytkownikiem. Proszę o poradę, choć wiem...