Część mam pytanie od roku staram się z mężem o dziecko mamy...
Forum: Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjentki
Temat: Za wysoki poziom DHEA a problemy z miesiączką (1)
- https://www.forumginekologiczne.pl/forum/za-wysoki-poziom-dhea-a-problemy-z-miesiaczka/watek/63737/1.html#p63737https://www.forumginekologiczne.pl/forum/za-wysoki-poziom-dhea-a-problemy-z-miesiaczka/watek/63737/1.html Za wysoki poziom DHEA a problemy z miesiączką
Witam.Mam pytanie do Pani doktor(nie wiem czy w odpowiednim miejscu je umieszczam bo pierwszy raz korzystam z forum więc proszę o wyrozumiałość).Mam 20 lat i nieregularne cykle od czasów pierwszej miesiączki w wieku 13 lat (między 30 a 50 dni). Robiłam nastepujące badania; TSH,T3,T4-wszystko w normie,LH i FSH w 3 dniu cyklu w normnie,a ich stosunek to 0.53,PROLAKTYNA 252(40-530)-po obciązeniu wzrasta 10 razy,ACTH 13,80(norma do 46),KORTYZOL 130 (79-38,DHEA-SO4 233(35-430),TESTOSTERON CAŁKOWITY 0.84(norma do 2.80),SHGB 24,20(18-114),TESTOSTERON WOLNY 0,89(0.1-3.1),Androstendion 1,9(0.5-3.7),17OH PROGESTERON 0.41(0.11-1.0,DHEA 19(0.8-10.5).Badanie DHEA powtarzałam kilka razy w ciagu ostatniego roku,przy tych samych normach wyniki to 29.5, 22,21 -czyli wszystkie sporo ponad normę;-(.Robiłam również USG-wyszły liczne małe pęcherzyki na jajnikach,jajniki niepowiekszone,wszystko poza pęcherzykami wyszło dobrze,Pani ktora wykonywała USG powiedziala ze mimo pęcherzykow na PCO jednoznacznie to nie wygląda.PROFIL LIPIDOWY wporządku.Czekam jeszcze na wyniki krzywej insulinowej.Jestem szczupła,nie mam wiekszych problemów z cerą,pół roku temu pojawiło sie nadmierne owłosienie(szary meszek widoczny nie przy kazdym swietle na plecach,brzuchu,piersiach,włosy na udach ).Jedna Pani gin-endo stwierdziła ze zmiany na jajnikach sa efektem kosmicznego DHEA(podobnie jak i owlosienie ktore wg niej i tak jak na taki poziom tego hormonu nie jest duże..) i przepisała mi pabi-dexamethazon.Druga pani gin-endo na podstawie samego USG i nieregularnych cykli stwierdzila PCOs,kazala brac cilest a wlosami sie nie przejmowac,to raczej niemozliwe .Pani doktor,komu ja mam wierzyć?Proszę o rade i z góry dziękuję.
Ostatnia edycja: - Gość
- Luteina
- Co to jest ?
Witam. Jestem ponad 2 miesiące po zabiegu marsupializacji. Wszystko ładnie...
- Brak okresu
Hej, na początku roku odstawiłam tabletki antykoncepcyjne, pierwsze dwa okresy...
- Kłujący ból po stosunku
Witam wczoraj podczas stosunku zaczęł omnie raptownie przeszywająco boleć...