Skutki niedoboru kwasu foliowego

Kwas foliowy (inaczej, witamina B9 lub witamina B12), jest substancją egzogenną, koloru jasnożółtego, która ulega szybkiemu rozpuszczeniu w wodzie. W spożywanych przez nas pokarmach, występuje pod postacią tak zwanych folianów, które są szczególnie wrażliwe np. na niskie pH czy działanie wysokiej temperatury.
Kwas foliowy pełni szereg bardzo ważnych, zróżnicowanych funkcji w naszym organizmie (wpływa na układ nerwowy, mózg, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych czy tworzeniu czerwonych krwinek).
Wśród skutków niedoboru kwasu foliowego wymienia się m.in.: uczucie zmęczenia, roztargnienie, rozkojarzenie, zahamowanie wzrostu komórek, rozwój miażdżycy, biegunka, zagrożenie płodu, zwiększenie ryzyka choroby wieńcowej czy niedokrwistość megaloblastyczna.
W przypadku pojawienia się wyżej opisanych objawów bądź innych im towarzyszących należy udać się do lekarza, wykonać badania diagnostyczne a jeśli to konieczne włączyć preparat zawierający kwas foliowy.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., (red.), Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008.
Ziemiański Ś., (red.), Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
Adres www źródła:
- http://www.jneurosci.org/content/22/5/1752.short
- http://bmb.oxfordjournals.org/content/55/3/578.short
- http://www.clinchem.org/content/5/4/275.short
- http://ajcn.nutrition.org/content/28/3/225.short