Witam. Przed wizyta u lekarza chcialam zapytac o wyniki Testow Roma. Jestem po operacji, wyciete...
Forum: Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjentki
Temat: Kolejna ciaza po B-Lynch czy mozliwa? (1)
- https://www.forumginekologiczne.pl/forum/kolejna-ciaza-po-b-lynch-czy-mozliwa/watek/58070/1.html#p58070https://www.forumginekologiczne.pl/forum/kolejna-ciaza-po-b-lynch-czy-mozliwa/watek/58070/1.html Kolejna ciaza po B-Lynch czy mozliwa?
Witam wszystkich.4 miesiace temu urodzilam droga cesarskiego ciecia synka, ciaze mialam powiklana -lozysko przodujace, finalnie okazalo sie ze placenta accreta. Podczas ciazy 2 krwawienia w 8 i 9 miesiacu i 8 tygodni spedzilam lezac i czekajac na wyznaczony termin cesarskiego ciecia. Zabieg odbyl sie zgodnie z planem w szpitalu w Paryzu (mieszkam tutaj) . Podczas ciecia cesarskiego, juz po wyjeciu synka z brzucha okazalo sie ze dostalam masywnego krwotoku z lozyska (?). Zaczeto podawac mi krew a poniewaz nie bylo efektu a ja tracilam przytomnosc zadecydowano o przewiezieniu mnie do innego szpitala na zabieg zwany tutaj embolisation-podanie leku hamujacego krwotok poprzez tetnice udowa-tak mi to wytlumaczono. Embolisation nie powiodlo sie zostalam wiec poddana calkowitej narkozie i zrobiono laparotomie. Lekarz operujacy zastosowal szef/metode B-Lynch dzieki czemu uratowal mi i zycie i macice i za co jestem mu dozgonnie wdzieczna. Przetoczono mi rowniez 10 litrow krwi co przyprawia mnei o lekki zawrot glowy.Krwawienie ustalo, ja sama po 10 dniach wyszlam z dzieckiem do domu i chociaz rehabilitacja przez pierwsze 2 tygodnei byla ciezka teraz jestem juz w swietnej formie i nie odczuwam zadnych dolegliwosci.
Poniewaz mialam kontrole u lekarza ktory mnei operowal poruszylismy z mezem kwestie ewentualnej kolejnej ciazy.To bylaby juz 3 ciaza-pierwsza skonczyla sie cesarskim cieciem i smiercia dziecka, druga po 7 latach skonczyla sie tym bardzo ciezkim porodem. Lekarz nie dal mi jednoznacznej odpowiedzi twierdzac ze moze byc super dobrze i bez problemow ale tez kolejna ciaza moze sie skonczyc dla mnei tragicznie-wrecz smiertelnie. Mam sie nad tym zastanowic-mam pelna swiadomosc ze po takich przezyciach z kolejna ciaza musze odczekac 2-3 lata, ale nei wiem czy w ogole jest to mozliwe. Jak wyglada sprawa plodnosci i donoszenia kolejnej ciazy po zabiegu b-lynch? czy problem przodujacego lozyska moze sie powtorzyc?
Bede miala jeszcze badania hysteroscopie to zapewne wiele powie lekarzowi, poki co zupelnie nie wiem czy w ogole planowac kolejna ciaze ?
Dziekuje za fachowa pomoc-nie znam francuskeigo slownictwa medycznego i trudno mi wypytywac lekarzy o wszystko bez uchodzenia za kompletna ignorantke..Ostatnia edycja: - Gość
- Test Roma
- Wynik CA 125
Witam:Właśnie odebrałam wynik z CA-125 wynosi on 23 U/ml. Chciałabym...
- Co to jest
witam, po raz trzeci mam owrzodzenie wejścia do pochwy. Towarzyszy temu okropny...
- Wynik Beta HCG <2.3
Dzień dobry, opóźnia mi się miesiączka, do tej pory cykl trwał...